Čtvrtek 8. prosince 2022, svátek má Květoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 8. prosince 2022 Květoslava

Využijte úrodu jablek, báječné moučníky upečete za pár korun

Nastává období, kdy jsou jablka nejdostupnější a v kuchyni s nimi můžete zažít doslova orgie. Pusťte se do moučníků jednoduchých na přípravu, nebojte se ani francouzského koláče. Cpěte se syrovými jablky, dodají tělu nejvíc vitamínů, a nasušte si křížaly na zimu.
Francouzský koláč z jablek? Nic složitého. Jí se ještě horký a rozhodně stojí...

Francouzský koláč z jablek? Nic složitého. Jí se ještě horký a rozhodně stojí za to ho vyzkoušet. | foto: Martina Čermáková

V ekologickém centru Veronica v Hostětíně na Zlínsku momentálně žijí jablky ve všech podobách: moštují je, suší v nově zrekonstruované sušárně ovoce (o tom více zde) a pilují přípravy na nedělní Jablečnou slavnost, která tu vypukne 25. září. Nebude na ní chybět ani ovocnářská poradna, ochutnávka ovoce a prodej sazenic starých odrůd ovoce (o starých odrůdách a jejich databázi čtěte zde).

O tři recepty z těch mnoha jablečných moučníků, které tu návštěvníci v neděli ochutnají, se místní paní kuchařka s našimi čtenáři s úsměvem podělila.

Recept na francouzský jablkový koláč

Na těsto budete potřebovat 150 g hladké mouky, 100 g špaldové mouky, 150 g másla, 1 vejce a 50 g cukru. Na náplň pak 200 ml smetany, 5 jablek, 2 citrony, 2 vejce a jeden žloutek, cca 60 g cukru a lžičku mleté skořice.

Z jablek pečte, sušte křížaly

Z těsta uleželého v lednici vyválejte plát a formu na koláč jím vyložte.
Jablka polijte smetanou rozšlehanou s vajíčky (viz recept).
V konvektomatu je koláč hotový zhruba za 40 minut, při teplotě 180 °C.
Jablečný koláč servírujte hned po vytažení z trouby.

Z mouky, másla, vajec a cukru vypracujte těsto, které dejte zhruba na půl hodinky odpočinout do lednice. Mezitím zbavte jablka jádřinců, komu vadí slupky, může je i oloupat. Pak je nakrájejte na měsíčky, které zakápnete šťávou ze dvou citronů, aby nezhnědly, a dejte je vychladit do lednice. Obě vejce rozšlehejte se žloutkem a cukrem, přidejte i smetanu, směs dobře promíchejte a dejte stranou.

Těsto vytažené z lednice rozválejte na dva až tři centimetry silný kruhový plát a opatrně jej přeneste do vymazané formy na koláč. Těsto na dno pěkně přimáčkněte, poklaďte jej jablky, které poskládáte pěkně do kruhu. Nakonec jablka zalijte směsí vajec a smetany, koláč pečte zhruba hodinu v troubě vyhřáté na 200 stupňů (v konvektomatu stačí 40 minut a 180 °C) a podávejte teplý. Jablka se skořicí vás krásně prohřejí.

Jak zpracovat úrodu jablek?

Nad čerstvá jablka není, to je jasné. Ale pokud potřebujete smysluplně rozdělit a zpracovat úrodu na zimu, je na místě i jejich sušení a další způsoby zpracování.

„Malá drobná šťavnatá jablka je ideální zmoštovat a šťávu buď vypít čerstvou, případně ji konzervovat pasterizací, tedy šetrně zavařit,“ radí botanička a lektorka Karla Vincenecová z Centra Hostětín. Pokud by vám šťáva neplánovaně zkvasila, lze ji podle jejích zkušeností úspěšně nechat zoctovatět a máte domácí jablečný ocet. Někteří si troufnou i na přípravu jablečného vína či destilátů.

Jablka se také dají sterilovat a zpracovat na kompot, případně si lze předpřipravit jablka do buchet: nastrouhat a nasucho sterilovat ve sklenici. A nebo je zpracovat na jablečná „povidla“.

Zrekonstruovaná sušárna ovoce
Jan Talaš se v létě zasloužil o zrekonstruování místní tradiční valašské...
Křážaly, to jsou ideální zásoby na zimu.
Křížaly z tradiční valašské sušírny v Hostětíně

„Větší jablka jsou ideální na sušení a to jak se slupkou, tak bez ní, nakrájená na dílky nebo na tenké plátky. Nejdostupnější je možnost sušení na sítu, případně využít zbytkového tepla trouby nebo elektrickou sušičku,“ radí Karla Vincenecová. Kouzlo historické varianty, tedy sušení ovoce v tradiční valašské sušírně, si můžete doslova osahat během jablečné slavnosti. Po domluvě si dokonce lze do Hostětína dovézt vlastní ovoce připravené na sušení a nechat si ho tu za úplatu usušit.

A co se sušeným ovocem dále?
- Sušená jablka, tedy krajanky či křížaly, se snadno skladují. A nejenže dobře zasytí, ale také jsou kvalitní náhradou cukrovinek. V zimě je můžete nostit po kapsách a mlsat na výletech do přírody.
- Pokud sušená jablka přes noc namočíte a poté rozvaříte, případně se skořicí a hřebíčkem nebo badyánem, získáte velice chutný kompot.

Recept na hraběnčin štrúdl

Hraběnčin jablkový štrúdl

Potřebné ingredience: na těsto 450 g hladké mouky, půl prášku do pečiva, celá hera, 4 žloutky a 120 g cukru. Na náplň jablka, 4 bílky, 160 g cukru, skořice, ořechy a rozinky.

Vypracujte těsto, třetinu odkrojte a dejte do mrazáku. Zbylé těsto vyválejte, rozprostřete na vymazaný a vysypaný plech, pokryjte nastrouhanými jablky, posypte skořicí, sekanými ořechy a rozinkami. Z bílků pak vyšlehejte sníh, přidejte cukr, směs rozprostřete na jablka a navrch nastrouhejte zbylé těsto z mrazáku. Pečte ve vyhřáté troubě do růžova zhruba 45 minut.

Recept na jednoduchou třenou jablečnou buchtu na plech

Jablečná buchta

Potřebné ingredience: 2 vejce, 200 g cukru (pokud nemáte rádi moc sladké moučníky, stačí méně), 100 ml rostlinného oleje, 150 g polohrubé mouky, 150 g špaldové hladké mouky, prášek do pečiva, 400 g nastrouhaných jablek a půl deci teplé vody.

Nejprve smíchejte v misce suché ingredience, pak postupně přidejte i ostatní a smíchejte je dohromady. Těsto nalijte plech vyložený pečicím papírem a pečte do růžova zhruba půl hodiny.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Brno Pohlreicha nepřestává překvapovat. Dostal ho pstruh s kysaným zelím

V další epizodě pořadu Jak to bylo, šéfe? se kuchař Zdeněk Pohlreich vypravil do Brna. Jelikož se vzpomínalo na...

Zimní houby rostou s předstihem, jejich úroda na Vysočině je extrémní

Z letošní nadúrody hřibů mohli klidně houbaři plynule přejít na sběr typicky zimních druhů hub. Ty si tento rok na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Perníčky milovala od dětství, dnes ji živí. Vyzkoušejte její recept i rady

Není perníček jako perníček. Když se pokocháte pohledem na ty od Alžběty Knappov, budete si možná spíš připadat jako ve...

Křest ohněm profi kuchyně si finálová pětka Masterchefa užila v Entrée

„Zavařit si“ v kuchyni olomoucké restaurace Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta, o tom možná sní leckterý nadšený...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo v kuchyni neudrží krok s Kašpárkem, nepatří do finále Masterchefa

Televizní soutěž Masterchef Česko 2022 se blíží do finále a přitvrzuje. Boj o finálovou trojku rozhodovaly víceméně...

Děti na prodej. Za tři stovky. Jak bují dětská prostituce v Česku

Premium Prostituce je v Předlicích naprosto běžná. Jenže i ta dětská. Obyvatelé místního ghetta popisují, jak se děti prodávají...

Takoví slušní lidé, říkali o nich. Rodině přitom vládl teror a nechutnosti

Premium Muž, který ten prosincový den přišel na místní oddělení VB Strašnice, vypadal velmi rozpačitě. „Ono se to bude zdát asi...

RECENZE: Vzal to Radegast. Největší dar přináší konečně zase pohádku

Premium Ani světácky se tvářící fantasy jako Princezna zakletá v čase 2, ani rozjímání o smrti jako Princ Mamánek. Příběh...

Práci na univerzitě v Irsku vyměnil za pěstování konopí. Je to budoucnost, říká

Premium Příjmení Vladimíra Pažítky doslova vybízí k práci v zemědělství. Něco na tom bude. Ačkoliv na pažitku se tedy...

Nejvyšší čas na rychlení květů na Vánoce. Proměňte cibulky v křehký květ

Pokud máte rádi o Vánocích doma i něco jiného než jen tradiční vánoční hvězdu, můžete si obstarat cibulky jarních...

Jestli jste ještě nezazimovali bazén, riskujete na jaře nemilé překvapení

Zodpovědní majitelů bazénů už mají dávno hotovo. Ale možná vám to pracovní povinnosti nedovolily, možná jste se nechali...

Listí už padá. S pokrývkou na zahradě si nejsnáz poradí fukar či vysavač

Když bydlíte ve městě v činžáku nebo paneláku, o úklid listí se většinou nestaráte. Udělá to za vás místní správa...

Zapojte se do soutěže a vyhrajte teploměr v hodnotě 1 100 Kč
Zapojte se do soutěže a vyhrajte teploměr v hodnotě 1 100 Kč

Chladné zimní počasí a děti dovádějící ve sněhu – to je doslova koktejl, který může způsobit nachlazení. Zapojte se proto do soutěže o bezdotykový...

Dcera je výjimečná, říká Julia Robertsová. Hazel oslavila 18. narozeniny

Herečka Julia Robertsová (55) oslavila osmnáctiny svých dvojčat, dcery Hazel a syna Finna společnou vzpomínkovou...

Zemřela Kirstie Alleyová. Hvězda trilogie Kdopak to mluví podlehla rakovině

Po krátkém boji s rakovinou zemřela v 71 letech americká herečka Kirstie Alleyová, hvězda filmové trilogie Kdopak to...

Známý český stylista Jan Pokorný spáchal ve 39 letech sebevraždu

Jeden z nejuznávanějších českých stylistů Jan Pokorný spáchal ve čtvrtek ve svých devětatřiceti letech sebevraždu...

Politik opustil partnerku a děti po šestnácti letech kvůli pornoherečce

Německý politik Hagen Reinhold (44) opustil svoji dlouholetou partnerku Karoline Preislerovou (51), se kterou má tři...

Žádné Uložto! Startuje České kino, za stovku nabízí ke streamování 650 filmů

Oblíbené české filmy, pohádky i seriály ke stažení na jednom místě, legálně a ve vysoké kvalitě slibuje nová platforma...