Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šéfkuchař: Ryba na grilu je skvělá, umění je ale vybrat čerstvou

Existují základní fígle pro grilování ryb. Čerstvý kousek má mít při koupi fialové žábry, filety musí být tuhé, nesmí se do nich zabořit prst. Ryba je hotová v okamžiku, kdy začne vypouštět bělmo. A kdo tento moment promešká, naservíruje si na talíř suchou podrážku.
K rybě stačí přidat bylinky a ugrilujete výtečnou pochoutku.

K rybě stačí přidat bylinky a ugrilujete výtečnou pochoutku. | foto: Stockfood.cz

"Z grilování ryb nemusí mít nikdo strach. Maso je křehké a velmi chutné, navíc se ugriluje poměrně rychle. Je totiž jemnější než ostatní druhy masa," pochvaluje si výhody ryb Radek Šubrt, šéfkuchař hotelu Le Palais Prague.

servírujte jako šéfkuchař

"Záleží na tom, pro kolik lidí ryby připravujeme. Pokud máme třeba dvacet pstruhů, dal bych jako předkrm filety a coby hlavní chod celé ryby."

Základem lahodného požitku z grilovaní je čerstvá ryba. Proto už v obchodě zkontrolujte, zda má tmavě fialové žábry, taková ryba je totiž v obchodě krátce. Pokud vybíráte filety, kupujte jen ty dostatečně tuhé, rozhodně by se do nich neměl zabořit prst.

Kvalitní čerstvou rybou nemusíte nijak náročně upravovat. Stačí ji očistit, vhodně okořenit a pak už jen grilovat.

Rychlé grilování

"Pokud je maso zpracované na filety, dejte ho na gril nejdříve stranou bez kůže, než se maso zatáhne. Jinak by se mohla ryba nehezky zkroutit," radí šéfkuchař.

Rybu můžete grilovat přímo na roštu ve speciálních kleštích, v alobalu nebo pozvolna v papilotě na kraji grilu. "Grilování v papilotě znamená, že do pečicího papíru potřeného olejem dáme očištěnou rybu, bylinky i zeleninu. To vše neprodyšně zabalíme a pozvolna grilujeme na kraji grilu asi patnáct minut," dodává Radek Šubrt. A výhoda papiloty?

"Všechny chutě se báječně spojí a ryba je pak fantasticky křehká. Na grilu nejradši připravuji pstruhy, candáty nebo filety z mečouna a tuňáka. K tomu doporučuji fenykl s rajčaty a tymiánem, grilovaný v papilotě na menším žáru," doplňuje šéfkuchař - čtěte Vyzkoušejte ryby grilované v papilotě nebo uzené ve starém pekáči.

Přesná doba grilování záleží na velikosti ryby. Stačí ale většinou pět až deset minut podle velikosti. A jak poznáte hotovou rybu? Začne vypouštět bělmo - bílkovinu, která se sráží.

Kokosové brikety

Kokosové brikety jsou zuhelňatělé slupky, které využijete ke grilováníLetos se v České republice objeví novinka mezi briketami - lisované zuhelňatělé slupky kokosů dlouho žhnou a vyhoří téměř bezezbytku. Navíc při grilovaní nezapáchají tolik jako klasické brikety. Kokosy ke grilování seženete od poloviny července na www.kokosovebrikety.cz, později i v kamenných obchodech.

Radek Šubrt doporučuje kombinovat jen několik chutí. "Z bylinek se skvěle hodí bazalka, tymián, rozmarýn nebo citronový tymián. Použít se dá také pesto, pak už ale raději žádné bylinky nepřidávejte. Rybu nakonec jemně osolte, opepřete a pokládejte na gril."

Chuť ryby vynikne se správnými přílohami. "Stejně jako k jiným masům se k rybám hodí zelenina - například cuketa, lilek, papriky. Dále třeba cibule, uzený česnek či brambory, různé saláty, zkrátka jak má kdo rád."

Radek Šubrt

Radek ŠubrtRadek Šubrt je šéfkuchařem Le Palais Prague. Během kariéry prošel hotely v Německu, Švýcarsku nebo Americe. Za nejvýznamnější "štace" považuje pražské hotely Mövenpick, Don Giovanni či Radisson, Des Balancess ve Švýcarsku, rakouský Bad Blumau nebo newyorský Daniel´s Daniela Bouluda. A samozřejmě ten současný, kde šéfuje už od roku 2002.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Sám si navrhl i zrealizoval zahradu, kde vládne kámen. Jako ze žurnálu

17. června 2024

Soutěž S realizací proměny své zahrady na Uhersko-Hradišťsku začal čtenář Marian krok za krokem na podzim...

Češi ulovili na Lofotech obřího halibuta. Prali se s ním dvě hodiny

18. června 2024

Norsko je jedna z nejnavštěvovanější zemí na světě pro mořský rybolov a pro Čechy nejoblíbenější...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tradiční cihly a starý dům daly citlivě budované moderní zahradě duši

18. června 2024

Soutěž Zhruba 400 metrů čtverečních velký pozemek obklopující více než sto let starý dům na Žatecku,...

Mazlíčci hrají o prémiové granule za 10 tisíc, dejte hlas svým favoritům

3. června 2024  8:55,  aktualizováno  17.6 9:19

Hlasování v anketě o nejroztomilejšího mazlíčka měsíce června je tu. Vítězové získají prémiové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Čočka, brokolice, špenát i semínka. Co musíte jíst pro souměrná ňadra

20. června 2024

Premium Mít nádherná ňadra je pro mnohé ženy sen. Jen málokterá však mívají k ideálu krásy blízko. Někdy...

Koním Převalského přepraveným do Kazachstánu se daří, už se začali pářit

21. června 2024

Koně Převalského, které Zoo Praha na začátku června přepravila do Kazachstánu, se v místních...

Hektarová zahrada v Posázaví drží rodinu se třemi dětmi celou sezonu venku

21. června 2024

Soutěž Už jako malá holka ze sídliště velmi ráda trávila čas u prarodičů na zahrádce, kde ji hlavně...

Drahota mění návyky lidí, radši si sednou s pivem v garáži, říká kuchař Punčochář

21. června 2024

Premium V minulosti získal třikrát prestižní ocenění Zlatý kuchař, ostruhy sbíral v zahraničí, patnáct roků...

Čočka, brokolice, špenát i semínka. Co musíte jíst pro souměrná ňadra

20. června 2024

Premium Mít nádherná ňadra je pro mnohé ženy sen. Jen málokterá však mívají k ideálu krásy blízko. Někdy...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...