Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Na mistrovství se u nás sushi natrénovat nedá, říká kuchař Marek Hora

aktualizováno 
Na právě skončeném mistrovství World Sushi Cup Japan bojovalo 30 vybraných účastníků z 15 zemí. Vítězem se stal Vladimír Pak z Ruska, který se dvakrát zúčastnil neúspěšně, až letos prolomil smůlu.

Jediným českým zástupcem byl Marek Hora z pražské restaurace Yamato (jak otevírala, čtěte zde). „Bez sponzorů v tomto mistrovství v podstatě nemáte šanci, protože se vlastně nemáte jak připravit. Nedělá se tam sushi, jak ho známe u nás. Při soutěži se používají tradiční ryby, které se vyskytují jen v oblasti Japonska, třeba mořský úhoř anago, malé ryby kohada nebo mušle akagai. Problém je v tom, že v Evropě se tyto suroviny velmi špatně shánějí, takže nemůžete ani natrénovat filetování a práci s nimi. Pak improvizujete až na místě,“ vysvětluje.

Marek Hora je duší restaurace, patří ke špičce v oboru japonské gastronomie.

V tom mají výhodu kuchaři, kteří mají tak silné sponzory, že si mohou dovolit přijet třeba o čtrnáct dnů dříve a trénovat, lepší dostupnost surovin je v asijských zemích nebo Americe. Takoví závodníci na mistrovství trénují i čtyři měsíce.

„To byl třeba případ současného vítěze Vladimíra Paka, jemuž sponzoři zaplatili týdenní pobyt předem, hromadu ryb, na hotelovém pokoji si udělali kuchyň a týden tam trénoval,“ prozrazuje Hora zákulisí soutěže.

Na mistrovství existují dvě cesty. Buď si vás pořadatelé sami vyberou, anebo se přihlásíte. Letos takových lidí bylo asi 150 a z toho si v Tokiu vybrali 30 soutěžících. Během dvou dnů museli nejen vařit, ale zároveň sledovali i techniku přípravy.

„Byl jsem tam už potřetí a myslím, že přenechám místo mladším. Vzal jsem tam proto mladého šikovného kolegu od nás z restaurace Richarda Tomáše, ať si to tam obhlídne, a věřím, že za pár let by mohl být tím, kdo tuto soutěž možná i vyhraje,“ věří.

Autor:
  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Vyhrajte boj s nachlazením. Pokud selže prevence, nasaďte pomocníky

Chřipce a nachlazení se můžeme účinně bránit, je třeba se jenom vyvarovat běžných chyb a dodržovat několik jednoduchých...

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Zařaďte do jídelníčku dýně. Jsou vynikající, zdravé a pomáhají hubnout

Klasické dýňové pyré zdaleka nenadchne každého, a s ním také většinou končí i veškerá invence, jak třeba takové hokaido...

OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?
OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?

Propadli jste pleťovým a tělovým olejům a hledáte inspiraci? Vyzkoušeli jsme olejíčky Frei öl®, které slibují tu nejlepší péči pro pokožku dospělých i našich nejmenších.

Najdete na iDNES.cz