Vyzkoušejte přípravu ryb po mlynářsku, získají křupavou kůrčičku

  0:18aktualizováno  0:18
Výsledkem maximálně jednoduché kuchyňské úpravy ryb po mlynářsku je kulinářský skvost. Základním principem je moučný obal porce nebo celé ryby a následné pečení v tuku.

Pstruh po mlynářsku s pečenými rajčaty. Stejně jako jakákoliv jiná sladkovodní ryba připravená po mlynářsku, má krásně křupavou kůrčičku. | foto: www.rybadomaci.cz

Mouka vytvoří na rybě souvislý obal, který při šetrné manipulaci při tepelné úpravě spečením uzavře celý povrch porce nebo celé ryby. Výsledkem je šťavnaté rybí maso s křupavou krustou.

Jak na to po mlynářsku

Ryba obalená v mouce, připravená ke smažení.Právě moučná kůrčička usnadní vlastní pečení, protože křehké rybí maso se při tepelné úpravě může připékat na pánev nebo potrhat. Ideální je ryby či porce z nich péci v pánvi na jedno otočení, s minimem postrkování a dalších manipulací.

Každým posunem a dotykem totiž dochází k narušování jemných vaziv rybího masa a ke ztrátám cenné šťávy. Nakonec se při nešetrné úpravě může stát, že se úžasná křupavá moučná krusta na rybě během pečení vůbec nevytvoří.

Pochopitelně můžete na obalování využít různé druhy mouky. Nejčastěji se používá hladká pšeničná, kterou lze doplnit různým kořením. Na závěr můžete upečenou porci potírat ochuceným máslem a podobně.

RECEPTY NA PŘÍPRAVU RYB PO MLYNÁŘSKU:

PSTRUH PO MLYNÁŘSKU
Osolenou rybu obalte v hladké mouce a dejte ji péci na pánev s rozpáleným olejem. Zvolna pečte z jedné a poté z druhé strany. Pečeného pstruha potírejte rozpuštěným máslem a posypte jemně sekanou petrželovou natí.

KMÍNOVÝ KAPR
Porce kapra osolte. Do hladké mouky namíchejte mletý kmín a rybu v této směsi obalte. Pro zvýšení efektu můžete použít drcený kmín pomletý těsně před úpravou v hmoždíři či mlýnku. Porce pečte na sádle, hotové ozdobte čerstvou pažitkou.

NOVOHRADSKÝ KAPR
Ochutnejte tradičním pokrm rybářů a rybníkářů známý už po staletí. Porce kapra ochuťte česnekem utřeným se solí a obalte je v mouce smíchané s mletým kmínem a mletou paprikou. Můžete přidat i trošku mletého zázvoru a následně pečte na pánvi. Pro křupavější kůrčičku klidně použijte polohrubou nebo i hrubou pšeničnou mouku.

MUŠKÁTOVÁ ŠTIKA
Porce štiky osolte a následně obalujte v mouce smíchané s mletým muškátovým květem. Štiku pečte na oleji, upečené porce těsně před podáváním potírejte máslem a lehce postrouhejte muškátovým oříškem.

MÁSLOVÝ LÍNEK
Lín patří mezi nejchutnější ryby našich vod a k jeho přípravě stačí opravdu málo. Osolte ho, obalte v hladké mouce s troškou mletého kmínu a pečte ho na přepuštěném másle. Pro osvěžení můžete vložit do dutiny lína snítku zelené petrželky a nakonec doplnit porci ryby trochou kysané smetany.

KŘUPAVÝ CANDÁT
Porce candáta osolte a následně obalte v instantní kukuřičné polentě smíchané s drceným kmínem. Pečte na oleji či sádle, na hotových porcích nechte rozpustit bylinkové či citrónové máslo.

Autoři:
  • Nejčtenější

Inspirujte se u mravenců. Dělejte jen to podstatné a hodně odpočívejte

Většina z nás považuje mravence za otravný hmyz, přitom mají řadu vlastností, ze kterých bychom si měli vzít příklad....

Fascinující trávy udělají vaši zahradu krásnou i na podzim a v zimě

Jejich nádherná květenství a elegantní pohyby stébel ve větru nás mnohdy doslova okouzlí. Už to je důvod, proč se...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Devět tipů, jak na zahradě zatočit bez chemie s chorobami a škůdci

Proti chorobám a škůdcům můžete použít i prostředky, které jsou šetrné vůči přírodě. Čím dál více majitelů zahrad chce...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Výrazný nos, vzdělání sestry. Proto si Gott vybral Ivanu, říká novinářka

Profesní vztah je pojil pětadvacet let, ona ho však osobně poznala už jako holčička. Navzdory všem turbulencím, které...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Rybáři čekají náhrady za škody způsobené kormorány, řeky to však nepoznají

Produkční rybáři by mohli dostat náhrady za škody, které jim na rybách způsobili kormoráni. Počítá s tím poslanecká...

Češi ulovili neuvěřitelnou trofejní hlavatku, měla 122 centimetrů

Hlavatka je považována za královnu mezi evropskými dravci a chytit metrový úlovek je obrovský úspěch. Trojici českých...

Jak se stát rybářem krok za krokem. Nutná je povolenka i základní výbava

Český rybářský svaz má skoro čtvrt milionu členů. Chcete jím být i vy? Nejdříve musíte složit zkoušky. Ve vaší místní...

VIDEO: Lov sumců na vlastní ruku. Odvážlivci z USA se rybích obrů nebojí

Na internetu můžeme vidět videa chytání sumců holýma rukama. Poměrně velký sumec se při této technice zakousne do...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz