Mýtus č. 1 Pokud chcete hubnout, musíte vyřadit sacharidy
Sacharidy by v našem jídelníčku neměly chybět ani při hubnutí, ač při redukční dietě může být jejich množství nižší. Klíčové je zejména to, jaké zdroje sacharidů volíme.
Sacharidy slouží primárně jako zdroj energie. Jen mozek denně spotřebuje kolem 130 g sacharidů pro svou správnou funkci, další množství potřebujeme na běžné denní aktivity, jako je hygiena, příprava jídla, cesta do práce nebo sport. Strach ze sacharidů proto není na místě, je ovšem potřeba mít pod kontrolou jejich množství.
Jednotlivé zdroje sacharidů můžeme rozdělit podle jejich glykemického indexu. Čím vyšší je jeho hodnota, tím rychleji vám po požití dané potraviny stoupne hladina cukru v krvi, a tím rychleji budete moci glukózu využít jako zdroj energie. Pokud zrovna sedíte u počítače, jsou vhodnější potraviny s nižším indexem (celozrnné obiloviny a výrobky z nich, luštěniny, brambory vařené ve slupce). Běžíte-li dlouhý závod a potřebujete, aby vaše svaly měly dostatek rychle využitelné energie, hodí se potraviny s vyšším glykemickým indexem (třeba hroznový cukr).