Devítiletý Adam prodělal už dvě cévní mozkové příhody. Díky včasné léčbě a opakovaným rehabilitacím je nyní v pořádku. „Ale stále ho hlídáme, situace se může opakovat,“ říká jeho matka. | foto: Sanatoria Klimkovice

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce opakovaně, jako školák Adam nebo malá Jana. Ani mnohé pediatry u náhlých potíží jejich pacientů nenapadne cévní mozková příhoda. Podle odborníků přitom dětských mrtvic od covidu mírně přibývá. A pouze když děti dostanou léčbu včas, přežijí bez vážných následků.

Devítiletý Adam Krakovka z Ostravy strávil poslední čtyři týdny v Sanatoriích Klimkovice. Sice ho nebavila některá cvičení a už se těšil na spolužáky, ale jinak byl v lázních spokojený jako vždy. „Líbí se mi tady. Cvičení mi pomáhá po dvou mrtvicích,“ svěřil se MF DNES krátce před tím, než se vrátil domů.

„Od první mrtvice jsme byli se synem v sanatoriích již potřetí. Díky včasné léčbě a rehabilitacím je naštěstí v pořádku,“ říká chlapcova matka Lucie Krakovková. „Ale stále ho hlídáme, protože situace se může opakovat,“ dodává.

U mrtvice jsou nejdůležitější první hodiny. Pokud se k nám dítě dostane pozdě, nedokrvené části mozku odumírají a my už s tím nemůžeme nic udělat.

Václav Procházkapřednosta radiodiagnostického ústavu Fakultní nemocnice Ostrava

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video