Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreichův cukrář sladil pro Masterchefa české chutě: mák a slivovici

  21:50
Když dokonalá a jemná italská cukrařina vezme typicky české suroviny jako jsou švestky, slivovice a mák a spojí je s bílou čokoládou, italskou zmrzlinou a lehkostí obsahu i formy, dostane vás do kolen. Jemně a s něhou. Ovšem jednoho finalistu či finalistku docela natvrdo.

I když dostanete do ruky recept a postup od profesionálního cukráře, není snadné dosáhnout stejného výsledku. Proto také byla tato výzva připravena v dalším kole soutěže Masterchef Česko 2023 jako vyřazovací.

Nicméně, než se mohli čtyři finalisté amatérské kulinářské soutěže v černých zástěrách začít prokousávat termíny jako je namalako či financiér – za dohledu špičkového cukráře Daniela Combiho původem z Itálie – museli nejdřív absolvovat první výzvu v masterchefovské kuchyni. A ve dvojicích.

Jak proběhla fúze kuchyní a cukrářská výzva

Tak jako se v minulém kole proti sobě dvojice kuchařů utkaly v souboji o nejlepší street food – aby následně vymysleli a připravili nejlepší bagetu, kterou lze ochutnat v síti bageterií – tak tentokrát museli úzce spolupracovat.

Nejprve zjistili, jaké suroviny mají pod bedýnkou na své pracovní ploše – každému byla přiřazena jedna z národních kuchyní. A pak museli během 60 minut ve dvojicích vytvořit fúzi dvou kuchyní, jež do společného vaření přinesli.

„Fúze je spojování, sloučení alespoň dvou kuchyní z různých zemí. Budete vařit ve dvojicích s tím, koho máte po levici nebo po pravici,“ vysvětlil výzvu porotce Přemek Forejt. Navíc porota doslova spojila i kuchaře – porotci svázali vždy dvěma soutěžícím šátkem ruce, takže mohl každý používat jen jednu. „U fúzí je strašně jednoduché to podělat,“ dozvěděli se také od poroty. Spolu s radou, aby suroviny kombinovali s citem, jedna nesmí přebít druhou.

Překvapivé kombinace chutí zvládli je někteří

Péťa s Petrou kombinovali českou a indickou kuchyni, proto připravili kari založené na králíkovi na kmíně, se zadělávanou kedlubnou a cizrnou. A dopadlo to docela zdařile. Lucia s Marťou měly spojit Mexiko a Řecko, ale připravily tak překombinované jehněčí, že jejich šance na postup byla pryč.

Adam a Honza doslova bojovali s fúzí Itálie a Vietnamu. Od přípravy polévky minestrone šmrncnuté Vietnamem je porotci odradili už při vaření, tak to změnili na polévku pomodoro s rybou svatého Petra a houbami shimeji. Ale stejně to nebyla šťastná volba, respektive to prý působilo jako navoněná rajská omáčka. Stali se tak druhou dvojicí, která zamířila do vyřazovací výzvy.

V tomto díle se Anička opařila a Adam s Honzou zkazili polévku:

Mára s Aničkou spojovali Francii a Izrael a připravili holubí prsíčko s omáčkou ze šneků a přílohou z lilku. Porotě se líbilo čisté jednoduché naservírování, pouze to trochu přehnali s římským kmínem, ale jinak šlo o skvělou kombinaci dvou kuchyní. Oba si zasloužili balkon. A to se Anička při společném vaření opařila olejem a skončila v nemocnici s popáleninami druhého stupně.

Tereza s Kubou připravili skvělou fúzi turecké a maďarské kuchyně.

Tereza s Kubou se pustili do fúze Turecka s Maďarskem a za své jídlo by prý dali ruku do ohně. Připravili kotletu z mangalice, k tomu gratinované brambory s cuketou, omáčku z kořenové zeleniny, paprikové klobásy a římského kmínu. Až na humpolácky nakrájené a naservírované maso šlo o skvělé jídlo. A podle Radka Kašpárka prý na něm bylo chuťově znát, že ho připravili dva adepti na celkové vítězství.

Vyřazení Martiny zařídila replika dezertu

Šťastnější šestice finalistů zamířila s úlevou na balkon, už patřili do finálové devítky. Ľucia, Marťa, Adam a Honza zůstali pod balkonem. K jejich překvapení se na scéně objevil špičkový pražský cukrář Daniele Combi z cukrárny a pekárny Café Imperial Dolce spojené se Zdeňkem Pohlreichem – s dezertem, který připravil jen pro soutěž Masterchef a zkombinoval něm typicky české ingredience: mák, švestky a slivovici. A spojil je mj. s bílou čokoládou.

Cukrář Daniele Combi z Café Imperial Dolce připravil speciálně pro finalisty...
Cukrář Daniele Combi z Café Imperial Dolce svůj dezert nazval Made in Czech,...

Šéfcukrář Daniele Combi z Café Imperial Dolce a jeho dezert Made in Czech

Dezert nazval Made in Czech, protože obsahuje chutě, které poznal v Čechách. „Pečené švestky se slivovicí, krém se zakysanou smetanou, financiér (pečivo uprostřed dezertu) s mákem a mandlemi, dekorací z bílé čokolády a makovou zmrzlinou,“ popsal dezert česky, s italským přízvukem.

Špičková cukrařina je obdivuhodná. I porotce Danielův dezert nadchnul.

Nadšená byla jak porota, tak soutěžící v černých zástěrách, hlavně při ochutnávání. Když dostali 90 minut na vytvoření repliky Danielova dezertu, bylo to už horší, přestože dostali přesný recept i postup. Špičková moderní cukrařina totiž nikomu nic neodpustí, nesmíte udělat jedinou chybu.

To se nakonec vymstilo Martině, která přepekla makovou buchtičku s mandlemi a švestkami se slivovicí a také zapomněla přidat mák, kam měla, a už se to s ní vezlo. Všechny hotové dezerty porotci pečlivě hodnotili po vizuální i chuťové stránce, největší slovo měl samozřejmě Daniele. Pěl chválu na výkon Lucie, které se replika opravdu povedla. Honza s Adamem zřejmě postoupili na balkon s odřenýma ušima, Marťa ovšem zůstala dole. A to se jí složitý barevný mechový dort v předchozí cukrářské výzvě povedl. Soutěž musela opustit, ovšem s radostí, že si toho mohla tolik vyzkoušet.

Autor:
  • Nejčtenější

Porostou houby po deštích? Neměly ideální podmínky, upozorňuje mykoložka

Zdánlivě by se mohlo zdát, že houby nám po silných deštích připraví žně, ale podle odborníků to nemusí být vždy pravda. Po velmi vydatných deštích se navíc kvůli podmáčené půdě vůbec nedoporučuje do...

20. září 2024

Zahrada od Lefflera má vše. A dává vyniknout domu od Pleskota i výhledům

„Porozumět myšlenkám architekta a zároveň přáním majitelů bylo pro mne v tomto případě vysokou školou diplomacie,“ konstatuje zahradní designer Ferdinand Leffler nad místem, kterých mnoho není. Kde...

13. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Začíná se topit, pomalu je čas přenastavit okna na zimní provoz. Jak na to?

Přepnutí na „zimní režim“ zvyšuje těsnost oken a minimalizuje únik tepla, zatímco letní varianta zajišťuje lepší cirkulaci vzduchu díky menšímu přítlaku. Důvod, proč je tato rada tak populární, je...

19. září 2024

Vyčistí hrnec, odpad, umyvadlo i skvrny na tričku. Zázračný kypřicí prášek

Většinou ho znáte jen jako prášek do pečiva. Ovšem tato magická bílá směs v pytlíku zvládne mnohem víc kouzel. V čem všem vám poslouží?

16. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Modré, růžové i bílé rozrazily dělají v trvalkovém záhonu radost celé léto

Školní biologie vás nejspíš poučila o blankytně modré kytce podobné pomněnce, o rozrazilu rezekvítku. Vaši zahradu ovšem vyzdobí hlavně rozrazily klasnaté, podle latinského názvu označované také jako...

15. září 2024

Nasušte si zásoby na zimu, dokud je co: ovoce, zeleninu, houby i těstoviny

Konec léta bývá bohatý na houby, ovoce, zeleninu i bylinky. Abyste mohli čerpat z jejich benefitů i dlouhé další měsíce, musí být dobře usušené. Což je leckdy ten největší kámen úrazu. Při špatném...

20. září 2024

Porostou houby po deštích? Neměly ideální podmínky, upozorňuje mykoložka

Zdánlivě by se mohlo zdát, že houby nám po silných deštích připraví žně, ale podle odborníků to nemusí být vždy pravda. Po velmi vydatných deštích se navíc kvůli podmáčené půdě vůbec nedoporučuje do...

20. září 2024

K mizejícím sousedům patří ospalý hlodavec i noční posel špatných zpráv

Česká krajina je, či spíše bývala, neobyčejně rozmanitá. Stačí se podívat na staré fotografie. Tu remízek a mez, tu vypasená tráva od ovcí či koz nebo klikatící se potůček s podmáčenou loukou a...

19. září 2024

Začíná se topit, pomalu je čas přenastavit okna na zimní provoz. Jak na to?

Přepnutí na „zimní režim“ zvyšuje těsnost oken a minimalizuje únik tepla, zatímco letní varianta zajišťuje lepší cirkulaci vzduchu díky menšímu přítlaku. Důvod, proč je tato rada tak populární, je...

19. září 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Radil jsem bratrovi, aby se neupil a neufetoval, říká Jakub Prachař

Premium Mluví jakoby žertem, ale za svými slovy si stojí. Moderátorovi Liboru Boučkovi to Jakub Prachař občas natře před...

Bydlí nad Strahovským tunelem v Praze. V bytě má ocelové mostní nosníky

Do bytu na pražském Smíchově se majitelka přestěhovala před sedmi lety z menšího města. Bydlí ve třetím patře projektu...

Zatnu zuby a nevěra není. V tolyamorii žije v Česku stále více párů

Podvádíš mě, spíš s jinými a já to vím. Doma děláme, že se to neděje, a i když mi to vlastně vadí, rozhodně o tom...

Do výstřihu nekoukat! Fotbalové Ústí vzbudilo ve světě rozruch českou Pamelou

Ústecký fotbal zase dobyl svět, byť opět ne na hřišti. Po „kazmovině“ s tlouštíkem propírají média po celé planetě...

To monstrum znal jen ze hry. Nyní tank s největším kanonem v historii ožil

Původní myšlenka vznikla při hraní populární videohry World of Tanks, kde patří mezi nejvražednější volby. Stíhač tanků...