Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha svatého, a proto znamení svatodušních svátků. Stejně jako u panettone se jedná o pečivo z dlouze kynutého těsta zadělaného jen přírodním kváskem, s nímž se cukrář doslova mazlí, aby bylo co nejstravitelnější, přestože obsahuje hodně másla a žloutku.

Opravdu dobrá colomba – holubice, nebo chcete-li houloubek – je bezpochyby výsledkem cukrářského umu i poctivých surovin. Daniele Combi, italský šéfcukrář Zdeňka Pohlreicha z Café Imperial Dolce, nám popsal celý postup přípravy a pečení na kameru. Rozhodně to není pečení pro začátečníky. Ale kdo by si to chtěl vyzkoušet, najde níže Danielův recept.

My jsme nicméně přišli už v podstatě k hotovému, když se nakynuté holubice v papírových formách těšily na mandlovou polevu a posyp mandlemi, kandovaným cukrem a jemné zaprášení cukrem moučkovým. A čekalo je zhruba půlhodinové pečení ve vyhřáté horkovzdušné troubě.

Než velikonoční holubice vyletí z pece…

V troubě se pečení ke konci neobešlo bez sondy, protože holubice musí z pece vyletět ve chvíli, kdy má uprostřed teplotu 92 až 93 °C. Pak se – obrácené hlavou dolů – chladí na stojanech nějakých deset dvanáct hodin na pokojovou teplotu. Má to svůj důvod. Jen tak zůstane žluťoučké těsto pěkně nadýchané a pórovité a současně vláčné, protože papírová forma – stejně jako je tomu u panettone – udrží během chladnutí colomby vlhkost uvnitř.

Výsledek není zadarmo

Abyste upekli takové pěkné velikonoční holubice jako Daniele pro zákazníky Pohlreichova e-shopu, předchází tomu pečlivá příprava kvásku ze speciální hladké pšeničné mouky a posléze dlouhé kynutí. Nejprve je potřeba postupným krmením kvásek dostat do správné kondice, pak se připravuje první verze těsta, posléze se zadělává druhá verze těsta.

Magická hranice „kilo za kilo“ dobrého chleba dávno padla, říká Pohlreich

Daniele Combi popisuje svou půvabnou češtinou s italským přízvukem jednotlivé kroky natolik zasvěceně a současně s láskou a respektem k řemeslu – a hlavně ke kvásku, kterému italští pekaři a cukráři říkají bambino, protože ho doslova považují za své dítě – každému musí být jasné, že stejnou colombu/holubici jen tak levou zadní neupeče ani s receptem.

Jak na velikonoční mazanec. Vyzkoušejte postup krok za krokem

Kdo zkušenosti s kváskem a kynutým těstem má, ten má i reálnější šanci se k tomu propracovat. Pokud třeba pečete kváskový chleba a chcete svůj um posunout dál a zkoušet nové věci, směle do toho. Tak krásné Velikonoce, ať už s beránkem, mazancem nebo italskou colombou.

Možná si Daniela Combiho pamatujete z MasterChefa, kde pro soutěžící připravil dezert Made in czech: se švestkami, mákem a slivovicí.

25. října 2023

Colomba Dolce podle Daniele Combiho

Recept na dva kusy po 750 gramech. Nutno říci, že základem úspěchu je speciální italská hladká mouka na panettone, s 14–15% obsahem proteinu, kterou lze koupit ve specializovaných prodejnách či e-shopech. Bez ní nemáte šanci dosáhnout kýženého výsledku, a pak je asi lepší vsadit na mazanec.

VIDEO: Pistáciově zelený velikonoční beránek se svěží citronovou chutí

Na první kvas potřebujete: 50 g již rozběhlého přírodního pšeničného kvasu italského typu (italsky lievito madre), 100 g mouky (s 14 až 15% obsahem proteinu – speciální italská hladká mouka, lze ji koupit ve specializovaných prodejnách či e-shopech) a 45 g vody. Při teplotě 28 °C je potřeba kvásek nechat pracovat 4 hodiny, pak ho znovu nakrmíte.

Na druhý kvas potřebujete: 75 g prvního kvasu, 75 g mouky a 33 g vody. Při teplotě 28 °C je potřeba kvásek nechat kynout další 3 hodiny.

Na první těsto si poté odvažte: 70 g dvakrát obnoveného pšeničného kvasu, 100 g vody, 100 g cukru, 70 g žloutku, 270 g italské hladké mouky na panettone a 110 g másla. Jednotlivé ingredience přidávejte postupně, teplota zpracovávaných ingrediencí – a tedy i těsta – by měla činit zhruba 25 °C. Celá příprava by měla trvat zhruba 20–25 minut a výsledkem by mělo být pevné, silné a zároveň vláčné těsto.

Pak dejte těsto kynout pěkně do tepla, Daniele ho dává na 12 hodin do kynárny nastavené na 28 °C. Poté ho použijete jako základ pro druhé těsto.

Druhé těsto: první těsto + 130 g italské hladké mouky na panettone, 70 g cukru, 30 g medu, 50 g žloutku, 155 g másla, 5 g soli, 10 g kandované pomerančové pasty, obsah půlky vanilkového lusku, 50 g vody a nakonec 300 g kandovaného pomeranče. Jednotlivé ingredience opět přidávejte postupně, ať je těsto pěkně propracované a pevné, pak teprve přidejte kousky kandované pomerančové kůry.

Pak se dá těsto opět kynout při 28 °C, tentokrát na hodinu. Poté těsto rozdělíte na bochánky, které vložíte do papírové formy (opět je lze koupit ve specializovaných prodejnách) a nechte kynout dalších 8 až 12 hodin při 28 °C. Správně nakynuté holubičky by měly vypadat jako v naší fotogalerii.

Tip: Colomba s pistáciovým krémem a polevou

Pro milovníky pistácií je určena vylepšená plněná varianta sladkého velikonočního pečiva, pokrytá pistáciovou polevou a skrývající lahodný pistáciový krém.

Cukrář si neprve připraví otvory pro krém pomocí špičaté ostré zdobičky.
Připravené otvory pak naplní pistáciovým krémem s opravdu vysokým obsahem...
Pistáciový krém je taková hodně luxusní nutella s vysokým obsahem kvalitních...
A nakonec se tato pistáciová verze polije polevou.

Pak už rozehřejte troubu na 160 až 170 °C a mezitím na holubičky naneste mandlovou polevu. Na mandlovou polevu potřebujete: 60 g mandlové mouky, 80 g cukru, 2 g kakaového prášku, 5 g kukuřičného škrobu, 5 g bramborového škrobu a 30 g bílku. Sypké ingredience rozmixujte a následně k nim pomalu přilévejte bílek.

Polevu naneste pomoci cukrářského sáčku s plochou zdobičkou na nakynutou holubičku těsně předtím, než ji dáte do vyhřáté trouby. Pak ještě posypání mandlemi, kandovaným cukrem a posypání moučkovým cukrem a colomba se mohou péct. Holubičky této velikosti potřebují na upečení zhruba 40 až 45 minut (jsou o něco větší než ty, které peče Daniele na videu). Že jste na svém, poznáte pomocí sondy – holubičky mají mít uprostřed 92–93 °C.

Poté je potřeba pověsit je hlavou dolů a nechat je zhruba deset až dvanáct hodin chladnout. Když nemáte speciální stojan a hák, pomohou pletací jehlice, na něž colomba zavěsíte třeba mezi desku stolu a opěradlo židle.

Pustíte se pro jistotu raději „jen“ do mazance? Zkuste recept od Cuketky.

Autor:

Nejčtenější

Kanadskou borůvku je potřeba nejdřív pochopit, pak řezat, radí zahradník

Kanadské borůvky jsou velmi oblíbeným ovocným keřem v řadě zahrádek. Vysazovat je můžeme v podstatě kdykoliv od jara do podzimu, prodávají se většinou jako kontejnerované rostliny. Na střih je ovšem...

Svažitou zahradu zkrotili terasami s cortenovými lemy. Rez přinesla stříbro

Vybudovat funkční zahradu je hodně podobná výzva jako postavit dům, jakkoliv má řada lidí tendenci tento fakt podceňovat. Obojí by mělo respektovat dané místo, terén i jeho okolí. A obojí by také...

Pes je unikátní druh, díky člověku už se mnohdy nechová jako zvíře, říká kynoložka

Premium

Na jakém principu dokážou psi vycítit lidský strach? Kteří z nich jsou učenlivější a co dokážou, když se zrovna nedíváme? To vysvětluje etoložka a kynoložka Milena Santariová z České zemědělské...

Jak vybrat žárovku, abyste se neztratili v technických parametrech

Žárovky jsou součástí našich každodenních životů. Když však dojde na jejich výběr, většina z nás má pocit, že vstoupila do světa technických parametrů a neznámých pojmů. Jak se neztratit mezi lumeny,...

Nezapomínejte na české poklady, mák a tvaroh. Skvělý zdroj vápníku i bílkovin

Mák a tvaroh patří mezi potraviny typické pro kuchyni střední a východní Evropy. Jsou pro nás tak běžné, že si většinou ani neuvědomujeme jejich výjimečnost a kulinární potenciál, takže na ně v...

Datum narození vám to lehce spočítá. Co jste za numero, a co to znamená

Den a rok narození odhalí číslo, které ovlivňuje naše chování, jednání i vlastnosti. Numerologové totiž tvrdí, že není náhoda, který den jsme přišli na svět.

15. března 2025

Pes je unikátní druh, díky člověku už se mnohdy nechová jako zvíře, říká kynoložka

Premium

Na jakém principu dokážou psi vycítit lidský strach? Kteří z nich jsou učenlivější a co dokážou, když se zrovna nedíváme? To vysvětluje etoložka a kynoložka Milena Santariová z České zemědělské...

14. března 2025

Medvědí střídání v brněnské zoo. Hnědé nahradí bílí, obsadí jejich výběh

V brněnské zoo už nebudou k vidění kamčatští medvědi. Místo nich se chce zahrada soustředit na plnohodnotný chov ledních medvědů a navázat tak na úspěchy v podobě pěti odchovaných mláďat v letech...

14. března 2025  11:05

Svažitou zahradu zkrotili terasami s cortenovými lemy. Rez přinesla stříbro

Vybudovat funkční zahradu je hodně podobná výzva jako postavit dům, jakkoliv má řada lidí tendenci tento fakt podceňovat. Obojí by mělo respektovat dané místo, terén i jeho okolí. A obojí by také...

14. března 2025

Za mikroplasty mohou nejen sáčky a lahve, ale i barvy, zjistila studie

Když přemýšlíme o zdrojích mikroplastů, často nám na mysl přicházejí plastové láhve, igelitové tašky nebo vlákna z oděvů. Avšak vědci nyní upozorňují na jiný zdroj, který si zaslouží větší pozornost....

14. března 2025

Britští vědci vytvořili banán, který po oloupání nezmění barvu celý den

„Žádné slizké, hnědé banány!“ vyhlásil s velkou pompou Gilad Gershon, generální ředitel biotechnologické společnosti Tropic se sídlem v Norwichi. Tvrdí, že jeho banány můžete oloupat, nakrájet,...

13. března 2025

Kanadskou borůvku je potřeba nejdřív pochopit, pak řezat, radí zahradník

Kanadské borůvky jsou velmi oblíbeným ovocným keřem v řadě zahrádek. Vysazovat je můžeme v podstatě kdykoliv od jara do podzimu, prodávají se většinou jako kontejnerované rostliny. Na střih je ovšem...

13. března 2025

Ze sporťáku na zeleninový záhon. Američan se ženou farmaří v Praze

Premium

Mít tělo ohebné jako žížala, to je sen každého, kdo pečuje o záhony, protože páteř dostává opravdu zabrat. Potvrzují to i Američan Brett Gallagher a jeho česká manželka Lucie, kteří zarostlý pozemek...

12. března 2025

Línání nemusí být pohroma domácnosti. Pomůže vyčesávání i koupele

Majitelé chlupatých mazlíčků v tomto ročním období chlupy nacházejí na gauči, oblečení, a dokonce i tam, kde by je ani nečekali. Línání je přirozený proces, při kterém psi, kočky, ale i další...

12. března 2025

První hříbě koně Převalského v expozici Gobi pokřtil mongolský prezident

Narodila se předposlední únorový den jako první hříbě koně Převalského, erbovního zvířete Zoo Praha, do expozice Gobi, inspirované stejnojmennou pouští na pomezí Mongolska a Číny. Tu před rokem...

11. března 2025  14:42

Chtějí znovuoživit mamuta. Začali myšími „angoráky“ schopnými přežít v chladu

Ve své snaze o znovuobjevení vyhynulého srstnatého mamuta učinila texaská bioinženýrská společnost první kroky k genetickému inženýrství tohoto prehistorického tvora vytvořením toho, čemu říká...

11. března 2025

Aby vám velikonoční kaktus vykvetl na svátky. Sám přesně ví, co potřebuje

Máte doma velikonoční kaktus, a pokud nekvete, vlastně ho ani moc nevnímáte? Velikonoce se blíží, je na čase se o tohoto fešáka s růžovými či fialovými květy řádně postarat. Poskytnete-li mu vhodnou...

11. března 2025