Vánoční nebo prostě zimní pečený čaj
Potřebujete: 500 g jablek, 500 g pomerančů, 500 g sušených švestek, 500 g třtinového cukru, 1 citron, 1 balíček skořice, 5 až 10 ks hřebíčku, vanilku a badyán.
Pečený čaj i z mrazáku |
Jak postupovat: Jablka omyjte, pomeranče a citron oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Všechno ovoce se švestkami dobře promíchejte a rovnoměrně vysypte na plech. Posypte třtinovým cukrem a kořením. Ještě jednou pořádně promíchejte a pečte ve vyhřáté troubě teplotě 150 °C 30 až 40 minut.
Po upečení naplňte do skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte vystydnout a uskladněte v chladu.
Vánoční pečený čaj se podává tak, že do hrnečku dáte 2 až 3 lžičky a zalijete horkou vodou. Necháte vylouhovat a přecedíte. Nebo ho neceďte a ovoce snězte. Byla by škoda ho vyhodit.