Hned na úvod vyvrátíme jeden zažitý omyl. Rostlinné nápoje sice vypadají jako klasické kravské mléko, ale protože nejsou produktem živočišného původu, nesmí být podle zákona za mléka označovány.
V obchodech se zdravou výživou, hypermarketech či drogeriích s koutkem alternativní výživy proto pátrejte po označeních „rostlinné nápoje“.
To jenom tak na okraj. Ale výraz sójové či rýžové mléko už se v běžné řeči tak vžil, že doufáme, že nám odpustíte, pokud občas „zamlékujeme“. Je to přirozené…
Výhody převažují
Po opravě formálního omylu spolu pojďme rozbít pár zažitých předsudků. S rostlinnými nápoji rozhodně nemusíte mít obavy z toho, že se ochudíte o živiny obsažené v kravském mléku.
Vyzkoušejte je v praxi
Na 500 ml sójového nebo rýžového nápoje potřebujete asi 200 g svého oblíbeného ovoce: borůvky, jahody, meruňky, broskve… Meze se zkrátka nekladou! V mixéru ingredience promíchejte a klidně přidejte i pár kostek ledu. Rychlý koktejl se hodí jako výborná svačina nebo lehká večeře.
Brokolici omyjte a pokrájejte ji na drobné kousky, část si jich odložte stranou na dozdobení. Stroužek (či dva, ať má polévka říz) česneku nakrájejte na plátky a krátce osmahněte na kousku rozpáleného másla. Přilijte 500 ml zeleninového vývaru (může být z kostky) a přiveďte k varu. Poté přidejte růžičky brokolice a povařte je do změknutí. Vše odstavte a nechte mírně zchladnout. Ponorným mixérem spojte a zašlehejte 250 ml sójového nápoje. Polévku na talířích dozdobte lehce orestovanými růžičkami brokolice. Dolaďte podle své chuti solí a pepřem. |
Tím, že budete střídat různé druhy, doplníte spolehlivě všechno, co by vám poskytlo i živočišné mléko.
Je pravda, že rostlinné alternativy jsou obecně chudší na vápník, dnes už na našem trhu ale seženete výrobky, které jsou o tenhle minerál obohacené.
Oproti živočišné variantě mají naopak i řadu výhod: Neobsahují cholesterol, mají pro člověka daleko příznivější složení tuků a nenajdete v nich žádné nežádoucí látky (hnojiva, hormony nebo pesticidy), které se v klasickém mléce mohou objevit. Nadto obsahují mnoho „bonusových“ látek, o nichž si krávy, kozy nebo ovce mohou nechat jen zdát! A jsou velmi lehce stravitelné.
Zvyknete si…
Jediným zádrhelem v jinak bezchybném příběhu může být jejich specifická chuť, která (ostatně stejně jako ta mléčná) nemusí každému vyhovovat. Vážnější problém ale nepředstavuje, rychle si na ni zvyknete.
Jestli ovšem pocítíte nepřekonatelný odpor, vyzkoušejte i ochucené varianty nápojů, třeba vanilkovou, čokoládovou či kokosovou příchuť.
… a třeba i zhubnete
Pak si ale dejte pozor na přidané cukry, které s sebou sladší chuť zákonitě nese – a to hlavně v případě, pakliže jste se rozhodla zhubnout. No ano, i to je jedna velká rostlinná výhoda. Pokud omezíte klasické mléčné výrobky a třeba alespoň k snídani si dáte sójové či rýžové „mléko“ (do müsli, kávy či jen tak zastudena), pár kilo půjde dolů, což se před jarem a létem hodí!
Vyberte si ten svůj
Zvolíte-li sójový nápoj, můžete počítat s přílivem bílkovin a hlavně fytoestrogenů, které ocení především ženy. Tyhle látky totiž umí udržet harmonii mezi hormony v těle. Sója dále obsahuje hodně vitaminu E, díky němuž omlazuje, je také významným zdrojem vápníku, železa, manganu nebo zinku.
Pravidelnou konzumací sójového nápoje se vyhnete i pálení žáhy, významně působí také na kondici kůže. Reguluje krevní tlak a ničí v zárodku deprese!
Mandlový nápoj není žádná novinka, připravoval se už ve středověku! Z mandlí si zachová to nejlepší: vitaminy B1 a B6, vitamin E, dále velké množství hořčíku, který blahodárně působí na svaly i srdce. Díky obsaženým nenasyceným mastným kyselinám pomáhá svým vyznavačům bojovat proti nejrůznějším civilizačním chorobám (špatná pleť, trávicí problémy, obezita, celulitida…).
I na tyto nevinné nápoje může ale vzniknout alergie. Posledním útočištěm jedincům postiženým nesnášenlivostí laktózy nebo alergií na mléko, mandle či sóju je tak zcela bezproblémový rýžový nápoj, který můžou konzumovat dokonce už i kojenci! Rýže je vynikajícím zdrojem vitaminů skupiny B a celé řady minerálů, jako je draslík, vápník, hořčík, mangan, fosfor a síra. Nápoj z ní na rozdíl od mléka nezahleňuje a a posiluje imunitu.
Zameťte stopyTím, že zvýšíte podíl rostlinných výrobků ve svém jídelníčku a omezíte živočišné produkty, prospějete nejen svému zdraví, ale i celé planetě! Podstatně tak totiž zmírníte svou uhlíkovou stopu! Co to je? No, to je dlouhá historie – ve zkratce asi takhle: Emise škodlivých plynů ta do ovzduší se prudce zvýšily s rozvojem živočišného průmyslu a velkochovů. Co si pod tím ve představit? Vezměte si, že kdyby pře každý člověk žijící v Evropě jen na jediný den v týdnu vynechal živočišné výrobky, za rok bychom tak vyprodukovali o čtyřicet milionů tun škodlivého oxidu uhličitého méně! Žilo by se nám líp, co myslíte? A co vám udělá jeden den v týdnu! Pro začátek tedy zkuste třeba některý z našich receptů, zachutnají vám – a žádné trápení nebude, nebojte se! |