Jídelníček pro zdravé srdce
Riziko srdeční příhody snižují i některé druhy potravin. Česnek působí proti vysokému krevnímu tlaku, reguluje hladinu cholesterolu a chrání před tvorbou krevních sraženin – podobně jako zázvor nebo cibule (vybírejte tu nejaromatičtější, nejvíc štiplavou). Dobrou prevencí srdečních nemocí je také kurkuma, grapefruitová, dýňová nebo lněná semínka.
Vyzkoušet však můžete i další pomocníky pro lepší kondici:
Avokádo: snižuje množství škodlivého (LDL) cholesterolu.
Brokolice: chrání buňky srdečního svalstva.
Cizrna: reguluje hladinu cholesterolu v krvi.
Čekanka: zabraňuje kornatění cév a snižuje vysoký krevní tlak.
Hroznové víno: snižuje krevní tlak a zlepšuje srdeční funkci.
Jablka: posilují srdce a krevní oběh, zpevňují stěny cév.
Kakao: blahodárně působí na srdeční tepny, napomáhá cirkulaci krve.
Losos: zlepšuje krevní oběh.
Makrela: snižuje špatný cholesterol a zvyšuje podíl toho dobrého.
Olivový olej: upravuje cholesterol a také vysoký krevní tlak.
Ovesné vločky: fungují jako prevence srdečních onemocnění.
Pohanka: udržuje pružné cévy a zabraňuje vzniku krevních sraženin.
Rajčata: chrání srdce i cévy.
Skořice: snižuje krevní tlak.
Zelený čaj: brání ateroskleróze a zlepšuje průchodnost cév.
KVÍZ: Jak dobře znáte lidské srdce? |