Můj plán byl mít e-shop v obýváku, říká držitelka medailí za marmelády

  0:59
Uvařila pomerančovou marmeládu a poslala ji do soutěže ve Velké Británii. V zemi, kde má tato lahůdka obrovskou tradici, hned napoprvé Jozefína Růžičková, která k vaření marmelád zběhla od rozjeté kariéry v korporátní firmě, získala dvě bronzové medaile.
Podnikatelka ze Šumavy Jozefína Růžičková se svými marmeládami uchvátila svět

Podnikatelka ze Šumavy Jozefína Růžičková se svými marmeládami uchvátila svět | foto: Ondřej KošíkMAFRA

Dva roky poté obdržela v prestižní gurmánské soutěži Great Taste nejvyšší možné ocenění za fíkový džem s hruškami a karibským rumem.

Když Jozefína Růžičková přemýšlela, jaká práce by jí umožnila být co nejvíce s dětmi, vzpomněla si na Blanku Milfajtovou, první Češku, která ve World’s Original Marmalade Awards uspěla. Hodně se o tom psalo, o marmelády se najednou zajímal každý. Tak uvařila z biocitrusů pomerančovou a poslala ji do soutěže, aby měla zpětnou vazbu, zda by právě tato cesta mohla fungovat. Povedlo se.

Čtěte v pondělí

Podnikatelka ze Šumavy Jozefína Růžičková se svými marmeládami uchvátila svět

Velký rozhovor s Jozefínou Růžičkovou čtěte v příloze MF DNES OnaDnes

Úspěch v soutěži Jozefínu Růžičkovou přesvědčil, že zkusí vařit marmelády a džemy takzvaně na kšeft.

„Můj plán, ačkoli normálně neplánuji skoro nic, byl mít e-shop takzvaně z obýváku. Původně jsem vyráběla šperky a docela se prodávaly. Ale nebylo to přesně ono. Potřebujete materiál, zásoby, dlouho trvá, než se vám investice vrátí. Zato marmelády mají krásný cash-flow. Když to přeženu – skočím do lesa, natrhám borůvky a je to. Kdežto když koupím perly za tři sta dolarů, budou mi ležet doma hodně dlouho, než z nich bude zisk. Když dám tři sta dolarů za ovoce, proměním je okamžitě v marmeládu a tu pak obratem prodám. Mám velkou výhodu, že jsem ve svém, nikomu neplatím nájem, takže když prodám o dvě stě sklenic méně, tak se z toho nehroutím. Pořád platí, že chci být co nejvíc s dětmi.“

V Nestlé, kde pracovala před narozením dětí a částečně ještě během rodičovské dovolené, s ní sice počítali, ale Jozefína věděla, že se tam už nevrátí, přestože jí nabízeli různé částečné úvazky, home office a podobně.

„Já v tom baráku seděla deset let a dobře vím, jak to nakonec vypadá. Když je nějaká důležitá porada, nikoho nezajímá, že jsem měla zrovna dneska být doma a tomu přizpůsobila celý pracovní i rodinný program.“

Klasika se neomrzí

Jozefína má ráda hlavně červené marmelády, jako je například malina s jahodou, ale také si dá ráda klementinku. Na e-shopu, kde svoje výrobky prodává, prý nejvíc frčí ty oceněné medailemi. Lidé chtějí ochutnat něco nového.

Jozefína Růžičková (44)

  • Narodila ve Zlatých Moravcích na Slovensku.
  • Vystudovala zahraniční obchod na pražské VŠE.
  • Deset let pracovala jako marketingová specialistka ve firmě Nestlé.
  • V roce 2015 se poprvé zúčastnila mezinárodní soutěže World’s Original Marmelade Awards, v kategorii home-made získala dvě bronzové medaile. Loni ze stejné soutěže odvezla dvojitou zlatou, letos se v konkurenci tří tisíc vzorků na stupních vítězů umístilo šest jejích výrobků.
  • V prestižní gastronomické soutěži Great Taste loni získala nejvyšší možné ocenění, tři hvězdy.
  • Pod značkou Rose Garden vyrábí a prodává marmelády, džemy a bylinné sirupy.
  • Je vdaná, má dva syny (7 a 9 let).

„Ale klasice zůstávají věrni. Skoro každý si k objednávce marmelád s medailí přihodí třeba ještě jahodu.“ Pokud jde o kombinace různých druhů ovoce, dává k sobě podobné barvy. Třeba borůvky s bezinkami, aby to bylo pořád tmavé.

„Protože když dáte dohromady třeba červenou s oranžovou, vznikne hnědá, což není lákavé na pohled. Někdy hraje roli i to, co je zrovna k mání. Vždycky jsem dělala suchou a trpkou aronii se šťavnatým černým rybízem. Ten ale loni nebyl, tak jsem ji zkusila se sladkými bezinkami a také je to dobré, chutná to a prodává se to.“

Nijak nekalkuluje s obecnými chutěmi, marmelády vaří tak, aby chutnaly nejvíc jí. Mají méně cukru, než jsme u podobného zboží zvyklí. Obecné pravidlo, že na kilo ovoce patří kilo cukru, je prý zbytečné dodržovat.

„Já dávám třetinu. A nekazí se mi to, protože pektin tam sice je primárně kvůli konzistenci, ale tím, že na sebe naváže vodu, džem nebo marmeládu zastabilizuje. Ale musíte mít opravdu čisté sklenice a před naplněním je dát ještě pro jistotu na deset minut na stovku do trouby vypařit. Hygiena, skoro až přehnaná, je totiž základ. Pamatuji, že když jsem byla malá a nachomýtla se k zavařování s chlebem nebo nějakým jiným uhlovodanem v ruce, tak mě máma hnala, aby to nezačalo kvasit,“ vzpomíná.

Nejčtenější

Rekordmani v počtu odehraných rolí. Osobnosti, které točily jako o život

Možná si myslíte, že rekordmanem v počtu odehraných rolí musí být zaručeně jedna z aktuálních hollywoodských hvězd. Zřejmě vás tak překvapení, kdo se umístil na prvním místě. Podívejte se do naší...

Zamilovali se na place. VIP, které dalo dohromady natáčení

Trávili spolu spoustu času a zamilovali se. Některým to vydrželo a jsou spolu dlouhé roky. Jiné osobnosti se už rozešly. Podívejte se do galerie, kdo podlehl a z natáčení si odnášel víc než jen...

Co s kůží po zhubnutí? Takhle lékař pomohl účastníkům Extrémních proměn

Oblíbený pořad Extrémní proměny sleduje třináct dobrovolníků, kteří po letech boje s těžkou obezitou drasticky hubnou. Leckoho může napadnout, co se s tělem a hlavně kůží člověka po tak velkém úbytku...

Bradavky ven, či cudně zahalit? Záleží na tom, jestli jste muž, nebo žena

Horké letní dny se blíží mílovými kroky a s nimi i jeden specifický úkaz: muži s obnaženými hrudníky. Většina z nás je bere jako běžnou součást městské i vesnické scenerie – což není dobře. A to z...

KVÍZ: Poznáte slavné tatínky z filmových klasik?

Víte, že třetí červnovou neděli se slaví Den otců? Zkuste si náš zábavný kvíz, který prověří, jak dobře znáte slavné tatínky z oblíbených filmových trháků.

Příběh Leony: Můj přítel to přehání s projevy emocí, je mi to nepříjemné

Vyrůstala jsem jako mladší sestra dvou bratrů, což nebylo vždycky lehké. Ale aspoň jsem tak získala docela velkou odolnost a taky drsnější povahu. Jsem spíš praktická, nic mě nerozhází a máloco mě...

16. června 2025

Užijte si levandulovou sezónu. Tato libá vůně léčí tělo i duši

Když se pole zbarví do snových odstínů fialové a vzduchem zavane sladká, jemně kořeněná vůně, je nejvyšší čas vydat se na sběr jedné z nejkrásnějších bylin léta...

16. června 2025

V čem na svatbu? Nevěstu nezastíníte, ale bude vám to slušet

S blížícím se létem přichází i období veselek. Čeká vás v nejbližší době nějaká a přemýšlíte, co si vzít na sebe? I když jste zvaná jen jako host, přípravu byste neměla podcenit. V čem uděláte...

16. června 2025

Týdenní horoskop od 16. června. Kdo zažije románek a koho čeká výzva?

Týden začíná a hvězdy vašemu znamení mohou pomoci k tomu, abyste následující dny nejen zvládli, ale také si je užili, případně se vyvarovali rozhodnutí, která by se vám nemusela vyplatit. Co vás čeká?

16. června 2025

Cizí emoce ve mně zůstávají, říká spisovatelka a fotografka Veronika González

Premium

Zajímají ji vztahy a to, proč se lidi chovají, jak se chovají. Spisovatelka Veronika González v nové knize s názvem Blízcí pokládá otázku, zda jsou nám tito lidé opravdu nejbližší. Poutavé příběhy...

16. června 2025

Kváskové lívance s chia semínky

Kváskové lívance s chia semínky
Recept

Lehké

45 min

Zdravé lívance, které nastartují váš den.

Slavní tátové a jejich ještě slavnější dcery. Tyto ženy dobyly Hollywood

Málokterý ze slavných tatínků asi čekal, že se z jejich roztomilé holčičky jednou stane stejně slavná a mnohdy i slavnější osobnost. Podívejte se do naší galerie, kteří VIP muži protřelí Hollywoodem...

15. června 2025

Najít klid vám pomohou šamanské techniky. Zastavte, vnímejte, dýchejte

Lidé dnes stále častěji hledají způsoby, jak najít klid a rovnováhu. Metody vycházející z tradičních rituálů původních kultur nejsou jen o tajemných ceremoniích, ale mohou se stát součástí vaší...

15. června 2025

Nejen do práce, kostýmek hravě vynesete třeba i na procházku městem

Kdo jednou podlehne kouzlu dobře padnoucího kalhotového kostýmu, příště už nemůže jinak. Hodí se pro všechny příležitosti – od společenských událostí až po procházku městem. Jakým obohatíte svůj...

15. června 2025

Co se děje, když spíme. Regenerace těla, mozek ve službě a noční záhady

Spánek není jen doba našeho odpočinku. Je to aktivní noční proces, během něhož tělo opravuje škody a mozek třídí vzpomínky.

15. června 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

KVÍZ: Poznáte slavné tatínky z filmových klasik?

Víte, že třetí červnovou neděli se slaví Den otců? Zkuste si náš zábavný kvíz, který prověří, jak dobře znáte slavné tatínky z oblíbených filmových trháků.

vydáno 15. června 2025

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem
Recept

Lehké

60 min

Nemáte chuť na maso, ale plánujete grilování? Připravte si nejlepší a přitom velmi prosté jídlo.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.