Úterý 26. října 2021, svátek má Erik
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 26. října 2021 Erik

Když chystají Punčochář s Forejtem menu ze pstruha a květáku, je to koncert

  22:25
Roadshow Souboj na talíři se díky Radkovi Kašpárkovi pro jedno natáčení nastěhovala na Červenou Lhotu, kde vaří David Šašek a Martin Koptiš. Za Davidem sem Radek jezdí s celou rodinou za konkrétním pokrmem: čerstvým pstruhem s květákem a koprem.

S Davidem Šaškem Radka Kašpárka spojuje i kus života, hodně se od něj v kuchyni naučil. A i když se David rozhodl vrátit zpět ke kořenům do jižních Čech, jsou stále v kontaktu, Radek za ním občas rád zajede. 

Kvůli covidu byl ovšem nejen zámek, ale i restaurace uzavřeny, a sezonní zámecká restaurace tak najednou neměla pro koho vařit. Proto ji David s Martinem i na popud svých stálých hostů, jimž jejich jídelníček chyběl, přetransformovali do podoby kuchyně pojízdné a založili The Catering.

Přemek Forejt a Jan Punčochář si díky tomu mohli v jejich flexibilní kuchyni zavařit na louce u zámku, podobně jako David s Martinem vaří na svatbách či jiných akcích. Zadání? „Pstruh s květákem a máslová omáčka beurre blanc. Tři jednoduché věci na talíři, ale skvěle to chutná,“ představil Kašpárek oběma kolegům své oblíbené jídlo, v němž nechybí ani kopr od místního zelináře, květákové pyré či květákový prach. 

Přemek a Honza dostanou jako základní suroviny právě pstruha a květák, ostatní je na nich. „Proti sobě“ v tomto případě vařili poprvé a ani jeden samozřejmě nechtěl prohrát. V sázce bylo tentokrát opravdu hodně: věděli, že kdo prohraje, musí absolvovat jízdu na kolotoči na místní pouti.

Přemek Forejt (vlevo) a Jan Punčochář (vpravo) před soubojem ve vaření u zámku...

Přemek Forejt (vlevo) a Jan Punčochář (vpravo) před soubojem ve vaření u zámku Červená Lhota. Základem jejich menu byla ryba a květák.

„Já si myslím, že lidi nechtějí vidět na řetízkáči mě, ale Honzu Punčocháře, ten tam bude skvělej,“ prozradil svou motivaci k výhře Přemek Forejt, nejmladší z kuchařů. „Honza, když má strach, tak on tak jako piští. To je něco mezi keporkakem a vorvaněm, když je pod vodou, ale vlastně je to nepopsatelné,“ popisoval, dobře naladěn už jen tou představou.

Každopádně do vaření se oba vrhli s úžasným nadšením, i když každý s jinou myšlenkou. Honza myslel hlavně na své milované jižní Čechy, odkud pochází jeho maminka, jako dítě to tu při výletech s rodiči hodně projezdil a rád se tam vrací. Pro Přemka jsou jižní Čechy v podstatě jednou velkou neznámou, takže sice taky trochu myslel na klasiku, ale s odvahou sobě vlastí ji opět klidně kombinoval s asijskou kuchyní. 

Oba navíc museli zabojovat nejen u plotny, ale také, aby se vůbec dostali k surovinám, které ke svému vaření potřebovali. Ať šlo o slepici na vývar, kterou si Honza musel chytit u sousedů, nebo o vlastní ryby, které si oba ručně, bez podběráku, nachytali v sádce. „Pro mě to bylo fakt těžký, za prvé se bojím, že mě klovne, za druhé je to živé zvíře a mám k němu respekt,“ popisoval Honza Punčochář svoji honbu za slepicí.

Rozhodl se totiž pro polévku postavenou na silném zeleninovém a slepičím vývaru, protože v jižních Čechách je polévka grunt: „Hlavně rybí polévka, která je plná vnitřností a je krémová a vždycky vás zasytí a zahřeje.“ 

Polévka Honzy Punčocháře, kterou představil jako štědrovečerní polévku ze...

Pstruží polévka Honzy Punčocháře: s knedlíčkem s morkem a pstruhem pečeným na kůži a v trojobalu. Ve vývaru ze slepice nechybí pstruží vnitřnosti.

Forejtův „pstruh od nosu po ocásek“: Pstruh po mlynářsku s drobenkou ze smažené...

Forejtův „pstruh od nosu po ocásek“: Pstruh po mlynářsku s drobenkou ze smažené cibule a řas kombu, k tomu květák nakyselo a houby shitake.

Přemek Forejt měl zase v hlavě pstruha pečeného po mlynářsku, jako základ. Ovšem stejně jako Honza Punčochář své květákovo-rybí menu během vaření postupně doplňoval a ladil, nejen podle dostupných surovin. 

Co přesně oba nakonec servírovali a které menu zaujalo víc Davida Šaška, Martina Koptiše, místní učitelku z mateřské školy a zelináře? Tři ku jedné je přesvědčilo menu Přemka Forejta, který využil nejen pstruha „od nosu až po ocásek“, jak se můžete přesvědčit na videu, ale i slupky od cibule jako dekoraci. Na pouťové atrakci si tedy večer „užíval“ Honza Punčochář. Nicméně není pochyb, že i jeho menu bylo fenomenální, jak lze pro změnu vyčíst z fotografií v galerii. 

Autor:
  • Nejčtenější

Na Pálavě ulovili kultovního kapra vážícího skoro 30 kilo

Novomlýnská nádrž pod Pálavou je považována za jednu z kultovních českých a moravských kaprařských vod. Od svého...

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají...

Bageta pro gurmány i vaření v Čestru. Finalisté Masterchefa jsou na roztrhání

V soutěži Masterchef řídnou řady finalistů a v klání o milion korun začíná přituhovat. Mnohdy o bytí a nebytí v soutěži...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze zbytků vykouzlil masterchef Roman Staša atraktivní svačinu plnou chutí

Je tu nový online pořad Do posledního sousta, který by chtěl využít schopností bývalých účastníků soutěže Masterchef. V...

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

  • Další z rubriky

Bageta pro gurmány i vaření v Čestru. Finalisté Masterchefa jsou na roztrhání

V soutěži Masterchef řídnou řady finalistů a v klání o milion korun začíná přituhovat. Mnohdy o bytí a nebytí v soutěži...

Ze zbytků vykouzlil masterchef Roman Staša atraktivní svačinu plnou chutí

Je tu nový online pořad Do posledního sousta, který by chtěl využít schopností bývalých účastníků soutěže Masterchef. V...

Pohromy v domácnosti. Rady, jak předejít havárii vody a kde hledat jističe

Premium Voda, plyn a elektřina. Dobří služebníci, ale špatní páni – zvláště pokud se vymknou kontrole. A protože letitá...

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čekají nás daleko horší problémy, než jaké způsobil covid, varuje OECD

Pandemie koronaviru sice zastavila výrobu, vysála státní kasy a způsobila krachy mnohých podniků, to ale není nic proti...

Pavel Liška se omluvil za reklamy pro dodavatele elektřiny a plynu

Pavel Liška měl potřebu se vyjádřit ke svému dlouholetému účinkování v reklamách pro dodavatele plynu a elektřiny...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Kostková má covid, do sobotní StarDance nezasáhne. Televize řeší, co dál

Třetí soutěžní večer oblíbené show StarDance je v ohrožení. Moderátorka Tereza Kostková byla pozitivně testována na...

Jestli bude inflace stoupat dál, lidé ztratí polovinu úspor, varuje ekonom

Současná míra inflace bude trvat ještě několik let, důvodem jsou zejména vysoké objemy pumpování peněz do ekonomiky,...