Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je čas sklizně, úrodu můžete přetavit do křížal i zeleninových chipsů

  14:09
Letos se urodila jablka i švestky, takže se mnohde vaří povidla a sušičky jedou naplno. A co zelenina, jako je červená řepa, pastiňák, mrkev nebo batáty? I tu lze nakrájet na plátky a nasušit podobně jako houby nebo připravit jako bramborové chipsy.

Koneckonců zeleninové chipsy už se nějaký čas u nás vyrábějí i průmyslově, jak dokazuje úvodní video natočené už před pěti lety. Pokud si tedy chcete ušetřit čas a práci, lze sáhnout po hotovém. Ovšem i v tomto případě platí, že když si připravíte domácí, víte přesně, co jíte.

Je totiž jen na vás, zda si zeleninové chipsy usmažíte na oleji, nebo nasušíte v raw sušičce, či dokonce připravíte tak, aby v ní zůstaly vitamíny a další cenné látky, tedy podle principů tzv. raw stravy do teploty 42 °C (více v článku zde).

V každém případě je ovšem základem vybranou zeleninu pokrájet na stejnoměrně velké plátky, jinak se vám ty menší začnou připalovat nebo přesoušet ve chvíli, kdy ty větší budou uvnitř ještě úplně měkké.

Se smažením pomůže trouba, se sušením sušička

Máte tedy možnost si zeleninové chipsy připravit v podstatě stejně jako domácí bramborové, pěkně pomaličku a v troubě. Když si k nim připravíte omáčky, uvidíte, jak rychle budou mizet ze stolu. Ostatně nejsou ke skladování ani určené – obsahují sůl, takže by zvlhly a zkazily se.

Jak na domácí bramborové chipsy z trouby

Stačí nakrájet brambory na plátky a po půl hodině v troubě máte hotové chipsy

Pokud se rozhodnete pro přípravu v sušičce, můžete vyzkoušet recept z webu Proženy.cz na chipsy z červené řepy a celeru. Potřebovat budete 4 středně velké červené řepy, půlku menšího celeru, 50 ml vody, 50 ml jablečného octa, lžíci olivového oleje, sůl, koření dle chuti, např. papriku, pepř a sušený česnek.

Očištěnou řepu i celer oloupejte a nakrájejte na tenké plátky a dejte na 15 minut marinovat do směsi vody, octa a oleje. Poté plátky zeleniny rozložte do sušičky, lehce je osolte a posypte kořením. Délka sušení závisí na konkrétní sušičce, teplotě sušení a síle plátků, proto chipsy během sušení kontrolujte.

Pokud solení a kořenění odložíte na později, tedy až na dobu servírování, máte šanci, že se vám podaří usušené zeleninové lupínky nějaký čas bez úhony uchovat, podobně jako křížaly. Někomu čerstvě osolené a okořeněné – čerstvě mletým pepřem, bylinkami či sušeným česnekem – dokonce chutnají lépe. 

Sušit či smažit lze i batáty, tedy sladké brambory. Základem jsou stejnoměrně pokrájené plátky, dochutit je lze solí i čerstvě mletým pepřem.

Zdravé chipsy plné vitaminů nejen pro vitariány

Komu jde o to, aby v zeleninových chipsech hlavně zůstaly všechny cenné látky, může sáhnout po receptu z webu Nazeleno.cz, určeného nejen pro vyznavače raw stravy. V podstatě jde o šetrné usušení do 42 °C, což ovšem znamená, že potřebujete sušičky s přesně nastavitelnou teplotou. 

Kromě tohoto striktně daného omezení teploty je jinak postup v podstatě stejný jako u receptu na červenou řepu a celer výše. Určitě ale kromě řepy a celeru vyzkoušejte i sušené plátky z mrkve či batátů, tedy sladkých brambor.

Autor:
  • Nejčtenější

Hell’s Kitchen ukázala, jak se pracuje s Kašpárkem. Vyhodil z kuchyně oba týmy

Šestnáct soutěžících se v úvodním dílu soutěžního pořadu nejprve představilo pokrmem, který by je měl charakterizovat a Radek Kašpárek v nich shledal určitý potenciál. Když však měli reálně vařit pro...

28. srpna 2024

V polostínu si nejen lebedí, ale i nádherně kvete. Seznamte se s čechravou

Česky se jí říká čechrava, latinsky Astilbe. Nejčastěji právě pod tím cizím názvem objevíte v zahradnictvích – ať už kamenných nebo na internetu – dokonalý kvetoucí skvost v celé řadě barevných...

26. srpna 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe soutěžící Hell’s Kitchen Česko. Koho nejvíc prožene pruďas Kašpárek?

Pekelná kuchyně už brzy otevře své brány. Radek Kašpárek přivítá profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří se utkají o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a o 2,5...

27. srpna 2024  9:24

Roztomilými fotkami živíte nelítostný byznys se zvířaty, apeluje zooložka

Premium

Ačkoliv pracuje mimo jiné i v liberecké zoologické zahradě, její fotografii s jakýmkoliv exotickým zvířetem byste těžko dohledali. Není to náhoda, má to pádný důvod a tím je vědomá ochrana...

31. srpna 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybrali jste nejkrásnější zahrady čtenářů iDNES. Mají podmanivé kouzlo

Soutěž

Soutěž Nejkrásnější zahrada letos běžela od jara až do dnešního dne, kdy skončilo hlasování druhého kola. Od dubna až do poloviny srpna jste nám posílali snímky a příběhy svých zahrad, někdy i videa....

28. srpna 2024  17:01

Topná sezona brzy začne. Už máte zkontrolovaný komín?

Ač obvykle nebývá zvykem plánovat důležité činnosti s předstihem, při přípravě komína před topnou sezonou se to vyplatí. Před prvním zatopením, je totiž vždy nutné zkontrolovat, že komín odpovídá...

1. září 2024

Roztomilými fotkami živíte nelítostný byznys se zvířaty, apeluje zooložka

Premium

Ačkoliv pracuje mimo jiné i v liberecké zoologické zahradě, její fotografii s jakýmkoliv exotickým zvířetem byste těžko dohledali. Není to náhoda, má to pádný důvod a tím je vědomá ochrana...

31. srpna 2024

Fenek berberský dokáže přežít bez vody. Bobky má však pořádně tuhé

Zdánlivě to nedává smysl. Nejmenší psovitá šelma žije na jednom z nejteplejších míst světa, přesto ji příroda vybavila velmi hustým kožíškem. Jenže příroda ví, co dělá.

30. srpna 2024

Jsou extrémně barevné či prudce jedovaté a do půli září k vidění v Zoo Praha

Až do poloviny září máte jedinečnou možnost v Galerii Gočárovy domy v Zoo Praha obdivovat naživo až 30 druhů pralesniček. Tedy drobounkých žabek z pralesů Střední a Jižní Ameriky, které patří k...

30. srpna 2024

Násilí není jen znásilnění nebo facka. Ale i strach, který v nás zanechá
Násilí není jen znásilnění nebo facka. Ale i strach, který v nás zanechá

Říká Jasmína Houdek, kterou ve 14. letech znásilnil expřítel její matky. Jasmína se snažila s traumatem vyrovnat pomocí tvrdých drog a skončila na...

Domácí násilí a útěk se sedmi dětmi. Nečekaná zpověď ekonomky Šichtařové

Premium Zákazy, výhrůžky, křik, záchvaty vzteku, rozbíjení nádobí, nože v ruce… Neustálý strach z něčeho děsivého, co může...

Hell’s Kitchen ukázala, jak se pracuje s Kašpárkem. Vyhodil z kuchyně oba týmy

Šestnáct soutěžících se v úvodním dílu soutěžního pořadu nejprve představilo pokrmem, který by je měl charakterizovat a...

Syn filmové hvězdy dostal v Thajsku doživotí za rozčtvrcení svého přítele

Daniel Sancho Bronchalo (30) je synem hvězdného španělské herce Rodolfa Sancha Aguirreho (49) a ve své zemi taky známý...

Osočovali mě ze šikany manžela. Proto jsem promluvila, říká Šichtařová

Rozstřel Tři roky po odchodu od manžela se známá ekonomka Markéta Šichtařová rozhodla v magazínu Ona DNES promluvit o...

KOMENTÁŘ: Zemřel herec. Co důležitějšího ještě chceme vědět a proč?

Premium Zemřel. Tečka, stopka, konečná, definitivum, prostě dost. Není co dodat, jasnější a výmluvnější slovo než „zemřel“ snad...