VIDEO: Na co si dát pozor při výběru i konzumaci ovoce a zeleniny

  4:00aktualizováno  4:00
Že jsou zelenina a ovoce zdravé, ví každý. Většina z nás ale nedodržuje jejich správný příjem. Denně bychom měli sníst 500 gramů zeleniny a do 300 gramů ovoce. Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví.

Ovoce a zelenina jsou zdrojem vitaminů, minerálních látek a také vlákniny. "Ideální je, pokud máme ovoce nebo zeleninu ke každému dennímu jídlu," doporučuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Ovoce může být součástí svačin dopoledne i odpoledne, lépe je kombinovat s mléčnými výrobky, a to zejména proto, že samotné ovoce nás příliš nezasytí. Příklad vhodné svačiny je třeba jablko a cottage sýr nebo jogurt a miska drobného ovoce.

Denní příjem ovoce by neměl překročit 300 gramů, protože pak můžete začít přibírat na váze. Naopak zeleninu si můžete dopřát v neomezeném množství, za den bychom jí měli sníst minimálně 500 gramů.

Prospěšná vláknina

Ze stogramové porce ovoce a zeleniny přijímáme v průměru asi 2,5 až 6 gramů vlákniny. "Vlákniny máme dva druhy. A to rozpustnou a nerozpustnou," vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček.

"Pokud si to máme představit, tak u jablka znamená slupka tu nerozpustnou, která je vhodná pro správné fungování našeho střeva, a dužina tu rozpustnou, která bobtná, takže nás zasytí a je důležitá pro snížení krevního cukru, tuku a cholesterolu," doplňuje dietoložka Hlavatá.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Havlíček pak doporučuje těm, kteří mají potíže se zácpou, dvě jablka denně a je po problému.

Pozor na úpravu

Ovoce a zeleninu nepřijímáme jen v syrovém stavu, a tak je dobré vědět, na co si dát pozor při úpravě. Při tepelné úpravě se ztrácí zejména vitamin C, proto je důležité pracovat rychle a nenechávat nakrájené ovoce ani zeleninu dlouho volně na vzduchu. U kompotů, džemů a sušeného ovoce se zase zvyšuje obsah jednoduchých sacharidů.

Sušené ovoce si dát můžete, ale počítejte s poměrně vysokou energetickou hodnotou (cca 1 100 kJ/100g).

"Jakékoli sušené ovoce si dejte pouze v pětinovém množství oproti čerstvému. Pro příklad místo 100 gramů hroznového vína si můžete dát jen 20 gramů rozinek," doporučuje Petr Havlíček. Výhodou je ovšem relativně vysoký obsah vlákniny a draslíku.

Pro tepelnou úpravu zeleniny je nejlepší pára. Pokud vaříte brambory, opět je nejvhodnější v páře nebo dávat až do vroucí vody.

Autor:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

O 10 let mladší: Pavel se zbavil pivního břicha a Růžena si zase věří

Omládnout a vypadat o deset mladší tentokrát zatoužila dvojice z malé vesničky na Ostravsku, kterou spojuje přátelství...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Zabít nudu, nastřelit se. Na drogách jsou i školáci z dobrých rodin

Ritalin, deset tablet. Kdo se přidá?“ ptá se čtrnáctiletý školák na sociální síti ostatních kamarádů. Netrvá to ani pět...

  • Další z rubriky

OBRAZEM: Finská maminka ze sebe dělá upírku, cítí se tak lépe

Čtyřiadvacetiletá Julia Kumpulainenová z Finska si nechala udělat upíří zuby a každý den si na obličej aplikuje bílý...

Zdravotní kalendář pro ženy: na co mají kdy nárok a co mohou očekávat

Preventivní prohlídky by měly včas odhalit případnou chorobu. Proto byste měly vědět, kdy a na co máte ze zákona nárok...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Dieta by měla přinášet potěšení a ne člověka stresovat, říká obezitolog

Nadváha a obezita se jen v Česku týká 71 procent mužů a 57 procent žen. Většina z nás ví, že mít kila navíc není...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz