Sůl bývá často až démonizována a lidé jsou odrazováni od solení jako původce nemocí. Ale samotná sůl nemůže za vysoké tlaky, infarkty a zničené ledviny.
Za tyto nemoci může celkově špatná životospráva, každodenní konzumace uzenin, tučných mas, bílé mouky a rafinovaných potravin spolu s nulovým pohybem. Sůl už je jen třešnička na dortu a spíš se v tom tak trochu nevinně veze, protože je ve všech těch nezdravých jídlech obsažena.
Tělo sůl potřebuje, je důležitá pro fungování svalového aparátu a dalších funkcí v těle. Zvlášť když máte sklon se hodně potit a potíte se teď při pravidelném sportování, je potřeba ji přijímat v normální množství, nevyhýbat se jí.
Spolu s přechodem na zdravější vaření a častější konzumaci čerstvých neupravených potravin se množství přijímané soli přirozeně upraví na rozumnou míru. Ta je podle Světové zdravotnické organizace pro dospělé 3 až 5 gramů denně (1 kávová lžička).
Všechny rady, jídelníček a cviky najdete zde |
Důležité je i pití dostatečného množství čisté vody. Potom se nemusíte bát o ledviny ani srdce, i když si teprve pomalu zvykáte, že zdravé jídlo není tak slané a můžete ještě nějaký čas mít potřebu solit si trochu více. Ono to odezní samo. Pak si všimnete, že například vejce nebo hovězí maso jsou přirozeně „slané“ a chutné a není potřeba je dosolovat.
Navíc použitím koření (bez soli) také dosáhnete ochucení pokrmů a tím snížení nutnosti přidat tolik soli. Používejte koření, která jsou zároveň zdravá – kurkumu, zelené bylinky jako je bazalka, petrželka, oregano či zázvor. A klasická koření jako kmín, majoránka nebo skořice. Rozhodně se ale vyhněte kořenícím směsím s vysokým obsahem soli a s glutamáty.
Jídelníček na 26. den
Ukázkový jídelníček, který vám budeme denně přinášet, je pouze orientační. Každý totiž máme jiné potřeby, a proto nelze vyhovět všem, ale i tak vám může pomoci.
Tento je sestaven pro ženu vážící 70 kilogramů, která má sedavé zaměstnání a bude jí vyhovovat strava o pěti jídlech denně. Muži by měli mít zhruba o třetinu více u všech porcí.
V doporučeném jídelníčku najdete každý den pět rozdílných jídel, abyste mohli kombinovat podle chuti, ale také vašich možností a času. Pokud vám nevadí jíst stejné jídlo vícekrát po sobě, můžete si jídelníček uzpůsobit.
Energetická hodnota bude vždy odpovídat zhruba 6 000 kJ (nezapomínejte, že do energetické hodnoty se počítá např. i olej na pánvi). Nutriční složení je bohaté na tuky (40-50 g/den) a bílkoviny (90-105 g/den). Jídelníček má snížený obsah sacharidů (100–130 g/den).
Nákupní seznam na posledních 9 dní hubnutí |
Pamatujte, že poslední jídlo by mělo být 2,5 až 3 hodiny před spaním. Pokud chodíte spát až v pozdějších hodinách, nebojte se večer najíst. Toto poslední jídlo by mělo být složeno ze zeleniny a menšího množství bílkoviny – např. zeleninový salát s kouskem sýru. Ovoce i zeleninu si můžete v jídelníčku obměňovat podle sezonní nabídky.
Do dnešního jídelníčku zařadila nutriční specialistka Monika Bartolomějová mák. Ten je důležitým zdrojem vápníku, kterého má více než sýr a mléko. Z máku se lisuje makový olej, který je díky obsaženým omega-3 mastným kyselinám podobný zdravému konopnému či lněnému oleji. Dále se vyrábí makové mléko jako alternativa k běžnému mléku. A vyrobit ho zvládne každý: stačí nechat louhovat mák na 4 hodiny ve vodě, občas promíchat a následně rozmixovat do co nejvíce jemné konzistence.
Doporučený jídelníček na dnešní denSnídaně – maková kaše 40 gramů ovesných vloček zalijeme vodou a necháme chvíli nasáknout. Přendáme do kastrůlku a zalijeme trochou polotučného mléka. Povaříme a přidáme polévkovou lžíci mletého máku, mletých mandlí nebo rozinek. Svačina – ananas s jogurtem Ananas (150 g) nakrájíme na kostky a smícháme s bílým jogurtem (1 kelímek, obsah tuku do 3,5 %). Oběd – pečené kuře Kuře dáme péct do trouby (150 g na 1 porci ). Můžeme péct s kysaným zelím (3 polévkové lžíce), mrkví (2 ks) a žampiony (100 g). Podáváme s okurkovým salátem (menší miska). Svačina – salát z červené řepy Řepu (1 ks) uvaříme doměkka, nastrouháme na hrubším struhadle a promícháme se sterilovanou kukuřicí (1 polévková lžíce). Večeře – pórková polévka (1 talíř) V hrnci rozehřejeme přepuštěné máslo (ghí), osmahneme pokrájenou cibulku (1 ks) a zalijeme vývarem (1 litr, popř. vodou). Do vroucí polévky vsypeme nakrájený a propláchnutý pórek (4 střední pórky) a vaříme asi 15 minut doměkka. Ochutíme solí a pepřem. Sundáme z plotny a do polévky vyklepneme jedno vejce, které v polévce rozšleháme. |
Cvičení na 26. den
Vyzkoušejte dnes míčové hry. Vezměte rodinu či přátele a vyrazte do tělocvičny, kde si zahrajte například fotbal či volejbal.
Doma si pak ještě zacvičte. Tentokrát přinášíme cviky na posílení celého těla a zejména jeho středu.
1. cvik - posílení celého těla, zejména středu
Položíme se na bok, opřeme se o pravou ruku, nohy dáme na sebe, zvedneme se do vzporu a levou nohu i ruku natáhneme, propneme a zvedneme vzhůru. V této pozici chvíli vydržíme a poté vystřídáme strany. Nezadržujeme dech.
Doporučený počet opakování 2 až 6 na každou stranu, jedna až dvě série, ale samozřejmě záleží na tom, jestli s cvičením začínáte, nebo už delší dobu posilujete.
2. cvik - posílení břišních svalů
Položíme se na záda, natáhneme ruce i nohy a s výdechem zvedneme propnuté nohy i ruce, dotkneme se a s nádechem vracíme zpět dolů, ale nepokládáme. Toto několikrát opakujeme.
Doporučený počet opakování je 10 až 20, dvě až čtyři série, ale stejně jako u prvního cviku záleží, jak jste na tom s fyzickou kondicí.