Znáte správnou velikost porce? Místo vážení zkuste použít ruku

Seriál aktualizováno 
Při zdravém stravování není důležitý jen správně sestavený jídelníček z kvalitních potravin, ale podstatná je i velikost porce. Pokud se chcete vyhnout složitému vážení, může vám s určením ideálního množství pomoci vaše ruka. Jak na to, poradí odborníci v dalším díle seriálu Vím, co jím.

Existují dva způsoby, jak zjistit optimální porci. Jedna je jídelníček sestavený profesionálem a vážení potravin. Takový způsob je nejpřesnější, ale taky poměrně náročný. 

„Jednodušší cestou, i když méně přesnou, je používání vašich rukou. Pro různé druhy potravin existuje snadný návod pro určení porce. Funguje na jednoduchém principu, kdy se naučíte přirovnávat různé kategorie potravin k vaší dlani, dlani i s prsty, sevřené pěsti, dvěma palcům, nebo dvěma spojeným rukám do tvaru mističky,“ vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček.

Zkuste si představit, jak velkou dlaň má například muž a jak velkou dlaň má předškolní dítě – rozdíl je zásadní. A stejně tak zásadní by měl být rozdíl ve velikosti porcí.

Jak používat ruce

Neexistuje nějaké pravidlo, které by vám napovědělo, zda máte danou potravinu porovnávat s velikostí pěsti či dlaně. Musíte se to prostě naučit, ale na druhou stranu těch kategorií potravin není mnoho.

Bílkoviny: zhruba čtyři porce za den

1 porce méně tučného masa nebo ryb = velikost dlaně i s prsty
1 porce tučného masa, červeného masa nebo tučných ryb = velikost dlaně
1 porce jogurtu nebo tvarohu = velikost pěsti
1 porce sýra = dva palce u sebe

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Sacharidy: zhruba šest porcí za den

1 porce chleba = velikost dlaně i s prsty
1 porce brambor, těstovin, rýže nebo dalších obilovin v syrovém stavu = velikost pěsti
1 porce většího ovoce (např. broskev, jablko, hruška, banán) = velikost pěsti
1 porce drobného ovoce (např. borůvky, maliny) = spojené hrsti
1 porce větší zeleniny = velikost pěsti
1 porce drobné zeleniny (např. salát) = spojené hrsti

Tuky: zhruba 2 porce za den na tepelnou úpravu pokrmů a 2 porce za den na mazání, do salátů atp.

1 porce ořechů = 1 hrst
1 porce tuku = 1 palec

Pozor na porce podle výrobců i v restauraci

Ostražití při zjišťování velikosti porce byste měli být i při koupi balených výrobků. 

„Ze zákona sice musí výrobci na obale uvádět obsah energie a výživové údaje vztažené na 100 gramů nebo 100 mililitrů výrobku. Výrobek má však obvykle jinou gramáž, takže pokud chcete vědět, kolik energie přijmete spořádáním celého balení, je nutné trochu počítat,“ varuje Petr Havlíček, odborný poradce Vím,co jím. 

Seriál o zdravém stravování

Během sedmi týdnů vám každou středu v seriálu připraveném s iniciativou „Vím, co jím“ přineseme rady, jak se zdravě stravovat a orientovat při výběru potravin.

A rozhodně neplatí, že celé balení se rovná jedné porci. Třeba mražená pizza je i podle výrobce určena dvěma osobám a porce bonbonů je zase pouze pár kousků, nikoliv celý sáček. Takže obaly čtěte pozorně a navíc myslete na to, že většina těchto výrobků do zdravého stravování vůbec nepatří.

Na velikost porce si dávejte pozor i v restauraci. Zejména v českých stravovacích zařízeních je totiž zvykem dávat porci odpovídající energetickým potřebám spíše chlapa pracujícího na stavbě než dámě sedící osm hodin v kanceláři. 

Takže i tady platí pravidlo – nejezte zbytečně víc, než potřebujete. A pokud vám je líto jídlo nechat, dejte si zbytek porce raději zabalit.

Ukázku porovnávání potravin s použití ruky a další rady výživového specialisty Petra Havlíčka najdete ve videu.

Autor:

Nejčtenější

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Znásilnění i vážná nemoc. Problémy jsou normální, říká medička

Anežka si z dětství nese traumatický zážitek, s nímž se postupně úspěšně...

V dětství se stala obětí znásilnění a nedávno kvůli Crohnově nemoci přišla o metr střeva. Přesto je dvacetiletá Anežka...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

I po narození dětí by ženy měly myslet nejdřív na sebe, říká blogerka

Nicole Knighttová - na první fotografii je v den porodu, na druhé deset dnů po...

Pětadvacetiletá Nicole Knighttová z Austrálie vypadala deset dnů po porodu druhého dítěte stejně jako před otěhotněním....

Další z rubriky

Jak má vypadat správná svačina? Někdy postačí ovoce a hrst oříšků

Ilustrační fotografie

Svačit, či nesvačit? Odborníci říkají určitě ano. Správná svačina nám totiž pomůže nabrat energii a doplnit živiny v...

RETRO: Hubnutí v socialismu. Frčela vajíčková dieta i rady Rajka Dolečka

Obal knihy Abychom netloustli, která vyšla v roce 1970. Jsou v ní dietní rady a...

Touha lidí zhubnout je nezávislá na politickém režimu. I za socialismu se ženy a muži snažili zbavit přebytečných...

Při dietě jsou ideální základní potraviny, řekl v Rozstřelu Petr Havlíček

Výživový specialista Petr Havlíček v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (4....

Za posledních třicet let jsme si ve stravování malinko pohoršili, řekl v Rozstřelu výživový specialista Petr Havlíček....

Advantage Consulting, s.r.o.
TECHNIK ELEKTRO

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 23 000 - 28 000 Kč

Najdete na iDNES.cz