Kůže je citlivá především na nedostatek živin. Kožní buňky se v podstatě neustále obnovují a při tom se neobejdou bez nepřetržitého přísunu výživných látek. Nejcitlivěji pokožka reaguje na nedostatek bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vitaminů A, C, ale i železa a zinku.
V neposlední řadě se jejím prostřednictvím vylučuje část toxinů cirkulujících v krvi. Proto se jí také někdy říká „třetí ledvina“. A to je i důvod, proč se některé alergické reakce projevují právě na ní. Strava ovšem může být účinnou zbraní proti řadě kožních neduhů, jako je akné, suchá pokožka, celulitida, lupénka nebo atopický ekzém.
Celulitida
Výraz celulitida označuje záněty nebo změny podkožní tkáně, ve které se hromadí tuk, voda a odpadní látky. Pokožka zdrsní a svým vzhledem připomíná pomerančovou kůru. Jde nejen o estetickou záležitost, ale také o známku chatrného zdraví, jež by se neměla podceňovat.
Velkou roli u vzniku a rozvoje celulitidy hraje zdraví buněk, kvalita kožní tkáně, hormonální změny, zadržování vody a toxických látek v těle stejně jako nadváha a věk. Mnohem více než kosmetické přípravky aplikované zvnějšku se na cestě za hladkou kůží bez celulitidy jako účinná ukazuje kombinace dostatečného pohybu, pitného režimu a stravy.
Čtyři rady, které vám pomohou v boji s celulitidou |
Konzumujte: Močopudné potraviny (vodní meloun, hrušky, chřest, broskve, artyčoky, celer), potraviny bohaté na rostlinné tuky a vitaminy (zelenina), stravu bohatou na vlákninu (ovoce a celozrnné produkty), luštěniny a vitamin A (játra, mléčné produkty, mrkev, petržel, rajčata, meruňky, špenát).
Omezte nebo vylučte: Nasycené tuky, sůl, alkohol a cukry.