Varovná znamení, že jíte moc cukru. Trápí vás nadýmání i chuť na sladké

aktualizováno 
Cukr a především sladkosti z něj připravené chutnají mnohým a většina lidí si bez cukru své stravování neumí vůbec představit. Není nezbytně nutné vzdávat se cukru úplně, ale v hojném množství může vašemu zdraví opravdu škodit.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nadbytek cukrů a rychlých sacharidů ve stravě patří totiž mezi hlavní příčiny vzniku obezity a chronických neinfekčních (civilizačních) onemocnění, a to včetně neurologických poruch. Ovšem nejsou cukry jako cukry. Laická veřejnost často zaměňuje pojem cukry a sacharidy. Mezi sacharidy se však řadí i zdraví prospěšné látky, jako je vláknina.

Sacharidy, nebo také karbohydráty, jsou hlavním zdrojem energie a jsou pro náš organismus nezbytné. Jejich nedostatek může způsobit nejen fyzické, ale i psychické zdravotní problémy. Nedostatek sacharidů se nejčastěji projevuje únavou a neschopností se soustředit. Škodí však i nadbytek sacharidů, ty si totiž tělo přemění na tuk a uloží do tukových zásob.

Domácí lékař

Existují dva typy sacharidů – jednoduché a složité. Mezi ty jednoduché se řadí cukr, kterým sladíme, ale také med nebo fruktóza v ovoci. Jednoduchým cukrům se také říká rychlé cukry, protože po jejich konzumaci rychle stoupne hladina glukózy v krvi. Složité sacharidy jsou především škroby a vláknina.

V současné době je více než snadné překročit doporučované denní množství cukru. Zejména děti jsou cukrem často „předávkované“, jelikož se pro zvýraznění chuti přidává do většiny potravinových produktů pro děti.

Podle Moniky Bartolomějové, hlavní nutriční specialistky kliniky Svět zdraví by maximální denní příjem jednoduchých cukrů u dospělého člověka neměl přesáhnout 25 gramů, což odpovídá zhruba jedné malé sklenici kolového nápoje.

„Nadměrná konzumace přitom může být z dlouhodobého hlediska zdraví velmi nebezpečná. Počet lidí s prediabetem nebo diabetem II. typu neustále vzrůstá, což je velmi alarmující. Tímto onemocněním navíc netrpí pouze obézní, ale také lidé s normální hmotností. U lidí s nadváhou se často potkáváme s dalšími zdravotními problémy, jakými jsou například zvýšené riziko srdečně-cévních onemocnění, vysokého množství viscerálního tuku, špatného lipidového profilu a dalších. Vysoká konzumace nejen jednoduchých sacharidů vede právě ke vzniku řadě těchto zdravotních problémů,“ upozornila Bartolomějová.

Cukry a rafinované uhlohydráty jsou považovány za „prázdné kalorie“ především proto, že neobsahují žádné užitečné živiny. Do spousty potravin se cukr přidává pro zvýraznění chutě, mnohdy je i tam, kde ho nečekáte. Některá hotová jídla mohou dokonce obsahovat až 12 čajových lžiček cukru na jednu porci, v plechovce Coca-Coly jich najdete šest a v misce cereálií kolem tří.

Nemusíte však počítat, kolik gramů cukru denně sníte, abyste zjistili, zda ho konzumujete nadbytek. Váš organismus totiž na nadměrné množství cukru reaguje různými příznaky. Nutriční terapeutka Natalie Lambová z Kentu ve Velké Británii prozradila serveru msm.com, na které symptomy nadbytku cukru ve stravě si dát pozor.

Předčasné stárnutí pleti a kožní problémy

Nadměrná spotřeba cukru může způsobit dlouhodobé poškození kožních bílkovin, kolagenu a elastinu, což vede k předčasnému výskytu vrásek a dalším známkám stárnutí pleti. Nadbytek cukru ve stravě může také přispět k nerovnováze ženských hormonů, což se může projevit ve formě akné, především v oblasti čelisti. Lidé, kteří již akné trpí, také mohou po sladkém zaznamenat zhoršení jejich stavu.

OBRAZEM: Kolik kostek cukru spořádáte ve zmrzlině či džusu

Cukr v potravinách

Přílišná konzumace cukru může rovněž narušit křehkou rovnováhu střevní mikroflóry a zvyšovat riziko zánětlivých procesů v těle. Ty se často projevují na kůži ve formě různých vyrážek a ekzémů. Pokud tedy nejste spokojení se stavem vaší pleti, zkuste na nějakou dobu omezit konzumaci sladkostí a dalších potravin, které obsahují nadměrné množství cukru.

S tím, že cukr může mít neblahý vliv na pleť, souhlasí i odbornice na výživu Bartolomějová. „Přemíra cukru je zátěží pro lidský organismus, přispívá proto i k jeho stárnutí, což se projevuje i na kvalitě pleti. Výzkumy potvrzují, že nadbytek sladkostí vede ke ztrátě její přirozené elasticity. Je to stejné, jako když pleť vystavíte prudkému slunci nebo větru. Rychleji pak stárne, je navíc často suchá a náchylnější k infekcím.“

Neustálé chutě na sladké

Je to začarovaný kruh. Čím více sladkostí budete jíst, tím více po nich budete toužit a tím horší vliv na vaše zdraví budou mít. Na cukru si tak můžete vypěstovat určitou formu závislosti a pocit, že bez něj nedokážete existovat. U některých jedinců může být dokonce závislost na cukru srovnatelná se závislostí na drogách.

Nutriční specialistka Natalie Lambová v takových případech doporučuje výživový doplněk chrom, který přispívá k udržení normálních hladin glukózy v krvi a snižuje chuť na cukr a uhlohydráty. Důležité je také postupné snižování příjmu sladkostí, nikoli okamžité vysazení, které může vést k nepříjemným abstinenčním příznakům.

Nízká hladina energie a nadměrná únava

Jedním z průvodních znaků nadbytku cukru v organismu je těžko překonatelná únava. Potraviny s vysokým obsahem cukru sice dovedou dočasně zvýšit hladiny energie, ale velmi rychle dochází k útlumu a následné ještě větší únavě.

Hladina cukru v těle totiž po sladkém rychle stoupne a vzápětí následují její rychlý pokles. A právě tyto prudké výkyvy hladin cukru v krvi vedou nejen k nadměrné únavě, ale také k nepříjemným pocitům podrážděnosti či úzkostem. A samozřejmě čím vyšší je špička hladiny cukru, tím extrémnější je pokles, který bude následovat.

Nevysvětlitelné nadýmání

Nafouklé břicho není nic příjemného. Mohou za něj plyny vytvořené během trávení, které nedokážou volně projít střevem. Mezi hlavní příznaky nadýmání patří i bolest břicha, pocit plnosti a bušení srdce způsobené tlakem na bránici.

Ve většině případů je tento problém způsobený nesprávnými stravovacími návyky a častým zlozvykem, který vede k nadýmání, je právě nadměrná konzumace sladkostí. Rafinovaný cukr obsažený v zákuscích, sladkostech a jiných laskominách totiž přispívá k přemnožení kvasinek ve střevech, kde způsobují plynatost. Pozor si dejte i na škrob, který je těžce stravitelný. Nadýmat vás proto může i pečivo, těstoviny a další potraviny s obsahem škrobu.

Nespavost

Problémy se spánkem si málokdo spojí s nadměrným přísunem cukru, přitom se jedná o častý problém, který se týká dospělých i dětí. Konzumace sladkých potravin později večer totiž může vést k nadbytku energie v době, kdy by se váš organismus měl zaměřit na zpomalení a přípravu těla na odpočinek.

Zvýšená hladina cukru však tento přirozený proces narušuje a výsledkem je znatelně ztížené usínání a nekvalitní spánek. Odbornice na výživu Natalie Lambová proto doporučuje, abyste se snažili k večeru vyhnout potravinám i nápojům, které obsahují větší množství cukru.

Přibývání na váze

Je naprosto pochopitelné, že se velký příjem cukru projeví tukovými polštáři na vašem těle a zvýšením tělesné váhy. Přebytečné sacharidy, které se nespotřebují jako energie, totiž tělo přemění na tuky. Pozor si dejte především na jednoduché sacharidy, tedy sladkosti a potraviny s obsahem cukru. Ty patří mezi hlavní viníky nadváhy.

Zásadní je také nekonzumovat sladkosti večer, kdy máme horší odezvu inzulínu a tak je větší pravděpodobnost, že cukry přemění tělo na tuk.

Oslabený imunitní systém

Věděli jste, že 70 % vašeho imunitního systému se nachází ve střevě a je podporováno prospěšnými střevními bakteriemi? Proto je tolik důležité udržovat rovnováhu dobrých bakterií. Strava s vysokým obsahem cukru však krmí ty méně žádoucí bakterie a kvasinky a následně tak narušuje správné fungování vašeho imunitního systému.

Pokud jste například v poslední době častěji nemocní, skolí vás nachlazení několikrát za sezónu, může být na vině nadměrná konzumace cukru. Oslabený imunitní systém viry snáze napadnou.

„Strava, kterou jíte, také ovlivňuje váš mikrobiom ve střevě, který je rovněž nedílnou součástí imunity. Cukr ve stravě je nejlepší ničím nenahrazovat, zaměřit se na jeho maximální snížení a naopak v dnešní přeslazené době se učit přirozeným chutím,“ dodala Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Menstruace bez vložek a tamponů. Češka nabízí nepropustné kalhotky

Menstruační kalhotky Snuggs

Protože použité menstruační vložky a tampony představují ročně tuny odpadu, rozhodla se Linda Šejdová, že místo běžných...

Další z rubriky

Moje dcera má dvě mámy. Mám na to právo?
Moje dcera má dvě mámy. Mám na to právo?

Jsem mámou jedné úžasné holčičky, která si žije ve svém batolecím světě a nic ji netrápí. To však bohužel nemohu úplně říct o sobě, tak jsem se rozhodla se ze svých obav a pochyb aspoň vypsat.

Najdete na iDNES.cz