Pravé brazilské BBQ podle brazilského mistra Bruna
Recept poslal Martin Valčík.
Suroviny: V jednoduchosti je síla, protože potřeba je pouze sůl (nejlépe hrubozrnná, například himálajská) a hovězí Filet mignon – přední špice svíčkové. „V mém případě to byl filet z Nového Zélandu,“ upřesňuje čtenář.
Postup: Gril rozpálíme alespoň na 250 °C (klidně pomocí pár polínek, pak zasypat briketami. Maso nasolíme ze všech stran velkými zrnky soli, na pohled až přesolíme. Není se čeho bát, filet je vysoký a sůl se krásně vstřebá.
Maso se bude grilovat rychle a prudce, tento filet je vhodný připravovat maximálně do úpravy Medium, aby střed steaku byl krásně krvavě růžový. Delší grilování maso zbytečně vysuší.
Grilujeme z jedné strany asi 5 min a následně maso otočíme. Po dalších pěti minutách můžeme filet ještě opéct 2 min z každé strany a máme hotovo.
Maso by se mělo doslova po vláknech rozpadat. Podáváme 2 cm silné steaky s bramborami, nebo pouze s pečivem.