Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Umlel v Masterchefovi kachnu i s kůží a vložil boží českou chuť do bagety

  21:50
Netušili, že v tomto kole mají postup jistý, stejně jako nevěděli, o co se v něm hraje. Takže i když bylo další vaření v soutěžním pořadu Masterchef Česko pro deset zbývajících finalistů tak trochu za odměnu, bylo pro ně plné zvratů a překvapení. A ve finále propojovali českou kuchyni a street food.

Když vyrazíte do světa, jídlo na ulici vám řekne o gastronomii té které země víc než leckterá restaurace, konstatovali porotci a šéfkuchaři Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt před další výzvou. A soutěžící měli jasno.

A protože většina z nich street food miluje, na další vaření se těšili. Nadšený byl Kuba, který má dokonce vlastní food truck, Petra jako milovnice farmářských trhů i Honza, který má rád přímočarost pouličního jídla – berete si ho do ruky od člověka, který ho uvařil, a koukáte si přitom z očí do očí.

Přehlídka street food od finalistů Masterchefa

Jen se v tu chvíli museli nejprve postavit čelem k výběru svého soupeře – měli se totiž rozdělit do dvojic, v nichž budou vařit proti sobě. Není divu, že nikdo nechtěl do dvojice s Kubou, protože ho všichni měli za nejsilnějšího. Jen Terka v sobě našla tu odvahu, protože porážka Kuby by jí dodala sílu.

Na pracovních stolech je opět čekaly tajemné bedýnky, pod nimiž se ovšem neskrývaly suroviny, ale kousky jednorázového nádobí. Mistička, tácek, pečicí papír či hůlky rozhodly, jaký streedfood bude ta která dvojice vařit – měli prostě za 75 minut naplnit formu obsahem. Jinak měli volnou ruku. Do práce se pustili s tím, že jeden z nich se po prvním vaření dostane na balkon a postoupí do dalšího kola. Toho druhého bude čekat další vaření.

Kuba s Terezou vyfasovali papírový tácek, Mára s Adamem dřevěné hůlky, Honza s Martinou pečicí papír, Anička s Petrou krabičky ideální na burgery a Lucia s Péťou mističky, takže Péťa hned věděl, že půjde do zelňačky.

Přehlídka street food, že se sliny sbíhaly

Martina připravila do pečicího papíru chlebovou placku s česnekovým máslem, kuřecím masem s ústřicovou omáčkou a majonézou z misa pasty. Honza se předvedl s pouliční verzí legendárního francouzského obráceného koláče tarte tatin s karamelizovanými jablky, plísňovým sýrem a majonézou ze cideru. Oba porotu nadchli vizuálně i chuťově. Na balkon vyběhla Martina.

Petra naplnila svou krabičku hovězím burgerem s modrým sýrem, přidala karamelizovanou cibulku s hlívou ústřičnou, majonézu s worchesterovou omáčkou a vlašskými ořechy a špenátové pesto. Anička připravila tacos s pražmou a salátem z opečené papriky, s rajčaty a limetkou. Dole zůstala a na další vaření se chystala Anička, ale Petra byla z postupu nesvá.

Tereza na svůj tácek připravila tuňákové tacos v bramborovo-špenátové placce ve dvou verzích. První kraloval marinovaný tuňák opečený minutku na pánvi, druhé tuňák s ananasem. I Kuba připravil tacos s bramborovou plackou s majonézou z opečeného choriza a pečených paprik a minutkovou hovězí svíčkovou s omáčkou z chedaru a slaninovo-cibulkovým džemem. Porota si pochutnala a do dalšího kola poslala Terezu, která se mohla radostí zbláznit.

Péťa přinesl porotě v mističce svoji zelňačku, nejoblíbenější polévku Radka Kašpárka. S čabajkou, klobáskou a preclíkem, podle receptu své prababičky. Lucia připravila podle upraveného receptu své maminky chilli con carne s hovězím masem na červeném víně, s opečenou křupavou cizrnou a nakládanou cibulkou a chilli. A vyneslo ji na balkon.

Mára s Adamem měli radost ze své hůlkové asijské výzvy, i když se Mára pustil do sendviče s hovězí svíčkovou, vajíčkem, slaninou a čedarovou omáčkou. Adam připravil kuřecí satay s masem marinovaným v ochuceném jogurtu, jako přílohu zvolil arašídovou rýži. Oba ale od poroty dostali vyčiněno, že se ani jedno jídlo moc nepovedlo a mohou být rádi, že vařili zrovna proti sobě. Na balkon poslali rozpačitého Máru, vzhledem k tragickému výkonu.

Aby se všichni vzápětí dozvěděli, že ti, co postoupili na balkon po první výzvě, mohou jásat jen napůl. Nebyli to totiž vítězové street foodové výzvy a přišli o boj o nejlepší bagetu. V tom mohli zabojovat jen ti, co zůstali dole v zástěrách.

Měli jasno, že jejich bageta se může prodávat v síti bageterie po celé České republice, podpořena bilboardy s jejich tváří. Když vyhrají. A protože česká firma chce oslavit výročí svého vzniku oslavou české kuchyně, mělo se pět soutěžících inspirovat právě jejími klenoty: třeba sekanou, znojemskou pečení, bramboráky, koprovkou nebo třeba svíčkovou.

„Nechceme, abyste svíčkovou narvali do bagety, chceme, abyste se tím jídlem pouze inspirovali,“ upřesnil ještě Přemek Forejt. Na přípravu ovšem měli jen hodinu. Honza popadl uzené koleno a vrazil ho do cideru s kořením, Kuba se inspiroval kachnou se zelím a knedlíkem a karamelizovanou cibulkou a nechal si poradit, aby přidal kyselou švestkovou majonézu s petrželovými lístky.

Adam podle poroty poprvé poslouchal sám sebe – a ne rady z balkonu – pustil se do trhaného vepřového s vlašskými ořechy a marinovanými jablky. Anička připravovala bagetu s glazovaným bůčkem, křenovou omáčkou z pečených jablek a karamelizovanou cibulkou s pivem. A Péťa se vrhl na sekanou, protože kdo by nemiloval sekanou v housce – k tomu naložil okurku do kopru a přidal i v bagetách oblíbený sýr, a to přímo do sekané.

„Kubo, to myslíte vážně? Takhle upravit kachnu? Vzít kachní prso a pomlít ho?“ zeptal se po ochutnání bagety inspirované klasickou českou kachnou se zelím Radek Kašpárek. Kubu trochu zaskočil, bránil se, že tam pomlel prso i stehno, a obojí s kůží, a že je to krásně šťavnaté a je s tím spokojený. „Moc se to nedělá, ale ve vašem podání to chutná skvěle. Udělal jste skvělou věc,“ smekl Kašpárek. „Kousnu do toho a cítím konfitovanou kachnu se zelím, takže mi to připomíná to jídlo, kterým jste se inspiroval, a to je pro mě hodně zásadní,“ přidal se Honza Punčochář.

„Jsem rád, že jsem se rozhodl udělat mletou kachnu, což je absolutní blbost,“ smál se Kuba. A to nevěděl, že s ní převálcuje i skvělou bagetu od Honzy, s uzeným kolenem taženým v cideru, která musela také chutnat skvostně.

11. října 2023

V minulém díle Kuba porotu oslnil skvěle připraveným husím stehnem, teď mu štěstí a radost přinesla kachnička. A vynesla ho na plakáty a pulty celorepublikové sítě české Bageterie Boulevard, která právě slaví dvacet let od svého založení.

Autor:
  • Nejčtenější

Vlkodlačí či australská. Zvláštní kočky, které budou milovat celou rodinu

Dnes vám představíme kočky, které jsou sice samostatné a svébytné, jak u těchto malých šelem bývá zvykem, nicméně je pro ně lidská společnost nezbytná.

12. září 2024

Poznejte soutěžící Hell’s Kitchen Česko. Pruďas Kašpárek už čtyři vyhodil

Pekelná kuchyně otevřela na konci srpna své brány. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  11.9 22:01

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahrada od Lefflera má vše. A dává vyniknout domu od Pleskota i výhledům

„Porozumět myšlenkám architekta a zároveň přáním majitelů bylo pro mne v tomto případě vysokou školou diplomacie,“ konstatuje zahradní designer Ferdinand Leffler nad místem, kterých mnoho není. Kde...

13. září 2024

Vyčistí hrnec, odpad, umyvadlo i skvrny na tričku. Zázračný kypřicí prášek

Většinou ho znáte jen jako prášek do pečiva. Ovšem tato magická bílá směs v pytlíku zvládne mnohem víc kouzel. V čem všem vám poslouží?

16. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Modré, růžové i bílé rozrazily dělají v trvalkovém záhonu radost celé léto

Školní biologie vás nejspíš poučila o blankytně modré kytce podobné pomněnce, o rozrazilu rezekvítku. Vaši zahradu ovšem vyzdobí hlavně rozrazily klasnaté, podle latinského názvu označované také jako...

15. září 2024

K mizejícím sousedům patří ospalý hlodavec i noční posel špatných zpráv

Česká krajina je, či spíše bývala, neobyčejně rozmanitá. Stačí se podívat na staré fotografie. Tu remízek a mez, tu vypasená tráva od ovcí či koz nebo klikatící se potůček s podmáčenou loukou a...

19. září 2024

Už se začalo topit, je pomalu čas přenastavit okna na zimní provoz

Přepnutí na „zimní režim“ zvyšuje těsnost oken a minimalizuje únik tepla, zatímco letní varianta zajišťuje lepší cirkulaci vzduchu díky menšímu přítlaku. Důvod, proč je tato rada tak populární, je...

19. září 2024

V zahradě po povodni řešte jako první stromy. A zvažte změny, radí odborník

Řadu zahrad po celé republice potrápil před pár dny vydatný déšť a silný vítr, leckde bohužel i povodeň. Jak takovou zahradu dostat znovu do kondice, radí permakulturní designér a zahradník Michael...

18. září 2024

Slívy, blumy, švestky. Jak se v nich vyznat a co nejlépe je zpracovat

Užívejte si naplno čas, kdy dozrává toto voňavé a šťavnaté, ale bohužel celkem málo trvanlivé ovoce. Slív je celá řada, ne každý se v nich vyzná, někdy shodu nenajdou ani botanici. Jisté je, že...

18. září 2024

Radil jsem bratrovi, aby se neupil a neufetoval, říká Jakub Prachař

Premium Mluví jakoby žertem, ale za svými slovy si stojí. Moderátorovi Liboru Boučkovi to Jakub Prachař občas natře před...

Zatnu zuby a nevěra není. V tolyamorii žije v Česku stále více párů

Podvádíš mě, spíš s jinými a já to vím. Doma děláme, že se to neděje, a i když mi to vlastně vadí, rozhodně o tom...

Do výstřihu nekoukat! Fotbalové Ústí vzbudilo ve světě rozruch českou Pamelou

Ústecký fotbal zase dobyl svět, byť opět ne na hřišti. Po „kazmovině“ s tlouštíkem propírají média po celé planetě...

Líbí se mu moje pipinka. Je pořád nadržený, stěžovala si vyměněná manželka

V novém díle Výměny manželek se pohodlná Lucie snažila přizpůsobit domácnosti, kde se stále něco děje. Ilona jako by...

Deindustrializace Německa začala. Firmy omezují výrobu a mizí ze země

Německo přestává být zemí přívětivou pro podnikání. Kvůli obavám z dopadů tamní energetické politiky rychle narůstá...