Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když chystají Punčochář s Forejtem menu ze pstruha a květáku, je to koncert

  22:25
Roadshow Souboj na talíři se díky Radkovi Kašpárkovi pro jedno natáčení nastěhovala na Červenou Lhotu, kde vaří David Šašek a Martin Koptiš. Za Davidem sem Radek jezdí s celou rodinou za konkrétním pokrmem: čerstvým pstruhem s květákem a koprem.

S Davidem Šaškem Radka Kašpárka spojuje i kus života, hodně se od něj v kuchyni naučil. A i když se David rozhodl vrátit zpět ke kořenům do jižních Čech, jsou stále v kontaktu, Radek za ním občas rád zajede. 

Kvůli covidu byl ovšem nejen zámek, ale i restaurace uzavřeny, a sezonní zámecká restaurace tak najednou neměla pro koho vařit. Proto ji David s Martinem i na popud svých stálých hostů, jimž jejich jídelníček chyběl, přetransformovali do podoby kuchyně pojízdné a založili The Catering.

Přemek Forejt a Jan Punčochář si díky tomu mohli v jejich flexibilní kuchyni zavařit na louce u zámku, podobně jako David s Martinem vaří na svatbách či jiných akcích. Zadání? „Pstruh s květákem a máslová omáčka beurre blanc. Tři jednoduché věci na talíři, ale skvěle to chutná,“ představil Kašpárek oběma kolegům své oblíbené jídlo, v němž nechybí ani kopr od místního zelináře, květákové pyré či květákový prach. 

Přemek a Honza dostanou jako základní suroviny právě pstruha a květák, ostatní je na nich. „Proti sobě“ v tomto případě vařili poprvé a ani jeden samozřejmě nechtěl prohrát. V sázce bylo tentokrát opravdu hodně: věděli, že kdo prohraje, musí absolvovat jízdu na kolotoči na místní pouti.

Přemek Forejt (vlevo) a Jan Punčochář (vpravo) před soubojem ve vaření u zámku Červená Lhota. Základem jejich menu byla ryba a květák.

„Já si myslím, že lidi nechtějí vidět na řetízkáči mě, ale Honzu Punčocháře, ten tam bude skvělej,“ prozradil svou motivaci k výhře Přemek Forejt, nejmladší z kuchařů. „Honza, když má strach, tak on tak jako piští. To je něco mezi keporkakem a vorvaněm, když je pod vodou, ale vlastně je to nepopsatelné,“ popisoval, dobře naladěn už jen tou představou.

Každopádně do vaření se oba vrhli s úžasným nadšením, i když každý s jinou myšlenkou. Honza myslel hlavně na své milované jižní Čechy, odkud pochází jeho maminka, jako dítě to tu při výletech s rodiči hodně projezdil a rád se tam vrací. Pro Přemka jsou jižní Čechy v podstatě jednou velkou neznámou, takže sice taky trochu myslel na klasiku, ale s odvahou sobě vlastí ji opět klidně kombinoval s asijskou kuchyní. 

Oba navíc museli zabojovat nejen u plotny, ale také, aby se vůbec dostali k surovinám, které ke svému vaření potřebovali. Ať šlo o slepici na vývar, kterou si Honza musel chytit u sousedů, nebo o vlastní ryby, které si oba ručně, bez podběráku, nachytali v sádce. „Pro mě to bylo fakt těžký, za prvé se bojím, že mě klovne, za druhé je to živé zvíře a mám k němu respekt,“ popisoval Honza Punčochář svoji honbu za slepicí.

Rozhodl se totiž pro polévku postavenou na silném zeleninovém a slepičím vývaru, protože v jižních Čechách je polévka grunt: „Hlavně rybí polévka, která je plná vnitřností a je krémová a vždycky vás zasytí a zahřeje.“ 

Pstruží polévka Honzy Punčocháře: s knedlíčkem s morkem a pstruhem pečeným na kůži a v trojobalu. Ve vývaru ze slepice nechybí pstruží vnitřnosti.

Forejtův „pstruh od nosu po ocásek“: Pstruh po mlynářsku s drobenkou ze smažené cibule a řas kombu, k tomu květák nakyselo a houby shitake.

Přemek Forejt měl zase v hlavě pstruha pečeného po mlynářsku, jako základ. Ovšem stejně jako Honza Punčochář své květákovo-rybí menu během vaření postupně doplňoval a ladil, nejen podle dostupných surovin. 

Co přesně oba nakonec servírovali a které menu zaujalo víc Davida Šaška, Martina Koptiše, místní učitelku z mateřské školy a zelináře? Tři ku jedné je přesvědčilo menu Přemka Forejta, který využil nejen pstruha „od nosu až po ocásek“, jak se můžete přesvědčit na videu, ale i slupky od cibule jako dekoraci. Na pouťové atrakci si tedy večer „užíval“ Honza Punčochář. Nicméně není pochyb, že i jeho menu bylo fenomenální, jak lze pro změnu vyčíst z fotografií v galerii. 

Autor:
  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Hroši ve Dvoře jsou opět vypuštěni do jezera, užijte si je naživo i online

13. května 2024  10:01

Přímý přenos Skupina pěti dospělých hrochů a jednoho mláděte, samičky narozené letos v lednu, se po zimě opět...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...