Česko má bronz z mistrovství ve výrobě sushi. Kuchař ho servíroval i na skle

Richard Tomáš z pražské restaurace Yamato obsadil v japonském Tokiu třetí místo na mistrovství světa ve výrobě sushi. Tato soutěž je určená pro účastníky z celého světa. V rozhovoru pro iDNES.cz popsal, co všechno účasti na prestižní soutěži předcházelo, i jak náročná je samotné klání.
Talíř s edomao sushi

Talíř s edomao sushi | foto: Richard Tomáš

Marek Hora, který je šéfem restaurace Yamato, do jehož týmu kuchař Richard Tomáš patří, se ukázal jako prorok. Když jsme s ním před dvěma lety mluvili o jeho účasti na World Sushi Cup, řekl: „Byl jsem tam už potřetí a myslím, že přenechám místo mladším. Vzal jsem tam proto mladého šikovného kolegu od nás z restaurace Richarda Tomáše, ať si to tam obhlídne, a věřím, že za pár let by mohl být tím, kdo tuto soutěž možná i vyhraje.“

S porotci soutěže. Podobně svou postavou „vyčuhoval“ na většině snímků.

A teď to vyšlo. Jeho svěřenec se vrátil s úžasným třetím místem v konkurenci jednatřiceti kuchařů z celého světa. V konkurenci, která má daleko lepší finanční podmínky, hromadu sponzorů a trénuje na mistrovství celý rok.

Jak se lze na mistrovství dostat?
Nejdříve musíte splnit testy kuro-obi, což je něco jako černý pásek v sushi. Musíte splnit praktickou i teoretickou část, pak dostanete certifikát, který vás opravňuje k tomu, abyste se směli na mistrovství přihlásit. 

Díky tomu si pořadatelé zajišťují, že nemůže přijít kdokoliv z ulice, ale jen kuchaři, kteří se oboru dlouhodobě věnují. Musí mít minimálně osmiletou praxi.

Jak jste certifikát získal, to jste musel do Tokia dvakrát?
To ne, já jsem ho udělal už před dvěma lety, když jsem využil toho, že jsem tam byl s Markem Horou. Tehdy mi pořadatelé nabídli, abych si také zasoutěžil, ale bral jsem to jako takovou zkoušku nanečisto. 

Neměl jsem s takovou soutěží žádnou zkušenost, takže jsem vůbec neprošel do finále, ale na druhou stranu mi to dalo možnost podívat se, jak Japonci hodnotí, co vlastně po závodnících chtějí a podle toho se letos chovat.

Důležité bylo vyzkoušet si, jak pracovat se stresem, když na vás míří kamery, sledují vás porotci z Japonska a k tomu i diváci.

Proč se soutěže neúčastní Japonci?
Oni mají své vlastní mistrovství a myslím, že to mají obtížnější. Například zatímco my máme na přípravu nějakého jídla 40 minut, oni jen třicet.

Kolik tam letos bylo závodníků?
Otevřených bylo čtyřicet míst, ale vzhledem ke stále větší obtížnosti nakonec přijelo jednatřicet kuchařů ze šestnácti zemí.

Jak se člověk vyrovná s tím, že se při soutěži používají suroviny, se kterými se jinak nemá možnost setkat při běžné práci v restauraci?
Můžete si to nastudovat z knížek, dnes máte spoustu návodů na YouTube, jak například vyfiletovat japonskou rybu, ale dokud ji nedržíte v ruce, nevíte nic. Jediná možnost je přijet o pár dní dřív, nakoupit ty ryby a trénovat. Tak to ostatně dělá většina týmů, že nakoupí místní suroviny a na hotelu trénují.

Třeba norský tým má za sebou takové finance, že přijede o čtrnáct dní dřív, zaplatí si na rybím trhu kuchyň a tam trénuje. Já jsem tam byl o dva dny dřív a byl jsem třetí. To mě těší ještě víc než samotné umístění.

Pomáhá každodenní praxe z restaurace při takové soutěži?
Příprava sushi je hlavně o praxi. Je jich ohromné množství druhů. Čím déle ho děláte, tím lépe zvládáte základní techniky, práci s nožem. Jde i o práci s rýží, techniku rolování, zdobení, krájení.

Podívejte se, jak to vypadá na mistrovství v sushi.

30. srpna 2017

Jak probíhá celá soutěž?
Dělí se na dva dny. První je prověřením kuro-obi testu. Letos byl rozdělený do čtyř disciplín. Napřed jsme museli filetovat ryby, mořského úhoře anago, pak malé rybky kohada, které se podobají sardinkám. Ta tom se hodně pozná technika kuchaře, jak umí pracovat s nožem. Pak jsme zpracovávali mušle akagai a nakonec připravovali několik druhů sashimi. V další části jsme dělali talíř edomae style a nigiri, což je rýžový váleček, na který se naaranžuje nakrájený kousek syrové ryby.

Zajímavé na tom je, že porotci hodnotí techniku přípravy a vizuální výsledek, ale neochutnává se. A do toho vás stresují porotci, kteří za vámi chodí a převažují jednotlivé porce, zda mají správnou gramáž. To vám na jistotě nepřidává.

To je přece divné, o to by mělo jít především?
Ochutnává se druhý den soutěže, který je kreativní a kdy si každý kuchař může připravit vlastní překvapení. Funguje to tak, že se vyhlásí výsledky prvního dne, kdy postoupí dvacet nejlepších.

Vyberete si suroviny, sami si určíte, na jaký druh skla nebo keramiky budete servírovat a jakou myšlenku celému výtvoru dáte. Stačí, když splníte časový limit a vyrobíte 35 až 45 kousků a podle toho si připravíte suroviny, jinak dostáváte minusové body. Takže to musíte mít hodně dobře promyšlené. 

A nakonec připravíte deset degustačních kousků, které by měly nějak reprezentovat vaši zemi. Já jsem vybral téma Reiwa v českém umění. Takže jsem zkusil spojit éru nového císaře s českým broušeným sklem. A to je, zdá se, zaujalo.

Jak jíst sushi? Sledujte na videu.

9. března 2011

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Vyberte si ideální trvalky pro jarní výsadbu. Zahradu promění v barevný ráj

Jaro je v plném proudu a zahrady se začínají halit do barev. Přinášíme tipy na výsadbu 10 trvalek, které potěší oko i zahradnické srdce.

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

Coco nejlépe poslechne za burger. Její majitel slíbil, že už lišku nezastřelí

Myslivec Radomil Holík miloval přírodu natolik, že si jednoho dne přinesl na sídliště malou lišku. Teď s ní šíří osvětu. Když v mysliveckém klobouku se svou Coco za krkem vejde do kavárny, okamžitě...

Na jarní hnojení trávníku je nejvyšší čas. Víme, na co si dát pozor

Zahrady se po dlouhém zimním odpočinku probouzejí a s nimi i naše touha po krásném, sytě zeleném trávníku, který připomíná huňatý koberec. Stejně jako lidé potřebují vitaminy, i trávník na jaře lační...

Trávník na jaře potřebuje řádnou péči. Tyhle triky vám zaručí, že bude jako koberec

Připomíná váš trávník po zimním období spíše bitevní pole? Mech se rozlézá jako nezvaný host, krtince trčí jako malé sopky a místy prosvítá holá zem? Stačí jen 3 triky pro perfektní trávník. Nazývají...

Kompostujte. Za trošku práce získáte pro svou zahradu zlatý poklad

Kompostování, zdánlivě obyčejný proces, představuje klíčový krok k udržitelnější budoucnosti a zdravější půdě. Proměna organického odpadu v bohatý humus není jen efektivním způsobem, jak se zbavit...

30. dubna 2025

Levná játra jako luxusní zboží. Historik Franc líčí, jak se jedlo v 50. a 60. letech

Premium

Co se jedlo po válce? Jaká byla kvalita masa a jak vypadaly restaurace v komunistickém Československu? Co se v 50. a 60. letech jedlo v závodních a školních jídelnách? Byly tu i po znárodnění...

29. dubna 2025

Safari Park hlásí další odchov raritního druhu, jedno mládě vykrmují chovatelé

Hyenkám hřivnatým se v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem narodilo pět mláďat. Čtyři prospívají, jedno však ztrácelo na váze i proto, že samice má jen čtyři struky. Chovatelé ho proto oddělili...

29. dubna 2025  13:13

Pálení čarodějnic v poklidu. Co si pohlídat při oslavách na vlastní zahradě

Pálení čarodějnic patří k nejoblíbenějším jarním tradicím, ale stačí chvíle nepozornosti a místo veselé noci můžete řešit neštěstí. Jak na to, aby oheň přinášel radost a ne riziko?

29. dubna 2025

Coco nejlépe poslechne za burger. Její majitel slíbil, že už lišku nezastřelí

Myslivec Radomil Holík miloval přírodu natolik, že si jednoho dne přinesl na sídliště malou lišku. Teď s ní šíří osvětu. Když v mysliveckém klobouku se svou Coco za krkem vejde do kavárny, okamžitě...

29. dubna 2025  5:36

KVÍZ: Víte, proč nesmí pes cibuli a co dělá s kočkou mléko? Otestujte se!

Co byste nikdy neměli dávat pít svému pejskovi a která rostlina může ublížit vaší kočičce? Vyzkoušejte si v našem kvízu, co víte o správném krmení domácích mazlíčků. Soutěžit o vouchery můžete do 6....

vydáno 29. dubna 2025

Proměňte si balkon nebo zahradu v pestrou oázu. Co zasadit právě teď

Kterým květinám se bude nejlépe dařit na zahradě a které nám pokvetou i v květináčích a truhlících na balkoně? Vždy záleží, jestli potřebují k životu slunce, nebo je pro ně příjemnější chlad a...

28. dubna 2025

Co když váš pes někoho kousne? I při malé oděrce musíte k veterináři

Venčila jsem svého psa a potkala jsem starší paní také se psem. Načež se psi do sebe pustili. Celkem rychle jsem je odtrhla, ale můj pes údajně kousl paní do prstu. Vlastně ani nestiskl, paní má na...

28. dubna 2025

Trávník na jaře potřebuje řádnou péči. Tyhle triky vám zaručí, že bude jako koberec

Připomíná váš trávník po zimním období spíše bitevní pole? Mech se rozlézá jako nezvaný host, krtince trčí jako malé sopky a místy prosvítá holá zem? Stačí jen 3 triky pro perfektní trávník. Nazývají...

27. dubna 2025

Chřest je jako jarní viagra. Umíte si s ním poradit v kuchyni?

Sezona chřestu se netrpělivě očekává každé jaro a signalizuje příchod svěžích chutí do naší kuchyně. V České republice obvykle začíná v polovině dubna a trvá do konce června, přičemž hlavní sklizeň...

27. dubna 2025

Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a
Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a

Zápisy do prvních tříd se nezadržitelně blíží. Víte, že na některých školách si rodiče mohou dopředu zarezervovat konkrétní čas, kdy se s budoucím...

Květen se blíží. S příznivým počasím můžete začít letničky stěhovat na balkon

Nemáte zahradu? Balkon a okna plná květin přinášejí na jaře kus přírody i do městských bytů. Poradíme vám, jakými rostlinami si zkrášlit terasy nebo parapety a jaké jarní květiny zasadit do květináčů...

26. dubna 2025  6:56

Trávník potřebuje na jaře zbavit mechu. Jak na to chytře a efektivně?

S prvními jarními paprsky se na zahradách nenápadně rozlézá nezvaný host, mech v trávníku. Tento zelený vetřelec dokáže proměnit pečlivě opečovávaný trávník v nevzhlednou plyšovou pokrývku a...

26. dubna 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.