Jablečné chutney neboli čatní
Potřebujete: 1 kg jablek (nejvhodnější jsou lehce nakyslá), 5 stroužků česneku, 1 cibuli, 1 lžičku pálivé papriky, půl lžičky zázvoru, 1 lžičku kari, špetku soli, 3 lžíce rozinek, půl hrnku cukru. (Lze přidat i proužky citronové kůry z chemicky neošetřených plodů.)
Jak postupovat: Cibuli nakrájejte najemno a česnek rozmačkejte. Smíchejte s oloupanými a nastrouhanými jablky a kořením a vařte přibližně 30 minut. Přidejte cukr a rozinky a nechte ještě asi 15 minut vařit.
Hotovou směs vlijte do nahřátých skleniček, hermeticky uzavřete a dejte uležet. Pro jistotu je můžete ještě 10 minut sterilovat při teplotě 80 °C. Chutney oceníte ke grilovanému masu, zelenině nebo sýrům.
Léčivý nápoj
Při zpracování jablek vám mohou zbýt slupky a jadřince. Nevyhazujte je.
Nakrájejte je či nasekejte na malé kousky, rozložte na pečicí papír a usušte v troubě nebo na radiátoru. Usušenou drť uložte do pevně uzavřené sklenice.
Při přípravě čaje nasypte drť do sítka v konvici, zalijte vroucí vodou a nechte vylouhovat. Pro ještě intenzivnější chuť můžete k sušeným jablkům přidat koření nebo sáček černého čaje.
Hotový nápoj je jako stvořený pro nadcházející chladné měsíce. Ve slupkách je hodně draslíku, vápníku, hořčíku, železa, křemíku, vitamin C, polyfenoly a pektiny.
Přírodní léčitelé „předepisují“ jablečný čaj především pro posílení obranyschopnosti. Kloktání se doporučuje při zánětech krku, angínách a podobných onemocněních.
Jablečné víno pro dobré trávení
Využijte podzimní úrodu ovoce a připravte si nápoj, který uleví vašemu zažívání. Jednoduše omyjte jedno velké jablko, nakrájejte na čtvrtky a posypte dvěma lžícemi cukru. Vše zalijte litrem kvalitního bílého vína a povařte půl hodiny. Vychladlý nápoj pak sceďte a přelijte do lahve. Dopřávejte si vždy „stopičku“ po jídle. Uvidíte, že vám krásně slehne.
Jablečný džem
Potřebujete: 2 kg jablek, 1 kg cukru (případně víc nebo méně podle chuti), 6 ks hřebíčku, 1 celý vanilkový lusk, 1 tyčinku skořice, želírovací ovocný cukr.
Jak postupovat: Jablka omyjte a rozdělte na poloviny. Jednu nakrájejte na malé kostičky (včetně slupek a jádřinců). Druhou oloupejte, zbavte jádřinců a také pokrájejte na kostičky.
Nakrájená jablka se slupkou a jádřinci vložte do hrnce, podlijte vodou a duste několik minut doměkka. Po vychladnutí propasírujte přes sítko do hladké kaše.
Jablka zbavená jádřinců a slupek rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a přidejte k propasírované jablečné kaši. Do směsi přisypte koření, cukr, želírovací cukr a vařte do zhoustnutí. Hotový džem dejte do sklenic, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a při pokojové teplotě nechte zchladnout.
Náplň do moučníků
S touto náplní rychle a snadno vykouzlíte výtečný jablečný dezert, který ocení každá, tedy i nečekaná návštěva. Oloupaná jablka nastrouhejte nahrubo, napěchujte do sklenic, pečlivě uzavřete víčkem a sterilujte 25 až 30 minut při 95 °C. Koření a cukr přidejte až při samotném použití náplně.
Vyzkoušejte třeba jablečný crumble, lze ho připravit i v bezlepkové variantě:
3. května 2013 |
Sušené křížaly
Vsaďte na pochoutku našich prababiček. Jablka omyjte, můžete je případně i oloupat, odstraňte jádřince a krájejte několikamilimetrové plátky nebo půlměsíčky. Záleží na vás, zda dáte přednost křehkým nebo silnějším šťavnatějším kouskům.
Na Moravě ožívají sušírny ovoce |
Sušit je můžete v troubě na pečicím papíru při teplotě 50 až 70 stupňů, případně v sušičce ovoce. Plech s vyskládaným ovocem lze také umístit na slunce nebo nad radiátor, doba sušení závisí na tloušťce plátků. Obvykle se suší jeden až dva dny.
Jablečná přesnídávka
Potřebujete: 5 kg jablek, cukr podle chuti, vanilkový pudinkový prášek.
Jak postupovat: Jablka oloupejte a vykrájejte jádřince. Dejte je do hrnce, přilijte vodu tak, aby jí bylo na dně asi 4 cm, a jablka dejte vařit. Duste je, až změknou.
Jakmile jsou měkká, ponorným mixérem je rozmixujte na kaši a tu potom ocukrujte. V hrnku ve trošce vody rozmíchejte pudink a nalijte do rozmixovaných jablek. Postavte na plotnu a vařte do zhoustnutí. Jablečnou přesnídávku nalijte do skleniček a asi 20 minut sterilujte.
Vánoční nebo prostě zimní pečený čaj
Potřebujete: 500 g jablek, 500 g pomerančů, 500 g sušených švestek, 500 g třtinového cukru, 1 citron, 1 balíček skořice, 5 až 10 ks hřebíčku, vanilku a badyán.
Pečený čaj i z mrazáku |
Jak postupovat: Jablka omyjte, pomeranče a citron oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Všechno ovoce se švestkami dobře promíchejte a rovnoměrně vysypte na plech. Posypte třtinovým cukrem a kořením. Ještě jednou pořádně promíchejte a pečte ve vyhřáté troubě teplotě 150 °C 30 až 40 minut.
Po upečení naplňte do skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte vystydnout a uskladněte v chladu.
Vánoční pečený čaj se podává tak, že do hrnečku dáte 2 až 3 lžičky a zalijete horkou vodou. Necháte vylouhovat a přecedíte. Nebo ho neceďte a ovoce snězte. Byla by škoda ho vyhodit.
Jak jablka skladovat
Nemáte k dispozici sklep, který je pro skladování jablek nejvhodnější? Nevadí, i v takovém případě existuje řešení. Jablka naskládejte v jedné vrstvě do plastových nebo dřevěných přepravek s otvory na dně i po stranách.
Ukládejte je vždy stopkou nahoru, nejlépe jenom v jedné vrstvě, aby se plody navzájem neotlačily a abyste zároveň měli přehled o tom, jestli některé jablko nenapadla hniloba či plíseň. Jednotlivé odrůdy nemíchejte.
Druhy, které jsou náchylnější k otlačení, podložte slámou nebo polystyrenovou deskou. Slupku nikdy neomývejte ani neleštěte, setřeli byste voskovou vrstvu, která plody chrání.