Pátek 29. září 2023, svátek má Michal
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 29. září 2023 Michal

Galetky s jablky a hruškami

Koláče s podzimním ovocem jsou českou klasikou, ale občas je fajn zkusit něco nového. Inspiraci hledejme třeba ve Francii.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 65 min

bez odležení

Ingredience

12 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Na dokončení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    231 KCal

    11 %

    10 %

  • Energie

    967 KJ

    11 %

    10 %

  • Sacharidy

    26,3 g

    30 %

    26 %

  • Vláknina

    2,8 g

    9 %

    9 %

  • Bílkoviny

    3,7 g

    6 %

    5 %

  • Tuky

    11,7 g

    18 %

    17 %

  • nasycené

    6,7 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Ze surovin na těsto vypracujeme pevné těsto a necháme jej v chladu 30 minut odležet. Pak těsto krátce propracujeme, rozdělíme na 3 díly a každý rozválíme na kulatý plát o průměru 18 cm.
  2. Ovoce zbavíme jadřinců, hrušky oloupeme a nakrájíme na kousky, jablka na plátky a smícháme. Přidáme šťávu, brusinky a vanilkový cukr a náplň rozložíme do středu plátu asi 3 cm od okraje.
  3. Okraje těsta přehneme přes sebe směrem do středu těsta a sklady potřeme vodou, aby se slepily. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a střed s ovocem posypeme skořicovým cukrem.
  4. Galetky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C asi 40 minut. Po upečení je sundáme z plechu a necháme na papíře vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Autor:

Podobné recepty

Pletýnky s čokoládou

Toto pečivo nejen skvěle vypadá, ale také dokonale chutná.

Mrkvovo-tvarohové řezy

Tento dezert je důkazem, že i z obyčejné mrkve můžete upéct dokonalé řezy.

Dýňovo-oříškové řezy

Upečte si působivé řezy, ve kterých využijete i úrodu ze zahrádky.

Dýňový pudink

Tento krásný barevný a zdravý dezert vám rozzáří den.

Sušenkový koláč s čokoládou

Dýně je dokonalá ingredience, která i obyčejný koláč promění v delikatesu.