Změňte svůj jídelníček
Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na přírodní tuky a omega 3 mastné kyseliny, o nichž je známo, že mají protizánětlivé účinky a pomáhají udržet pokožku v lepší kondici. Vhodné jsou ryby, ořechy nebo lněné semínko.
Naopak omezte konzumaci potravin s vysokým obsahem cukru, které pleti obecně neprospívají. Nezapomeňte také na to, že některé potraviny mohou být dokonce spouštěčem ekzému. Jde hlavně o bílkoviny kravského mléka, vajíčka, pšenici a sóju.
Potrava pro kůži. Co jíst a čemu se vyhnout při ekzému, akné i lupénce |
Zkuste speciální dietu
Protože histamin je provokatérem svědění pokožky, atopikům se doporučuje zařadit nízkohistaminovou dietu. Nejvyšší obsah histaminu má víno, čaj, káva a uzené výrobky jako salám či šunka, ale i rajčata a čokoláda.
Mezi potraviny s nízkým obsahem histaminu patří čerstvé maso a ryby, jablka a banány, brambory, dýně, batáty, cuketa, mrkev, okurky nebo celer. Hladinu histaminu snižuje vitamin C.