Medová žebírka
Recept poslala Jaroslava Bernatíková.
Suroviny: 2 kg vepřových žebírek, 1 na jemno nakrájená červená cibule, 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru, 1 lžíce slunečnicového oleje, 125 ml ananasové šťávy, 2 lžíce rybí omáčky, 4 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce limetkové šťávy, 2 lžíce medu, 6 lžic sladké chilli omáčky.
Postup: Žebírka dáme vařit na 30 minut do hrnce s osolenou vodou, pak vodu slijeme, žebírka propláchneme a necháme vychladnout. Na malou pánev dáme cibuli, česnek, zázvor a olej.
Směs smažíme 5 minut, dokud nezměkne, poté na pánev přidáme ananasovou šťávu, rybí omáčku, rajčatový protlak, limetkovou šťávu, med a 2 lžíce sladké chilli omáčky, přivedeme k varu a 10 minut vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
Pak odstavíme a necháme vychladnout. Touto sladkou směsí potíráme žebírka, dokud ještě úplně nevychladnou.
Grilujeme nad středně žhavým uhlím asi 15 minut, pravidelně obracíme a potíráme, dokud žebírka nezískají kůrčičku. Jako přílohu si ugrilujeme oblíbenou zeleninu nebo ovoce.