Jak se vyznat v informacích na obalech. Méně je někdy více

Seriál aktualizováno 
Jestli se jen trochu zajímáte o zdravou výživu, asi víte, že už při nákupu potravin byste měli pozorně číst etikety. Důležité jsou složení, výživové hodnoty i další informace. Jak se v údajích na výrobcích vyznat a na co si dát pozor, poradí profesorka Jana Dostálová v dalším dílu seriálu Vím, co jím.

Na obalech najdete kromě názvu i druh výrobku, jeho složení, označení alergenů, datum minimální trvanlivosti nebo datum spotřeby.

Kalkulačka BMI a ABSI

Kvalitu poznáte ze složení, tento surovinový výčet najdete na každém výrobku, protože je to povinný údaj. 

Čtěte pozorně a srovnávejte

Pamatujte si, že suroviny jsou uváděny vždy sestupně, podle hmotnostního množství. To znamená, že co je na prvním místě, toho potravina obsahuje nejvíc, zatímco suroviny uvedené jako poslední jsou v potravině leckdy zahrnuty v téměř stopovém množství.

Není od věci při výběru potravin porovnat mezi sebou složení dvou výrobků stejného druhu. Jako příklad můžeme uvést třeba játrovou paštiku.

„U jedné můžete zjistit, že játra jsou uvedena na prvním místě, to je ta kvalitní. Zatímco u méně kvalitní najdete játra třeba až na čtvrtém místě a na prvním bude místo jater voda, vepřové kůže nebo sádlo,“ vysvětluje profesorka Jana Dostálová, specialistka na potraviny a odborná garantka projektu Vím, co jím a piju. Obě paštiky přitom splňují legislativu a obě se mohou jmenovat „játrová paštika“.

Pokud je v názvu výrobku zdůrazněna některá složka, konkrétně u játrové paštiky to jsou játra, tak se z obalu také dozvíte přesné množství v procentech. I tímto porovnáním jednotlivých výrobků zjistíte, který je kvalitnější.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka Vím, co jím je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Při čtení složení se také zaměřte na jeho délku. Obvykle platí, že čím jednodušší složení, tím kvalitnější potravina. Zkuste si přečíst třeba etiketu trvanlivého croissantu a možná vás přejde chuť jíst pečivo s výčtem 25 surovin, když víte, že doma by vám na jeho výrobu stačilo surovin jenom šest.

Pozor na náhražky

Častou náhražkou jsou zahušťovadla. Mezi ně patří třeba modifikovaný škrob. Samozřejmě je zdravotně nezávadný a neškodný, ale když ho najdete ve složení, mnohdy vypovídá o tom, že výrobce na základní surovině šetřil a aby výrobek zahustil, přidal do něj modifikovaný škrob.

Toho si můžete všimnout na různých mléčných výrobcích – ochucených jogurtech, mléčných nápojích, tvarohových dezertech, rostlinných nápojích, ale i v různých hotových omáčkách.

Obrázky mnohdy klamou

S obrázky na obalu je to také zajímavé. Pokud například na sirupu najdete obrázek pomeranče, musí ho sirup opravdu obsahovat. 

Ale zákon už neříká, v jakém množství, takže se může stát, že takový sirup obsahuje jen vodu, glukózo-fruktózový sirup, aroma, barvivo a 0,3% pomerančové šťávy. Asi sami tušíte, že takové množství vám vitaminy a ani pomerančovou chuť v sirupu nedodá.

Dětské potraviny jsou nesmysl

I u potravin, které obalem jasně cílí na děti, se věnujte při nákupu čtení etiket. Zákon pojem dětská potravina nezná. V legislativě nenajdete ani „dětskou šunku“, záleží jen na výrobci, jestli do ní dá více masa a méně soli a „éček“, nebo ne. 

Jedinou výjimkou, jsou tzv. potraviny pro zvláštní a kojeneckou výživu, kam patří náhrady mateřského mléka, příkrmy a obilné výrobky pro děti do tří let. U nich zákon stanoví například jiné limity pro zbytky pesticidů než u ostatních podobných výrobků.

Tabulka výživových údajů

Výživové údaje výrobku je ze zákona povinné uvádět na každém výrobku. Ukazují nám množství energie na 100 g, nebo 100 ml výrobku, ale také obsah bílkovin, tuků, nasycených mastných kyselin, sacharidů, cukrů a soli. 

Seriál o zdravém stravování

Během sedmi týdnů vám každou středu v seriálu připraveném s iniciativou Vím, co jím přineseme rady, jak se zdravě stravovat a orientovat při výběru potravin.

„Pro to, abyste tabulce výživových údajů porozuměli, je nutné si nastudovat, co jednotlivé živiny znamenají a pak opět porovnávat jednotlivé výrobky stejného druhu mezi sebou,“ komentuje Dostálová. Například všechny snídaňové cereálie budou mít hodně sacharidů, ale některé budou mít více cukru i soli. A přesně to zjistíte z tabulky výživových hodnot.

Logo jako pomocník

Loga mohou být dalším pomocníkem při výběru vhodných potravin, ale existuje jich poměrně dost, takže pokud vás zajímají, je vhodné na internetu zjistit, co vlastně znamenají. Některá označují potravinu, která má například český původ, jiná tradiční složení apod. (více si můžete přečíst zde)

Logo Vím co jím, je specifické v tom, že pro jednotlivé druhy výrobků hlídá obsah rizikových živin, jako je množství soli, cukru, nasycených mastných kyselin nebo trans mastných kyselin.

Autor:

Nejčtenější

Špatné jídlo nepřetrénujete, jen pohybem nezhubnete, tvrdí odbornice

Ilustrační snímek

Předsevzetí shodit pár kilogramů jste si dali už na začátku roku. Do léta to byl docela pohodový plán, jenže svých...

Žena říká, že je mořská panna a tvrdí to i o svých dětech

Heidrun Barthová

Jednačtyřicetiletá Heidrun Barthová z Německa je přesvědčená o tom, že se narodila ve špatném těle. Tvrdí, že je ve...

Někdo se zbláznil, říkal si u scénáře Kameňáku herec Václav Vydra

Václav Vydra

Tvrdil, že touží být hasičem či ošetřovatelem v zoo. Jen ne hercem. Podvědomě chtěl uniknout srovnávání s členy své...

Týdenní horoskop pro ženy všech znamení od 22. do 28. dubna

horoskop

Týden začíná a hvězdy vašemu znamení mohou pomoct k tomu, abyste následující dny nejen zvládla, ale také si je užila....

OBRAZEM: Krásky, které nosí na večírek pouze metalické pásky

Metalické pásky frčí ve světě

Ve světě letí nový trend v oblékání. Na večírek už nemusíte řešit outfity. Stačí nastříhat metalickou lepicí pásku tak,...

Další z rubriky

Jak na antibiotika? Neberte je na chřipku a užívejte až do konce

léky

Antibiotika jsou právem považovaná za poklad moderní medicíny. Jenže jejich špatné užívání se může krutě vymstít....

Vítězství lékařů: Zbavíme svět rakoviny děložního čípku, tvrdí

Vyšetření pomocí ThinPrep Pap testu už mnohde ve světě běžně používají.

Dostat zcela pod kontrolu nemoc, která zabíjí lidi po celém světě, je sen mnoha vědců. Většině ale hodně vzdálený. V...

Prospěte se k lepší DNA, vyzývají vědci. Ale nic se nesmí přehánět

Ilustrační snímek

Proč vlastně potřebujeme spánek? Lékaři se ptají odnepaměti. Většinou se předpokládá, že funguje jako restart počítače....

Najdete na iDNES.cz