Nejde jen o to, že když zásoby zeleniny včas nespotřebujete, zkazí se a zbytečně ji budete muset vyhodit. Když se správně připraví, jde o skutečnou lahůdku na talíři, žádné náhražkové jídlo. Jen si vzpomeňte na slavný kreslený film Ratatouille, jak uchvátilo i kritika gastronomie.
Pro nás ratatouille uvařil a vyfotil Petr Svoreň, executive chef brněnského hotelu Passage.
Suroviny: 200 g rajčat, 100 g barevných paprik, po 150 g cukety a lilku, lžička rajčatového protlaku, 100 ml olivového oleje, víno, bylinky (tymián, bazalka a další které máte rádi), 100 g cibule, dva stroužky česneku, sůl, pepř, bageta a sýr na gratinováni.
Postup: Orestujte nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte nakrájené papriky, bylinky a dále společně restujte.
Pak přidejte nakrájená rajčata. „Můžete je spařit, oloupat a zbavit středu se semínky, já osobně doma nechávám rajčata bez této úpravy,“ říká kuchař. Vyvařte tekutinu a přidejte protlak.
Zarestujte, přilijte víno, osolte, opepřete. Celé to nechejte probublat.
Zvlášť na pánvi orestujte lilek a cuketu, přidejte k zelenině a vše spojte. Nakonec vyndejte bylinky a podávejte. Přikusovat můžete bagetu, kterou pod grilem zapečete se sýrem.