Jak na domácí chipsy. Připravte je v troubě a přidejte k nim dip

aktualizováno 
Bramborové lupínky si můžete doma připravit sami. Nebudou chutnat jako ty kupované, ale na rozdíl od nich vás zasytí. Stačí chipsy připravit v troubě a doplnit je jogurtovým dipem.

Stačí nakrájet brambory na plátky a po půl hodině v troubě máte hotové chipsy | foto: Monika Trojanová

Doma připravené brambůrky jsou sytější, takže je můžete servírovat i jako předkrm či menší večeři. Dochutit je lze česnekem nebo kari, nezapomeňte je namáčet do dipu.

Jak připravit a ochutit vlastní brambůrky

Na domácí brambůrky nepotřebujete fritézu, ale troubu. V ní je totiž připravíte chutněji, zdravěji a zároveň v nich zůstane pořád bramborová chuť bez přebytečného oleje.

1. Předehřejte si troubu na 200 stupňů.

2. Použijte brambory varného typu B, nejlépe větší kousky. Pečením se totiž brambory scvrknou. K plnému talíři budete potřebovat alespoň pět velkých brambor. Nemusíte je ani loupat. Omyjte je a nakrájejte na silnější plátky, jako když je připravujete na zapékání v troubě. Uchovají si bohatou chuť a nezbude z nich jen suchá kůrka.

3. Potřete brambory olivovým olejem a bohatě opepřete a posolte. Lépe než klasická kuchyňská sůl chipsy ochutí mořská sůl. Kdo ale miluje česnek, kari nebo provensálské koření, může si lupínky okořenit po svém.

4. Plech vyložte pečicím papírem a rozprostřete po něm nakrájené brambory. Do předehřáté trouby vložte brambory na plechu. Pečte do zlatova, asi 25 minut. Přebytečný olej pak vysušte papírovou utěrkou.

Pokrájené plátky brambor potřete olejem, posolte a opepřete. Do půl hodiny máte pochoutku hotovou

Kromě plochých lupínků skvěle chutnají i brambory nakrájené na měsíčky. Pečou se ale delší dobu.

Vyrobíte je nejen z brambor, ale i z mrkve nebo lilku

Lupínky jsou jedním z nejoblíbenějších slaných pamlsků, nemusí se ale vyrábět jen z brambor. V podstatě i obyčejné křížaly lze považovat za chipsy. Skvěle chutnají nepravé brambůrky ze zeleniny. Například mrkev nakrájená na kolečka, kterou orestujete v olivovém oleji.

Nebo se nechte inspirovat Orientem a zkuste lupínky z lilku. Umytý, ale neoloupaný kus nakrájejte na půlcentimetrové plátky a nechte "vypotit". Pak ho obalte v arabském koření smíchaném s moukou a osmažte. Zkroucené chipsy pak namáčejte do omáčky z jogurtu, sezamové pasty a šťávy z citrónu.

Jak Namíchat dip

K chipsům patří dobrá salsa, která je odlehčí. Díky ní lupínky rychle zmizí ze stolu. Když ji nekoupíte, vyrobte si ji doma stejně jako brambůrky.

- Pokud nechcete tížit svůj žaludek další kalorickou bombou, vynechte při přípravě dipu majonézu. Dobrý základ můžete vytvořit i zakysanou smetanou či bílým jogurtem.

- Vyzkoušejte různé kombinace. Zkuste přimíchat rajčatové pyré, nadrobno nakrájené krabí tyčinky nebo pažitku.

- Chuť dipu ale dodáte hlavně správným kořením - kromě pepře zkuste koriandr, kari nebo provensálskou směs. Správnou konzistenci vytvoříte trochou olivového oleje nebo kapkou citronu.

- Nebojte se kombinovat chipsy i s hustějšími směsmi, například s česnekovou či křenovou pomazánkou či arabským humusem.


Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Najdete na iDNES.cz