Pondělí 27. září 2021, svátek má Jonáš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 27. září 2021 Jonáš

Grilování je mnohem zdravější, když zabráníte kapání tuku do ohně

Správným grilováním snížíte množství karcinogenních látek na minimum. Čistěte vychladlý rošt po každém grilování, nenechte kapat tuk do ohně a nejezte spálené jídlo.

Stačí dodržovat základní pravidla a grilování se nepromění v nebezpečnou zábavu. | foto: www.kokosovebrikety.cz

Jak upozorňuje Státní zdravotní ústav, grilování je relativně zdravé při dodržení několika zásad. Například kuře připravené na grilu obsahuje zhruba polovinu tuku ve srovnání se smaženým. Rizikem je možný výskyt karcinogenních látek, hlavně heterocyklických aminů a polycyklických aromatických uhlovodíků. Ty se vytvářejí rozkladem kapajících tuků za vysoké teploty na hořícím dřevěném uhlí. Pak se společně se spalinami dostávají zpět na maso, které tak kontaminují.

Tomu však lze lehce odpomoci používáním alobalových misek. Vyvarujme se také polévání masa přímo na roštu. Dbejme na to, abychom nemarinovali tak, že maso ponoříme do oleje "až po okraj". Stačí ho okořenit a lehce potřít olejem. Když se chystáme grilovat karbanátky, melme maso sami (nebo kupujme) tak, aby obsahovalo minimum tuku.

Vzhledem k tomu, že se při grilování hodně konzumuje i zelenina, krájejme v kuchyni každé na zvláštním prkénku - zabrání se tak křížové kontaminaci bakteriálního původu.

Začněte od masa

Ke grilování vyberte kvalitní maso. Mělo by být libové, tučné kousky z něj proto odřežte. Znalec ví, že dobře naloženou krkovičku křehkostí nic nenahradí, nicméně dietář se jí vyhne. Ortodoxní zastánci zdravé výživy dokonce doporučují svlékat kuře z kůže - nejenže obsahuje hodně tuku, ale i cholesterolu. Stejně tak se doporučuje okrajovat zbytečně silné okraje tuku z tučnějších mas.

Hodně udělá i správná marináda. V míse nebo v mikrotenovém sáčku nechte maso odležet nejlépe přes noc, aby nasálo chuť marinády a zkřehlo. Ryby a kuřata nechte marinovat jen pár hodin. Jako základ se hodí pivo, víno, podzemnicový nebo olivový olej.

Nepřehánějte to s olejem a maso nechte ležet v lednici při teplotě do 4 °C. Myslete na to, že dobře propečený kus masa by měl mít v jádru teplotu 75 °C po dobu 10 minut.

Jak zacházet s grilem

Gril umístěte v zákrytu daleko od hořlavin, dřeva a porostu. Grilujte za bezvětří, kdy máte jistotu, že se plameny neobrátí špatným směrem a nepopálí vás. Ujistěte se, že gril stojí stabilně na rovné ploše. Rozpálený gril už nikam nestěhujte.

Během grilování nikdy neodcházejte pryč. Hlavně hlídejte malé děti, nenechte je ke grilu přiblížit. Vždy mějte po ruce dobré rukavice, budou se hodit při manipulaci s grilem. Také vsaďte na kvalitní grilovací nářadí s tepluvzdornou rukojetí.

Pokud už se stane, že se vznítí pod masem omastek, uhaste plameny zastříknutím vodou. K tomu poslouží obyčejná plastová lahev od minerálky, kde do víčka uděláte dírku. Anebo rozprašovač vody na květiny či větší plastová injekční stříkačka bez nasazeného kovového hrotu.

Grilování patří ke zdravějším úpravám pokrmů. Pokud se dodrží základní zásady, dostává se do těla jen minimální množství karcinogenních látek. Ve srovnání s kouřením či požíváním smažených jídel se grilování bát nemusíte. To mnohem větší nebezpečí hrozí z nedostatečně ugrilovaného masa. Více čtěte na Grilování může být nebezpečené a Grilujete? Dejte pozor, už řada lidí onemocněla.

Tipy k dochucení

- bazalkové pesto
- rozdrcený česnek v zakysané smetaně
- šlehaný tvaroh s pažitkou
- dresink z kečupu, tatarky a cibule
- drcené broskve
- mix tvarohu, majonézy, česneku a nivy

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Pohlreichovy první krůčky před kamerou jsou spojené s recepty na dresinky

Šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha si nešlo na televizních obrazovkách nevšimnout, když odstartovala první série Ano, šéfe!...

Když vařili street food v Brně Punčochář s Kašpárkem, všem tekly sliny

Na Zelném trhu to žije a místní street food nelze než závidět. Šéfkuchař Přemek Forejt to dobře ví, proto také pozval v...

Vepřové nikdy nezklame. Hvězdou je pomalu pečená plec i krkovice

Maso „z prasátka“ chutná skvěle jen tak upečené nebo v guláši, ale vy můžete překvapit své hosty třeba jeho trhanou...

Itálie a smažená jídla vyřadily první dva adepty na titul Masterchefa

Jen co byla minulý týden konečně jasná finálová šestnáctka amatérských kuchařů letošního ročníku soutěže Masterchef...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S těmi správnými trvalkami může vaše zahrada na konci léta zářit

S koncem léta nastal čas, kdy se zahrada pyšní zářivými květy pozdních trvalek a letniček. Kochejte se jejich krásou na...

Mizejí už i chodníky. Ústecké ghetto se vymyká, čeká ho nový režim

Premium Ve čtvrti Mojžíř v Ústí nad Labem, která se za dvacet let změnila ze solidního sídliště v ghetto, nastane nový režim....

Zabaveno. Policie hon na Savova nevzdává, vzala mu nemovitosti a sto milionů

Premium Kontroverzní podnikatel František Savov je už sedm let obviněn v případu obřích daňových úniků a zhruba stejnou dobu se...

Vlak do Chorvatska klidně zruším, pokud problémy s ním neustanou, tvrdí Jančura

Premium Skupina Student Agency se během léta zvedla z covidového dna, přesto za sebou táhne půlmiliardový účet a chybí jí i...

  • Další z rubriky

ANKETA: Dejte hlas svým favoritům ve 2. kole soutěže Nejkrásnější zahrada

Soutěž Procházet fotogalerie zahrad zaslaných do soutěže Nejkrásnější zahrada, do níž se čtenáři iDNES.cz letos mohli zapojit...

Co můžete, zkompostujte, dejte péči trávníku. Příprava zahrady na zimu

Zahrádkářská sezona se pomalu chýlí ke konci a většina náročných prací je už naštěstí za námi. Nesmíme však zapomenout...

Jak sázet česnek, to radil Navrátil v Receptáři Podlahovi už před lety

Konec léta, ideální čas na výběr cibulovin, které by vám měly na zahradě vykvést příští rok, od tulipánů po okrasný...

Očistit, zkontrolovat, doostřit, dobít. Podzimní péče o zahradní techniku

Důkladné očištění, vizuální kontrola všech částí, ale i správné uskladnění zahradního náčiní a techniky: to jsou jen...

Vyhrajte 1 000 Kč na kočárky a další dětské zboží od ovocných příkrmů Deva
Vyhrajte 1 000 Kč na kočárky a další dětské zboží od ovocných příkrmů Deva

Společnost Deva Nutrition, český výrobce vysoce kvalitních dětských příkrmů, pro nás připravil soutěž o vouchery v hodnotě 1 000 Kč!

Jsem zohavená, říká Linda Evangelista. Po kryolipolýze je k nepoznání

Topmodelka Linda Evangelista se rozhodla bojovat s projevy stárnutí pomocí kryolipolýzy a skončila podle svých slov...

Anife Vyskočilová má chatu v Suchdole s krásným výhledem na Prahu

Vzpomínáte si na poslední díl seriálu Sanitka, natočený podle skutečné události, kde na zahrádkářskou kolonii v...

Nechávat teď ležet peníze na účtu v bance je holý nerozum

S rostoucí inflací si teď láme hlavu nejedna domácnost s volnými penězi. Řeší otázku, kam peníze uložit, jak je...

Marek Ztracený na koncertě spadl z pódia na hlavu a skončil v nemocnici

Zpěvák Marek Ztracený bude na koncert v Pardubicích dlouho vzpomínat. Během vystoupení si nevšiml, že je už na okraji...

Lucie Šafářová a Tomáš Plekanec se vzali, ukázali fotky z veselky

Přestože na jaře prohlašovali, že kvůli drahému rozvodu hokejisty Tomáše Plekance do svatby nebudou investovat,...