Středa 29. června 2022, svátek má Petr, Pavel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 29. června 2022 Petr, Pavel

VIDEO: Pistáciově zelený velikonoční beránek se svěží citronovou chutí

Svěží zelená barva k Velikonocům patří, tak proč ji nedodat i na velikonoční stůl. Zvládnete to se samými dobrými ingrediencemi, na umělá barviva zapomeňte. Zelený je totiž i práškový čaj matcha, který kromě barvy dodá beránkovi spolu s citronovou šťávou a kůrou i příjemně nasládlou až jemně oříškovou osvěžující chuť.

Neobejdete se samozřejmě bez formy, což by neměl být problém. Ta klasická keramická se najde téměř v každé rodině, případně u prarodičů. 

Ani není problém ji koupit, ať už keramickou, plechovou s nepřilnavým povrchem nebo silikonovou. Jen si musíte u každého vychytat ideální dobu pečení.   

Jak použít vanilkový lusk

Chcete-li, aby beránek opravdu voněl po vanilce, rozřízněte podélně vanilkový lusk, z obou půlek seškrábněte špičkou nože černá semínka a promíchejte je s cukrem v míse. Zbytek lusku vložte do sklenice s moučkovým cukrem. Budete mít vanilkový cukr na příští pečení a na umělé ochucovadlo (ethylvanilin) můžete zapomenout.

Zelený velikonoční beránek krok za krokem

Semínka z rozpůleného lusku seškrábnete nožem a promícháte s cukrem.

Potřebné ingredience pro beránka do formy o obsahu 1 litr: 300 g hladké mouky, 7 vajec, 250 g krupicového cukru, 1 vanilinový cukr (případně semínka z jednoho vanilkového lusku), čerstvá šťáva z jednoho citronu, čerstvě nastrouhaná citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu, 5 až 10 g zeleného japonského práškového čaje matcha (podle chuti), který obvykle dostanete ve specializovaných kamenných i internetových prodejnách s čajem či v obchodech s japonskými pochutinami.

Pět žloutků a dvě vejce rozklepněte do mísy.
K vajíčkům a žloutkům přidejte krupicový a vanilinový cukr, případně cukr
Cukr se žloutky ušlehejte.

Ušlehejte 5 žloutků a 2 celá vejce spolu s krupicovým a vanilinovým cukrem, případně cukrem promíchaným s vanilkovými semínky, a ušlehejte.

Přidejte citronovou šťávu.
Přidejte čerstvě nastrouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu.
Přimíchejte mouku.

Přidejte čerstvou citronovou šťávu a nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Poté přidejte hladkou mouku a vše opět promíchejte.

Přidejte zelený práškový čaj podle chuti.
Těsto s čajem pěčlivě promíchejte ještě předtím, než přidáte našlehaný sníh.
Do těsta vyklopte do tuha ušlehaný sníh.

Ze suchých ingrediencí přidejte úplně nakonec jednu dvě lžičky zeleného práškového čaje, podle chuti. Pečlivě promíchejte ještě předtím, než přidáte do tuha ušlehaný sníh z 5 bílků.

Do těsta lehce vmíchejte do tuha ušlehaný sníh.
Keramickou formu dobře vymažte máslem a vysypejte moukou.
Těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy.

Ten pak velmi lehce vmíchejte do těsta a těsto vlijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Beránka přiklopte zadní částí formy (pokud ji má) a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.

Beránka strčte do trouby vyhřáté na 180 °C.
Zhruba po 40 minutách pečení vyzkoušejte s pomocí špejle. zda je těsto pečené,
Upečeného beránka i s formou zabalte do vlhké utěrky a nechte pomalu chladnout,

Beránka pečte zhruba 50 minut, poté špejlí vyzkoušejte, zda je propečený (těsto by se na špejli nemělo nalepit). Těsto s obsahem zeleného práškového čaje se chová jinak než obvykle: je míň nadýchané, proto se peče o malinko déle.

Zároveň ho ale musíte pečlivě hlídat, abyste ho "nepřepekli". Beránek by tak mohl ztratit svou svěží zelenou barvu i správnou chuť. Po vyjmutí z trouby formu na hodinu zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout.

Z keramické formy vyklápějte až úplně zchladlého beránka.
Beránka můžete i zeleně pocukrovat.
Kdo zelený čaj miluje, ten s k beránkovi určitě stylově připraví i nápoj.

Teprve poté beránka opatrně  vyklopte na tác a pocukrujte. Použít můžete i směs moučkového cukru a práškového čaje matcha smíchanou v poměru 1:1.

Autoři:
  • Nejčtenější

Známe letošního nejošklivějšího psa na světě. Je to Pan Smíšek

V soutěži o titul nejošklivějšího psa na světě si letos vítězství připsal olysalý nalezenec z Arizony, sedmnáctiletý...

Nenápadná amfora vám ohlídá závlahu rostlin. Za sucha i během dovolené

„Něco vám ukážu,“ zvala nás Lucie Lankašová ze spolku Kokoza do skleníku, kde kromě rostlin nešlo přehlédnout...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo uhynul oblíbený lachtan Meloun, syn proslulého Gastona

Ve dvaceti letech v pražské zoo uhynul lachtaní samec Meloun. O jeho smrti informoval na sociálních sítích ředitel zoo...

Se zahradou ve svahu si poradili, pomohla žula a staré sloupy z chmelnic

Soutěž Nemít s budováním zahrady žádné zkušenosti a před sebou pozemek v prudším svahu, to je výzva. „Byla to naše první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

  • Další z rubriky

Slupky z okurek použijte na mravence, bramborové na chipsy, melounové naložte

Oloupat a hodit v lepším případě do kompostu. Ano, to je standard, ale jde to i jinak, lépe. To, co je pro většinu lidí...

Šéf připravil se svým učitelem špízy s mandarinkou á la sedmdesátky

Minulost, to pro Zdeňka Pohlreicha zdaleka není jen vzpomínání na leckdy tristní natáčení Ano, šéfe! V posledním díle...

Nižší spotřebu plynu pomůže zajistit i pravidelný servis

Advertorial Pravidelná roční údržba plynového kotle autorizovaným servisním technikem je u nových spotřebičů podmínkou zachování...

Užijte si včas kyselou zeleninu vhodnou na sladký koláč nebo na čatní

Rebarbora neboli reveň. Netradiční zelenina, která se hodí do slaných i sladkých receptů. Užijte si ji, dokud to jde,...

Aerolinky ruší tisíce prázdninových letů. Pilot vysvětluje proč

Tisíce zrušených letů, mnohahodinové fronty, vyčerpaný personál ostřelovaný výpověďmi. Současné letectví je v těžké...

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Americký dělostřelecký systém HIMARS, po kterém Ukrajina volá už několik týdnů, byl konečně dopraven k bojujícím...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...