Sobota 7. prosince 2019, svátek má Ambrož, Benjamin
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 7. prosince 2019 Ambrož, Benjamin

Sušírny ovoce, které na Moravě dříve živily celé rodiny, znovu ožívají

  12:36aktualizováno  12:36
Sušírny ovoce na Valašsku bývaly evropským centrem této úpravy sezonního ovoce a dnes je tu především mladí lidé znovu křísí k životu. Hostětínské centrum Veronica dokonce minulý víkend uspořádalo workshop, jak rozpadající se sušírny zrekonstruovat či jak kompletně postavit novou.

„Sušení sezonního ovoce bývalo v ovocnářských krajích tradicí. Kromě Valašska i na Klatovsku, kde ale ovoce i udili kouřem. Místní sušírny jsou konstruované tak, aby ovoce do styku s kouřem naopak nepřišlo,“ vysvětluje Jan Talaš, který má ve vzdělávacím a informačním ekologickém centru Veronica v Hostětíně na starosti právě sušírny.

Fotogalerie

Sušené ovoce bylo pro rodiny zdrojem jak cenných a chutných zásob na zimu, tak výdělku. „V jedné sušírně se dalo a dá usušit i 40 metráků ovoce za sezonu. V minulosti ho místní lidé jezdili prodávat nejčastěji do Rakouska, případně přímo do Vídně,“ popisuje Talaš tradici, kterou se zde snaží vzkřísit. Staré sušírny, které přežily, se totiž postupně rozpadají. Řada z nich má poslední šanci na záchranu.

Přímo v Hostětíně připravovali odborníci i účastníci workshopu vlastníma rukama místní sušírnu na nadcházející sezonu. Provedli jak práce, které je nutné udělat před každou sezonou (například vytmelení spár stavby sušírny hlínou), tak například vyráběli dřevěný okap, tedy rýnku.

Sušírnu lze v Hostětíně vidět

Zrekonstruovanou sušírnu ovoce v Hostětíně lze vidět na vlastní oči, návštěvy jsou v centru Veronica vítány. Kontakty a informace o pořádaných workshopech, například o Letní škole klimatu, udržitelnosti a soběstačnosti, najdete zde.

Nicméně předtím se jim dostalo teoretické přednášky od těch nejpovolanějších. Například od Radka Fryzelky, jehož zásluhou se podařilo zprovoznit hned tři sušírny v nedalekých Vlachovicích, mimo jiné sušírnu sv. Františka, kde zatím suší převážně bylinky (více informací zde). Následně několik sušíren v okolí také navštívili, ať už byly zrekonstruované, různě upravené, nebo zgruntu nově postavené.

Podrobnější představu o fungování a a podobě historických sušíren, které jednoznačně mají potenciál dobře sloužit lidem i dnes, si uděláte ve fotogalerii.

A jak by mělo správně sušené ovoce vypadat? „V sušírnách se topilo přes den i v noci, někde se v sušírnách i spalo. Teplota se udržuje na zhruba 80 °C, některé ovoce se suší celé, jiné je nutné alespoň rozkrojit napůl. I tak se půlka hrušky suší zhruba týden,“ vysvětluje mladý odborník. „Každopádně nesmí být mokré na omak, nesmí ale ani praskat, to je známka přesušení,“ dodává.

  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

Ochotní sousedé i úklid cenností. Sedm rad, jak zabezpečit chalupu na zimu

Jen za první polovinu letošního roku napáchali zloději v rekreačních objektech škody za více než osmnáct milionů korun....

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Zařaďte do jídelníčku dýně. Jsou vynikající, zdravé a pomáhají hubnout

Klasické dýňové pyré zdaleka nenadchne každého, a s ním také většinou končí i veškerá invence, jak třeba takové hokaido...

KVÍZ: Řezníci obnovují svůj svátek. Jak se vyznáte v jejich řemesle?

Český Den řezníků se slaví 1. prosince, aktuálně probíhá už druhý ročník. Řezníci se pokoušejí obnovit tento starodávný...

Najdete na iDNES.cz