Svázaná žebírka
Příspěvek poslal Otto Plášek.
Suroviny: 1 kg vepřových žebírek bez tuku (naporcovaná na pás široký 10 cm a délky 30 cm).
Marináda: 2 lžíce olivového oleje, 1–2 čerstvé chilli papričky, 1–2 lžíce hustého kečupu, 1–2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžička rumu, sůl, čerstvě mletý pepř, ½ lžičky mleté červené papriky (poměr dle chuti a zvyků strávníků).
Postup: Vepřová masitá žebírka naporcovaná od hodného řezníka dle našich požadavků dobře osolíme a opepříme. Připravíme si vhodný motouz a smotáme pásy vepřových žeber masovou stranou dovnitř – tedy tak, že žeberní blána bude zvenčí smotku.
Vzniklý „smotek“ žeber převážeme připraveným motouzem, čímž se nám vytvoří velmi pěkný a pevný kus žeber. Dáme na gril a necháme chvíli zprudka opéct.
Asi po 5–10 minutách smotky žebírek dáme bokem a velmi bohatě potřeme připravenou marinádou. Takto potřené a již teplem zatažená žebírka dále grilujeme již při nižší teplotě. Opakovaně je několikrát potíráme.
Grilujeme, dokud nejsou žebírka hotová. Podle teploty a možnosti přiklopení grilu, jsou takto smotaná žebra připravená k podávání za 30–40 minut.
K pálení masa nedochází, neboť z vnější strany je blána a kosti a maso je ukryto uvnitř smotku. Jako příloha se hodí čerstvý chléb a omáčky dle chuti.