Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Starý, ale dobrý zázrak: na pařený rohlík s pudinkem jdou ryby jako čerti

aktualizováno 
Ačkoliv existují stovky drahých návnad, dobře fungují i ty, které pořídíte za pár korun. Napařte obyčejný rohlík a ochuťte ho, uvidíte, že se po něm ryby "utlučou".

Před vložením do mikrovlnky navlhčete rohlík pod tekoucí vodou | foto: David Havlíček, www.chytej.cz

Pařený rohlík je jednou z velmi účinných nástrah, vhodných pro lov celé řady kaprovitých ryb. Uplatnění nalezne při plavané, feedru i položené. Zejména v chladnějších měsících s ním můžeme slavit úspěchy při lovu plotic, tloušťů, cejnů i kaprů.

Velmi důležitým předpokladem pro úspěšný lov je nejen prezentace nástrahy a vhodně zvolené vybavení (háček, vlasec atd.), ale i samotná příprava nástrahy. Příliš slisovaný rohlík totiž ryby nemívají rády, dají přednost spíše načechrané pochoutce.

Postup krok za krokem jsme připravili ve spolupráci s rybářským serverem Chytej.cz.

Rohlík napaří i mikrovlnka

Rohlík můžete napařit klasicky nebo v mikrovlné troubě

Rohlík můžeme napařit dvěma odlišnými způsoby. Buď klasicky v hrnci, anebo "moderně" v mikrovlnné troubě. Do hrnce nalijeme asi centimetr vody a přivedeme k varu. Vložíme pařák na knedlíky a na něj rohlík (housku). Hrnec přiklopíme pokličkou a zhruba 2–4 minuty necháme páru působit na pečivo.

Pokud použijeme mikrovlnku, rohlík krátce smočíme proudem vody a vložíme do potravinového sáčku. Pak asi 15 vteřin "mikrovlníme".

Na lisování se zapalovači nebo pastelkami

Na prkénku si vytvořte si distanční podložky ze zapalovačů nebo třeba pastelek

Na prkénko položíme například dva zapalovače (požadujeme-li jinou tloušťku slisování, použijeme třeba pastelky apod.). Rohlík vložíme do sáčku (pokud jsme jej připravili v mikrovlnné troubě, už tam je). Přiklopíme druhým prkénkem, zatížíme hrncem s vodou a necháme asi 5 minut lisovat.

Nepřehánějte to s tlakem

Vložíte rohlík v sáčku a zatížíte hrncem naplněným vodou

Díky vloženým distančním prvkům (v našem případě zapalovačům) dojde k rovnoměrnému zpracování a nehrozí riziko malého či příliš velkého slisování a nepotřebujete žádný speciální lis.

Nebojte se experimentovat, mějte však na paměti, že příliš slisovaný rohlík nebývá pro ryby tak atraktivní jako měkké a načechrané "sousto".

Nakrájejte jen část a ochuťte

Rohlík můžete dochutit pudinkem nebo anýzem

Rohlík vyjmeme ze sáčku a ostrým nožem nakrájíme na kostičky o požadované velikosti. Je vhodné si ponechat část vcelku – u vody můžeme nůžkami nebo odtrhnutím připravit velikost nástrahy dle konkrétních požadavků (natrhané kousky rohlíku mohou být receptem na opatrné ryby – nástraha působí více přirozeně).

Připravenou nástrahu vložíme do mikrotenového pytlíku a můžeme ji "ochutit” například vanilkovým pudinkem, drceným anýzem či komerčními posilovači. Sáček před protřepáním nafoukneme.

Jak nastražit

V případě potřeby můžeme na háček nastražit i dvě menší kostičky. Už zhruba po 10 vteřinách vypadá kostička napařeného rohlíku takto lákavě.

Napíchnuté sousto před a po rozmočení

Autoři:
Témata: Rybaření, Kapr
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky

Čeští rybáři vyhráli prestižní závod v lovu dravců. Teď vyzvou hvězdy z USA

Výjimečný úspěch se povedl českým rybářům Radkovi Filipovi a Martinu Štěpkovi. Dokázali zvítězit na jednom z...

Největší akvaristická burza v Praze nabízí rybičky, ale i radu s chovem

Každý týden se v prostoru jazykové základní školy na pražské Pankráci setkávají akvaristé. Desítky prodejců a tisíce...

Třeboňský kapr slaví osmdesát let. Otcem byl rybníkář Josef Šusta

Třeboňský kapr je označení známé už přes sto let. Patrioti tvrdí, že jde o klenot jižních Čech. Letos slaví výročí –...

Češi ulovili neuvěřitelnou trofejní hlavatku, měla 122 centimetrů

Hlavatka je považována za královnu mezi evropskými dravci a chytit metrový úlovek je obrovský úspěch. Trojici českých...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz