Sobota 18. ledna 2020, svátek má Vladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 18. ledna 2020 Vladislav

Vyklízíte z mrazáku zbytky z loňského léta? Pečený čaj vás nadchne

aktualizováno 
Jaro se blíží, loňské zásoby ovoce v mrazáku se tenčí a je skoro na čase udělat v něm místo. Třeba na čerstvé jarní bylinky jako jsou medvědí česnek nebo první kopřivy.

Ovoce zasypte cukrem, kořením a zalijte ovocnou šťávou. Jestli na pekáči nebo v kastrolu, je jen na vás. | foto: Alena Hrbková pro Krásný venkov

Ať už vám v mrazáku z loňského ovoce zbylo cokoliv, recept na ten nejlepší domácí čaj si budete muset vymyslet sami. Záleží totiž nejen na tom, co vám v mrazáku ještě zbylo, ale i na tom, jaké ovoce máte nejraději, jaké koření vám k němu ladí a jestli vás také těší vůně po rumu. 

Příprava vlastního pečeného i vařeného čaje pak už je jednoduchá: vyberte si jeden druh oblíbeného ovoce nebo to, kterého máte nejvíc, případně od každého druhu trochu. Přidat k němu můžete i kousky čerstvého, na kostičky pokrájeného jablka nebo hrušky. A odvažte ho 1 kg. 

Fotogalerie

Ovoce dejte do hlubokého pekáče nebo do hrnce, zalijte ho šťávou z 1 až 4 pomerančů a jednoho citronu a prosypte jedním kilogramem cukru. 

Pak přidejte koření podle chuti: lžičku mleté skořice, pár semínek vanilky, hřebíček, badyán... A pečte či vařte bez podlévání vodou. Cukr tak zkaramelizuje a směs dostane jedinečnou chuť.

Nakonec můžete přidat až 3 dcl neboli 300 ml rumu, ale až do zchladlé směsi. Nezapomeňte, že rum v horkém prostředí působí jako rozbuška. Při podávání zalijte horkou vodou a je to. Zahřívací sladká a ovocná bomba je na světě.

Konzumovat lze hned, případně si můžete pečený čaj uložit do sklenic a pro jistotu ho ještě zavařit, aby se vám nezkazil. Stačí sklenice postavit do vysokého hrnce z poloviny naplněného vodou, přiklopit poklici a nechat sterilizovat při 80 °C zhruba deset minut. Vyndejte, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Pak můžete uložit do spíže či do lednice.

Tento recept a další tipy najdete v aktuálním březnovém čísle časopisu Krásný venkov.

Autoři:
  • Nejčtenější

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť...

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z...

Nejstarší hospody Česka přečkaly staletí a dodnes to v nich žije

Někde se z nich muselo utíkat před lapky tajnými chodbami, jinde štamgastům probourali průchod i hradbami. Nejstarší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Premium

Ve škole byla terčem posměchu. Dnes džihádistka Kristýna nenávidí i matku

Plánuje zabíjet. Soudí ji jako uprchlou. Žena z Mělnicka měla problémy s rodiči i spolužáky. Pětadvacetiletá Kristýna...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

TEST: Vyplatí se benzin, hybrid, nebo diesel? Spočítali jsme to

Auto máte vybrané, co mu ale dát pod kapotu, aby vás provoz vyšel co nejlevněji – klasický benzin, úsporný diesel, nebo...

  • Další z rubriky
Premium

Kouzla v kuchyni. Pod pokličkou šéfkuchaře se skrývá všech pět chutí

Vaření z maximálně pěti surovin, spojení všech druhů chutí, neobvyklé kombinace inspirované pobytem v různých koutech...

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z...

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť...

Zelené kamarádky, které s vámi přežijí i klimatizaci v kanceláři

Když budete mít na pracovišti alespoň malý koutek přírody, budete se tam cítit mnohem líp. Vždyť hlavním důvodem, proč...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz