Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Masterchefovi vařili přes noc. Rendang s receptem, husí stehno i frgál

  21:50
Skvěle udělaná husí i krůtí stehna konfitovaná v sádle, naprosto dokonalý roastbeef, pomalu tažené vývary i poctivý valašský frgál. To je úplně jiné jídlo i vaření než když máte málo času. Většina soutěžících to v další výzvě soutěže Masterchef Česko opravdu rozbalila, takže si to užila i porota.

Časový prostor na nějaké dlouho tažené vývary, pomalé pečení či konfitování adepti na titul Masterchefa nikdy neměli. Až letošnímu ročníku se to poštěstilo a nutno říct, že i porota si to bezpochyby tak užila, že by i leckterý divák určitě docela rád ochutnal. Proto jeden skvělý pomalý recept najdete níže.

Dlouho se dá nejen péct, ale i pomalu vařit, marinovat, nakládat, fermentovat, sušit nebo zadělat těsto a nechat ho přes noc vykynout. Soutěžící se mohli předvést, v čem jsou silní. Nebo také mohli odhalit své slabosti. Například Adam stál před takovým vařením poprvé a docela znejistěl, ale nakonec se pustil do fúze vietnamské polévky pho a japonského ramenu.

Jak zvládli finalisté Masterchefa extrémní výzvy

Terka si na pracovní stůl dotáhla celou krůtu, aby mohla připravit konfitované stehno, Anička opět sáhla po svém oblíbeném vepřovém a ze spižírny si přinesla pořádný kus plecka. Na trhané vepřové s domácími bulkami. Maso rovnou naporcovala i pro Luciu, na niž už by jiný kus vepřového nezbyl.

„V této výzvě budeme mít nulovou toleranci k vašim chybám. Na výsledku musí být znát, že se jídlo dělalo přes noc,“ varoval šéfkuchař a porotce Jan Punčochář. „Pokud si někdo nakrájí zeleninu a zítra ji orestuje s masem, tak nepochopil zadání a rovnou maže do eliminační výzvy, aniž bychom jeho jídlo ochutnali,“ dodal jeho kolega Přemek Forejt, aby nikoho nenechal na pochybách, že jídlo musí být prostě dokonalé. Oba dva, stejně jako Radek Kašpárek ale neskrývali, že tohle je vaření, které i je fakt baví.

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Soutěžící tentokrát dostali hodinu a půl na přípravu, poté nechali své jídlo pracovat v kuchyni Masterchefa přes noc, další den měli hodinu na jeho dokončení. Pokud měli uvařit dobře, bylo nutné čas daný na přípravu i dokončení maximálně využít, což řada z nich opravdu udělala.

Kuchyně musela být nabitá úžasnou vůní

Druhý den měli hodinku na dokončení pokrmu, takže se zase museli docela otáčet – třeba Petru čekalo pečení koláče, čas počítala na minuty. Sice také miluje pomalu tažená masa, ale nakonec se rozhodla vzdát hold své mamince, která se její účasti v soutěži nedočkala. A protože spolu naposledy pekly valašské frgály, pustila se do těchto specifických kynutých koláčů se spoustou náplně. Bohužel si zapomněla vzít ze spižírny tvaroh, nicméně na radu Radka Kašpárka si ho prostě vyrobila sama – s pomocí vinného octa vysrážela mléko, rozmixovala a přes noc nechala vykapat. Vyplatilo se, svými frgály porotu nadchla, takže ji vystřelily do finálové desítky.

Konfitované husí stehno s karlovarským knedlíkem a dvěma verzemi zelí od Kuby, který si tímto majstrštykem rovnou vysloužil místo v TOP 10.

Ale nepředbíhejme, jako první nesl Kuba porotě ochutnat své vymazlené konfitované husí stehno s karlovarským knedlíkem, dvěma druhy zelí a smaženou vídeňskou cibulkou. Hned bylo jasné, že se trefil do jejich chutí. A ne málo. „Na tohle jídlo já nikdy nezapomenu. Je to vyváženě kyselý, je to vyváženě sladký, nic bych neudělal jinak,“ rozplýval se Radek Kašpárek (viz úvodní video) a rovnou ho poslal na balkon.

Anička bohužel spálila houstičky, na které se porotci k trhanému masu z vepřové plece – trochu na asijský způsob – opravdu těšili. A to k tomu ještě udělala vepřové koleno (ale málo osolila), salát z červeného zelí a mrkve, nakládanou červenou cibuli a jablkovou majonézu. Ovšem příloha chyběla.

Martina pro změnu sice nejprve nepoznala hovězí krk, ale nakonec by podle Kašpárka za svůj roastbeef s bramborovými lokši, silnou pikantní omáčkou a salátem brala zlato na streetfoodovém festivalu. „Takhle dobrý jídlo jsem dlouho nejedl, mazejte nahoru,“ poslal ji Punčochář rovnou do TOP 10.

Silné pho-ramen z hovězí oháňky podle Adama, které ho poslalo na balkon.

Marinovaný bůček s kaší a karamelizovanou slaninou podle Máry.

Petřin milovaný frgál, jak se ho naučila od maminky. Také ji poslal do dalšího kola.

Porta si užila i konfitovanou krůtu s červeným zelím a lokšemi od Terky či marinovaný bůček s bramborovou kaší a karamelizovanou slaninou od Máry. Adam je příjemně překvapil svým silným vývarem z oháňky, skvěle dochuceným jako vietnamsko-japonská fúze, takže ho za ni nakonec Přemek Forejt také poslal na balkon. A hovězí rendang od Honzy? Jeho 12 hodin pomalu tažená roštěná se spoustou koření (viz kompletní recept níže) posadila porotu doslova na zadek. „Je to zatraceně dobrý, překvapila mě ta chuť,“ chválil ho Kašpárek s tím, že chuť evidentně má, ale potřebuje na pořádné jídlo dost času. A v dalším kole ho hned chtěli vidět všichni tři porotci.

Lucia už se se svým vepřovým pleckem na balkon nedostala, pochválili jí pouze pyré, maso bylo suché a přesolené. Zato božský frgál od Petry si posléze porotci opravdu užili a Radek Kašpárek jeho dokonalost okomentoval se slzou v oku, byl naměkko z Petřiny vzpomínky na maminku. A po zásluze ji poslal do dalšího kola soutěže.

Recept na rendang z hovězího masa podle Honzy Albrechta

Hovězí rendang podle Honzy. V článku na něj najdete recept.

Ingredience na pastu: 3 cm zázvoru (nastrouhaného), 2 stonky citrónové trávy (nakrájené na menší kousky), 2 lžičky římského kmínu, 1 lžička mletého badyánu, 2 lžičky mletého koriandru,1 lžička kurkumy,1 až 4 sušené čili papričky zbavené zrníček a stonku, 2 červené cibule pokrájené na větší kusy, 5 nasekaných stroužků česneku a 2 cm kořene galangal (podobný zázvoru), pokud máte.
Ingredience na omáčku: 3 lžíce rostlinného oleje nebo extra panenského olivového oleje, 1,5 kg hovězího masa, nakrájeného na kostky (krk, kližka), 100 g strouhaného kokosu, 800 ml kokosového mléka, 2 lžíce tmavé sójové omáčky nebo sůl, 2 až 4 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce silné sójové omáčky, 2 až 4 limetkové listy, 1 kus skořice a sůl.

A jak na přípravu skvělého rendangu? Postup:

Pastu připravíte tak, že chilli papričky zalijete troškou vařící vody, přidáte zbývající ingredience a vše rozmixujete na jemnou pastu. Maso nakrájejte na kostky a strouhaný kokos orestujte na suché pánvi dozlatova.

A jde se na věc. Ve velkém hrnci rozpalte olej a orestujte maso dozlatova, maso vyjměte a dejte stranou. V hrnci orestujte kořenící pastu, dokud se nerozvoní a neodpaří se tekutina, vraťte maso do hrnce a přidejte kokosové mléko, cukr, sójovou omáčku, orestovaný kokos, skořici a limetové listy.

Přiveďte k varu, poté snižte teplotu, zakryjte pokličkou a vložte do trouby na 80 stupňů cca na 8 až 9 hodin, tedy ideálně na noc, dokud se maso nerozpadá.Omáčku pak ještě můžete dle potřeby redukovat na plotně. podle chuti dosolte nebo doslaďte. Rendang můžete podávat s rýží, jako skvělý osvěžující prvek můžete přidat lehký „minisalátek“, kde nebude chybět koriandr, jarní cibulka, šťáva z limetky a optimálně ani chilli.

Vyřazovací výzva byla osudnou pro Žanetu

Na balkon se se svým dlouho vymazlovaným jídlem nedostali čtyři soutěžící: Anička, Žaneta, Lucia a Péťa. Jak porota avizovala předem, chyby neodpouštěla. A vedle šoku z nepostupu si tito čtyři užili další – dozvěděli se pouze, že na přípravu pokrmu, který rozhodne o jejich bytí a nebytí v soutěži, mají pouze 15 minut a malou spižírnu. „Musíte perfektně promyslet každý krok,“ radil Jan Punčochář, jak i pod tlakem vařit na jistotu.

Jak se vařilo přes noc i během čtvrthodinky

Anička s Lucií sáhly po úplně stejných ingrediencích, což bylo docela riskantní, ale stalo se – obě připravovaly carpaccio a smrže. Žaneta se odvážně pustila do hummusu, i když to podle poroty nemohla stihnout, Petr se chytře pustil do sezonních kačenek a chřestu a zvládl to skvěle. Ani ostatní se za svůj výkon nemuseli stydět, ovšem jeden musel z kola ven (všechna jídla najdete ve fotogalerii). Drobné chyby rozhodly o tom, že domů nakonec zamířila Žaneta.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...