Pátek 3. dubna 2020, svátek má Richard
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 3. dubna 2020 Richard

Využijte úrodu jablek, báječné moučníky upečete za pár korun

aktualizováno 
Nastává období, kdy jsou jablka nejdostupnější a v kuchyni s nimi můžete zažít doslova orgie. Pusťte se do moučníků jednoduchých na přípravu, nebojte se ani francouzského koláče. Cpěte se syrovými jablky, dodají tělu nejvíc vitamínů, a nasušte si křížaly na zimu.

Francouzský koláč z jablek? Nic složitého. Jí se ještě horký a rozhodně stojí za to ho vyzkoušet. | foto: Martina Čermáková

V ekologickém centru Veronica v Hostětíně na Zlínsku momentálně žijí jablky ve všech podobách: moštují je, suší v nově zrekonstruované sušárně ovoce (o tom více zde) a pilují přípravy na nedělní Jablečnou slavnost, která tu vypukne 25. září. Nebude na ní chybět ani ovocnářská poradna, ochutnávka ovoce a prodej sazenic starých odrůd ovoce (o starých odrůdách a jejich databázi čtěte zde).

O tři recepty z těch mnoha jablečných moučníků, které tu návštěvníci v neděli ochutnají, se místní paní kuchařka s našimi čtenáři s úsměvem podělila.

Recept na francouzský jablkový koláč

Na těsto budete potřebovat 150 g hladké mouky, 100 g špaldové mouky, 150 g másla, 1 vejce a 50 g cukru. Na náplň pak 200 ml smetany, 5 jablek, 2 citrony, 2 vejce a jeden žloutek, cca 60 g cukru a lžičku mleté skořice.

Z jablek pečte, sušte křížaly

Z mouky, másla, vajec a cukru vypracujte těsto, které dejte zhruba na půl hodinky odpočinout do lednice. Mezitím zbavte jablka jádřinců, komu vadí slupky, může je i oloupat. Pak je nakrájejte na měsíčky, které zakápnete šťávou ze dvou citronů, aby nezhnědly, a dejte je vychladit do lednice. Obě vejce rozšlehejte se žloutkem a cukrem, přidejte i smetanu, směs dobře promíchejte a dejte stranou.

Těsto vytažené z lednice rozválejte na dva až tři centimetry silný kruhový plát a opatrně jej přeneste do vymazané formy na koláč. Těsto na dno pěkně přimáčkněte, poklaďte jej jablky, které poskládáte pěkně do kruhu. Nakonec jablka zalijte směsí vajec a smetany, koláč pečte zhruba hodinu v troubě vyhřáté na 200 stupňů (v konvektomatu stačí 40 minut a 180 °C) a podávejte teplý. Jablka se skořicí vás krásně prohřejí.

Jak zpracovat úrodu jablek?

Nad čerstvá jablka není, to je jasné. Ale pokud potřebujete smysluplně rozdělit a zpracovat úrodu na zimu, je na místě i jejich sušení a další způsoby zpracování.

„Malá drobná šťavnatá jablka je ideální zmoštovat a šťávu buď vypít čerstvou, případně ji konzervovat pasterizací, tedy šetrně zavařit,“ radí botanička a lektorka Karla Vincenecová z Centra Hostětín. Pokud by vám šťáva neplánovaně zkvasila, lze ji podle jejích zkušeností úspěšně nechat zoctovatět a máte domácí jablečný ocet. Někteří si troufnou i na přípravu jablečného vína či destilátů.

Jablka se také dají sterilovat a zpracovat na kompot, případně si lze předpřipravit jablka do buchet: nastrouhat a nasucho sterilovat ve sklenici. A nebo je zpracovat na jablečná „povidla“.

Zrekonstruovaná sušárna ovoce
Jan Talaš se v létě zasloužil o zrekonstruování místní tradiční valašské...
Křážaly, to jsou ideální zásoby na zimu.
Křížaly z tradiční valašské sušírny v Hostětíně

„Větší jablka jsou ideální na sušení a to jak se slupkou, tak bez ní, nakrájená na dílky nebo na tenké plátky. Nejdostupnější je možnost sušení na sítu, případně využít zbytkového tepla trouby nebo elektrickou sušičku,“ radí Karla Vincenecová. Kouzlo historické varianty, tedy sušení ovoce v tradiční valašské sušírně, si můžete doslova osahat během jablečné slavnosti. Po domluvě si dokonce lze do Hostětína dovézt vlastní ovoce připravené na sušení a nechat si ho tu za úplatu usušit.

A co se sušeným ovocem dále?
- Sušená jablka, tedy krajanky či křížaly, se snadno skladují. A nejenže dobře zasytí, ale také jsou kvalitní náhradou cukrovinek. V zimě je můžete nostit po kapsách a mlsat na výletech do přírody.
- Pokud sušená jablka přes noc namočíte a poté rozvaříte, případně se skořicí a hřebíčkem nebo badyánem, získáte velice chutný kompot.

Recept na hraběnčin štrúdl

Hraběnčin jablkový štrúdl

Potřebné ingredience: na těsto 450 g hladké mouky, půl prášku do pečiva, celá hera, 4 žloutky a 120 g cukru. Na náplň jablka, 4 bílky, 160 g cukru, skořice, ořechy a rozinky.

Vypracujte těsto, třetinu odkrojte a dejte do mrazáku. Zbylé těsto vyválejte, rozprostřete na vymazaný a vysypaný plech, pokryjte nastrouhanými jablky, posypte skořicí, sekanými ořechy a rozinkami. Z bílků pak vyšlehejte sníh, přidejte cukr, směs rozprostřete na jablka a navrch nastrouhejte zbylé těsto z mrazáku. Pečte ve vyhřáté troubě do růžova zhruba 45 minut.

Recept na jednoduchou třenou jablečnou buchtu na plech

Jablečná buchta

Potřebné ingredience: 2 vejce, 200 g cukru (pokud nemáte rádi moc sladké moučníky, stačí méně), 100 ml rostlinného oleje, 150 g polohrubé mouky, 150 g špaldové hladké mouky, prášek do pečiva, 400 g nastrouhaných jablek a půl deci teplé vody.

Nejprve smíchejte v misce suché ingredience, pak postupně přidejte i ostatní a smíchejte je dohromady. Těsto nalijte plech vyložený pečicím papírem a pečte do růžova zhruba půl hodiny.

  • Nejčtenější

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně, další přírůstek je na cestě

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně. Matkou nového přírůstku do Údolí slonů je slonice Tamara. Odpoledne...

Když se vám mlží brýle při nošení roušky, pomůže jar i pěna na holení

Že se mají nosit roušky, všichni vědí. Ale že to přinese problémy lidem s brýlemi, se zjistilo až při běžném nošení....

Otázky a odpovědi: V době koronaviru si dávejte pozor na domácí mazlíčky

Opatření proti šíření nového typu koronaviru dopadají i na majitele zvířat, prokázáno už totiž bylo několik přenosů z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Bez lidí se zvířata nudí, říká Bobek. Na začátku pandemie byli podle něj lovci

Zdálo by se, že si teď ředitel pražské zoo Miroslav Bobek může vychutnávat procházky zahradou, aniž by ho při nich...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky

Zázvorový panák i medvědí česnek. Vitaminové bomby přímo od šéfkuchaře

Pokud máte to štěstí a bylinky vám rostou hned za domem, na dvorku nebo cestou do obchodu, využijte to k jejich sběru....

Těžké začátky „branibor“ v Čechách. Zpočátku je dávali jenom prasatům

V krizi umí nasytit davy. Chutnaly už Inkům před osmi tisíci lety. Bramborami, dříve nazývanými „branibory“, ale Češi...

Premium

Bylinky v zajetí kuchyně či terasy, to je vaše radost na talíři

Každá správná kuchařka sáhne při vaření po čerstvých bylinkách, které dají pokrmu nezaměnitelnou chuť i vůni a barevně...

Šafrán v Lačnově vykvetl dřív, na louku se kvůli koronaviru nesmí chodit

Na loukách a v zahradách v Lačnově na Vsetínsku rozkvetl vzácný šafrán bělokvětý. Obec však do atraktivní lokality...

Otestováno: Jak vašim nejmenším chutnalo organické mléko a kaše Kendamil?
Otestováno: Jak vašim nejmenším chutnalo organické mléko a kaše Kendamil?

Dvacet testerek mělo možnost vyzkoušet organické kaše a mléka Kendamil. Ty jsou vyrobeny z kvalitního plnotučného mléka a obsahují důležité vitamíny a minerály, které děťátko potřebuje pro správný vývoj a růst. Jak v testu dopadly?

Najdete na iDNES.cz