Středa 30. listopadu 2022, svátek má Ondřej
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 30. listopadu 2022 Ondřej

Šéfkuchař: Ryba na grilu je skvělá, umění je ale vybrat čerstvou

Existují základní fígle pro grilování ryb. Čerstvý kousek má mít při koupi fialové žábry, filety musí být tuhé, nesmí se do nich zabořit prst. Ryba je hotová v okamžiku, kdy začne vypouštět bělmo. A kdo tento moment promešká, naservíruje si na talíř suchou podrážku.

K rybě stačí přidat bylinky a ugrilujete výtečnou pochoutku. | foto: Stockfood.cz

"Z grilování ryb nemusí mít nikdo strach. Maso je křehké a velmi chutné, navíc se ugriluje poměrně rychle. Je totiž jemnější než ostatní druhy masa," pochvaluje si výhody ryb Radek Šubrt, šéfkuchař hotelu Le Palais Prague.

servírujte jako šéfkuchař

"Záleží na tom, pro kolik lidí ryby připravujeme. Pokud máme třeba dvacet pstruhů, dal bych jako předkrm filety a coby hlavní chod celé ryby."

Základem lahodného požitku z grilovaní je čerstvá ryba. Proto už v obchodě zkontrolujte, zda má tmavě fialové žábry, taková ryba je totiž v obchodě krátce. Pokud vybíráte filety, kupujte jen ty dostatečně tuhé, rozhodně by se do nich neměl zabořit prst.

Kvalitní čerstvou rybou nemusíte nijak náročně upravovat. Stačí ji očistit, vhodně okořenit a pak už jen grilovat.

Rychlé grilování

"Pokud je maso zpracované na filety, dejte ho na gril nejdříve stranou bez kůže, než se maso zatáhne. Jinak by se mohla ryba nehezky zkroutit," radí šéfkuchař.

Rybu můžete grilovat přímo na roštu ve speciálních kleštích, v alobalu nebo pozvolna v papilotě na kraji grilu. "Grilování v papilotě znamená, že do pečicího papíru potřeného olejem dáme očištěnou rybu, bylinky i zeleninu. To vše neprodyšně zabalíme a pozvolna grilujeme na kraji grilu asi patnáct minut," dodává Radek Šubrt. A výhoda papiloty?

"Všechny chutě se báječně spojí a ryba je pak fantasticky křehká. Na grilu nejradši připravuji pstruhy, candáty nebo filety z mečouna a tuňáka. K tomu doporučuji fenykl s rajčaty a tymiánem, grilovaný v papilotě na menším žáru," doplňuje šéfkuchař - čtěte Vyzkoušejte ryby grilované v papilotě nebo uzené ve starém pekáči.

Přesná doba grilování záleží na velikosti ryby. Stačí ale většinou pět až deset minut podle velikosti. A jak poznáte hotovou rybu? Začne vypouštět bělmo - bílkovinu, která se sráží.

Kokosové brikety

Kokosové brikety jsou zuhelňatělé slupky, které využijete ke grilováníLetos se v České republice objeví novinka mezi briketami - lisované zuhelňatělé slupky kokosů dlouho žhnou a vyhoří téměř bezezbytku. Navíc při grilovaní nezapáchají tolik jako klasické brikety. Kokosy ke grilování seženete od poloviny července na www.kokosovebrikety.cz, později i v kamenných obchodech.

Radek Šubrt doporučuje kombinovat jen několik chutí. "Z bylinek se skvěle hodí bazalka, tymián, rozmarýn nebo citronový tymián. Použít se dá také pesto, pak už ale raději žádné bylinky nepřidávejte. Rybu nakonec jemně osolte, opepřete a pokládejte na gril."

Chuť ryby vynikne se správnými přílohami. "Stejně jako k jiným masům se k rybám hodí zelenina - například cuketa, lilek, papriky. Dále třeba cibule, uzený česnek či brambory, různé saláty, zkrátka jak má kdo rád."

Radek Šubrt

Radek ŠubrtRadek Šubrt je šéfkuchařem Le Palais Prague. Během kariéry prošel hotely v Německu, Švýcarsku nebo Americe. Za nejvýznamnější "štace" považuje pražské hotely Mövenpick, Don Giovanni či Radisson, Des Balancess ve Švýcarsku, rakouský Bad Blumau nebo newyorský Daniel´s Daniela Bouluda. A samozřejmě ten současný, kde šéfuje už od roku 2002.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Pohlreich se skoro neudržel na nohou, když si restauratér zavolal vědmu

V pořadu Jak to bylo, šéfe? šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal na největší „špeky“ ze 3. a 4. řady legendární show...

Tropická kráska v květináči z Ikea. Nemáte ji také doma? ptají se vědci

Okrajenka žlutoskvrnná je nepřehlédnutelné, několikacentimetrové stvoření s několika desítkami nohou. Tato exotická...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Britský rybář ulovil Francouzům legendární Mrkev, obří zlatou rybu

Neuvěřitelný úlovek zaznamenal Andy Hackett z britského Kidderminsteru u jezera Bluewater Lakes v oblasti Champagne ve...

Jméno pro mládě hrabáče vybráno, rodinné vstupenky do Zoo Praha rozdány

Bude to Amari, Bahati, Farisa, Imani, nebo Middag? Jako čtenáři iDNES.cz jste měli možnost rozhodnout o tom, jakým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští modeláři opět vyjeli na světové mistrovství. Přivezli 64 medailí

Trvalo to tři roky, než se po covidové přestávce podařilo obnovit tradiční Mistrovství světa Scale Model World v...

Mávala jsem rodičům z okna a bratr už mi stahoval kalhotky, líčí Dominika

Premium Dominiku v dětství po tři roky zneužíval vlastní bratr. Trauma ovlivnilo velkou část jejího života. Zlom nastal po...

Jím jednou denně a často mi stačí spát jen čtyři hodiny, říká kardiolog Neužil

Premium Mluví rychle, a i když sedí, máte pocit, že je v neustálém pohybu. Jinak by nejspíš nemohl stihnout to, co dělá. Petr...

Když rodinu rozloží ezoterika. Manželka jako by zemřela, líčí otec tří dcer

Premium Pětačtyřicetiletý Karel má s Lucií tři dospívající dcery. Manželé jsou skoro dvacet let. Rodina ale funguje v nouzovém...

Nizozemsko, země okounům zaslíbená. Chytíte i půlmetrového macka

Okoun býval kdysi považován za téměř podřadného dravce, který byl vybíjen po desítkách a stovkách. V posledních...

Britský rybář ulovil Francouzům legendární Mrkev, obří zlatou rybu

Neuvěřitelný úlovek zaznamenal Andy Hackett z britského Kidderminsteru u jezera Bluewater Lakes v oblasti Champagne ve...

VIDEO: Obří italské jezero zlomilo kaprařům vaz. Dostal je neznámý terén

Ami Hamidi, Tom Dove a Neil Spooner jsou kamarádi, kteří vyrazili v novém seriálu Kapří monstra na Prima Zoom na ryby....

Během rybářského závodu King of the Lake chytili výjimečné štiky a candáty

Na údolní nádrži Slapy se konal největší český závod v přívlači z lodě King of the Lake. Ten mnozí považují za nejlepší...

Jak neztloustnout po křupkách? Vyhrajte degustační sadu červíků WormUP
Jak neztloustnout po křupkách? Vyhrajte degustační sadu červíků WormUP

Honí vás mlsná? Co místo bramborových chipsů sáhnout po červících? Budete se divit, ale takhle pochoutka se skvěle hodí pro narozeninové oslavy,...

Ivan Trojan si s manželkou vypořádal majetek, bulvár spekuluje o rozvodu

Ivan Trojan (58) a Klára Pollertová-Trojanová (51) si v září podle veřejně dostupných dokumentů vypořádali společný...

Přemýšlím o sebevraždě, říká Obermaierová kvůli plynu a drahým energiím

Herečka Jaroslava Obermaierová (76) prozradila, že má strach z drahých energií a nedostatku plynu. Kvůli tomu dokonce...

Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

Raketa byla Ukrajince, nebo Rusa? rýmuje Nohavica na kanálu Bobošíkové

Problematiku rakety dopadlé na polské území zpracoval ve své nové písni Jaromír Nohavica. „Ta raketa byla Ukrajince,...

Na Účastníky zájezdu už se mě ptaly i moje děti, směje se Jitka Kocurová

Moderátorka, příležitostná herečka a 2. vicemiss ČR 1999 Jitka Kocurová se na veřejnosti objevuje sporadicky. Péče o...

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat