Čtvrtek 6. května 2021, svátek má Radoslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 6. května 2021 Radoslav

Naučte se jednoduchá zdravá jídla ze zásob, které jste zbytečně nakoupili

Také jste si nakoupili do zásoby spoustu jídla a teď nevíte, co s ním dělat? Hlavní je správné skladování, aby vydrželo co nejdéle a v dobré kvalitě. A co z něj uvařit? Inspiraci přináší týdeník 5plus2.

Na začátku krize vznikla panika a lidé začali vykupovat obchody. | foto: Jan MaturaiDNES.cz

Také jste si v přípravě na karanténu zásobili lednici a spižírnu tak, že vánoční nákupy jsou proti tomu drobnou zastávkou v obchodě? Pak vězte, že leckteré potravině neprodloužíte životnost „na horší časy“ ani tím, že ji strčíte do lednice.

Mouka, rýže, těstoviny, luštěniny, konzervy. V uplynulých týdnech byla po tomto zboží v českých obchodech enormní sháňka. Správně uskladněné vydrží v domácích podmínkách tyto potraviny bez problémů měsíce, některé dokonce i roky, aniž bychom se museli bát je pozřít.

Pokud ovšem jde o čerstvé ovoce a zeleninu, možnosti skladování jsou značně omezené. V případě ovoce – a zvláště toho tropického, to platí dvojnásob, protože pár dní navíc nezajistí ani lednička.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Chlad plody nechrání, ale může je poškodit. Slupka začne dříve hnědnout, měknout a plesnivět. Například minimální skladovací teplota banánů, než dojde k jejich poškození, je 12 až 13 stupňů Celsia, u citronů dokonce 14 stupňů.

Zvláštní problém nastává u jahod, ty totiž v lednici sice vydrží déle vypadat lákavě, ale vytrácí se důvod, proč jsme si je koupili. Ztrácí totiž množství antioxidantů. Jinými slovy, vydrží déle, ale tělu poskytnou méně.

Jak tedy na ovoce a zeleninu? Brambory je nejlepší uložit do prodyšného, ideálně papírového sáčku do temného kouta bytu. Stinné místo nejlépe na balkoně vyhovuje zase jablkům. Důležité je proudění vzduchu, i když ani lednice jim příliš nevadí.

Tropické ovoce si senzorické vlastnosti zachová nejlépe v pokojové teplotě, stejně jako jahody či bylinky, které stačí dát do vody. Naopak do chladničky mohou zamířit hrušky, hrozny, broskve nebo mrkev.

Mrazák masu neprospěje

V mrazničkách začíná být chaos.

V mrazničkách začíná být chaos,

Jednoduché to není ani se skladováním masa. Respektive přijde na to, jak moc vám záleží na chuti. Naplnit si v současnosti mrazák masem dost možná napadlo spoustu lidí. „Z hlediska mikrobiologického můžeme skladovat zmrazené maso téměř neomezeně, protože při mrazírenských teplotách -18 stupňů Celsia a méně je zastaven růst mikroorganizmů,“ uvádí Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy.

Mrazem však dochází k procesu žluknutí tuku, a to zejména u tučnějšího masa včetně ryb. Kvůli odparu vody se také mění vzhled.

Zvětšují se i krystalky ledu, které pak způsobují větší ztrátu tekutiny při rozmrazení. To vše jsou důvody, proč maso po rozmrazení zkrátka nechutná stejně dobře jako čerstvé.

Zdravé recepty ze „železných zásob“

Čočkový salát s paprikou a vlašskými ořechy

čočkový salát s houbami

Čočka je univerzální. Můžete do ní vmíchat třeba i houby.

Potřebujeme: 250 g červené čočky, 500 ml zeleninového vývaru, 2 ml olivového oleje, 50 g žluté cibule, 85 g papriky červené, 35 g vlašských ořechů, 1 lžičku vinného octa, sůl, pepř, třtinový cukr.

Postup: Přebranou čočku uvaříme v zeleninovém vývaru doměkka, ještě teplou ji dáme do misky, vmícháme do ní olej, cibulku a nadrobno nakrájenou červenou papriku. Na zálivku vyšleháme dohromady ocet, cukr, sůl, pepř s trochou vody a vmícháme do čočky. Na konec přidáme opražené vlašské ořechy. Necháme vychladnout a můžeme podávat.

Salát z divoké rýže s tuňákem

Salát z divoké rýže s tuňákem

Salát z divoké rýže s tuňákem

Potřebujeme: 240 g celozrnné rýže, 200 g čerstvých nebo mražených fazolek, 2 konzervy tuňáka v olivovém oleji, 1 červenou papriku, 200 g cherry rajčátek, 3 jarní cibulky, 4 větvičky hladkolisté petrželky, 100 g zelených oliv.

Dresink: 1 citron, 3 lžíce olivového oleje, sůl.

Postup: Rýži uvaříme, propláchneme a vsypeme do velké mísy. Fazolky povaříme asi minutu a poté opakujeme stejný postup jako u rýže.

Nakrájíme je na kousky a přidáme do mísy. Následně přimícháme tuňáka, nakrájenou papriku, rajčata, jarní cibulku, petrželku a olivy.

V malé misce smícháme šťávu z citronu, olivový olej a podle chuti přisolíme. Přidáme dresink a promícháme. 

Klasický recept na holandskou omáčku – základ mnoha jídel

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě začala.

Není z kategorie snadných. Zjednodušená varianta přípravy s tyčovým mixérem však méně zkušeným kuchařům ušetří nervy a výsledek stojí za to.

Potřebujeme: 125 g másla, 2 žloutky, 2 lžíce citronové šťávy, lžíci vody, sůl, pepř.

Postup: Máslo rozpustíme v rendlíku. Teplota by měla být okolo 100 °C. Do nádoby k tyčovému mixéru přidáme citronovou šťávu, vodu, žloutky a trochu soli a pepře.

Na dno nádoby dáme hlavici mixéru, zapneme a krátce žloutky rozmixujeme. Pak tenkým pramínkem postupně zašleháme všechno rozpuštěné máslo, ne však zbytečně dlouho. Omáčka zesvětlá a zhoustne. Pak už jen dochutíme.

Holandská omáčka je základ pro řadu dalších. Přidejte šťávu z červených pomerančů a máte maltézskou omáčku. Další možnost je přidat nasekanou šalotku a estragon. Vznikne tak béarnská omáčka.

12. dubna 2017

Autoři:
  • Nejčtenější

Praha vysévá květnaté pásy do luk. Zkouší, jak si s nimi poradí příroda

Už druhou sezonu se pokoušejí odborníci z pražského magistrátu oživit jednotvárnou zeleň monotónních trávníků na...

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

VIDEO: S tupými zahradnickými nůžkami se nadřete. Nabrousíte je za okamžik

Není nic horšího, než pracovat s tupými nástroji. To se týká i zahradnických nůžek, které po zimě vytáhnete z kůlny a...

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mlsejte moruše, snížíte spotřebu kofeinu i vysoký krevní tlak

Exotické plody morušovníku vypadají jako ostružiny a právem se řadí mezi superpotraviny. Jsou totiž takovým zapomenutým...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Domácí práce jsou jako posilovna pro mozek, brání demenci, zjistili vědci

Pokud jste se ještě nepustili do jarního úklidu, máte o důvod víc. Nová studie kanadských vědců ukázala, že domácí...

Mlsejte moruše, snížíte spotřebu kofeinu i vysoký krevní tlak

Exotické plody morušovníku vypadají jako ostružiny a právem se řadí mezi superpotraviny. Jsou totiž takovým zapomenutým...

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

Kominíka objednávejte už teď, na podzim nebudete ve stresu

Každý rok se na podzim ve zpravodajství množí zprávy o tom, že kominíci nestíhají nával požadavků na předsezonní údržbu...

Absolonová oznámila rozchod s Hornou. Bohužel i to je život, vzkázala

Monika Absolonová (44) na sociálních sítích oznámila, že se rozešla s partnerem Tomášem Hornou (40). Důvodů podle ní...

Máte jeden z těchto mobilů? Brzy si s ním na mobilním internetu neškrtnete

Letošek je v Česku ve znamení vypínání sítí postavených na zastaralé 3G technologii. Jako poslední ji koncem listopadu...

Kristelová žaluje Novotného. Za zničenou kariéru chce půl milionu

Soud začal projednávat žalobu Kateřiny Kristelové na Pavla Novotného. Moderátorka tvrdí, že jí někdejší bulvární...

Nová Škoda Fabia odhalena, ceny startují na 330 tisících

Škoda odhalila v online světové premiéře čtvrtou generaci modelu Fabia. Automobilka také zveřejnila základní cenu...

KOMENTÁŘ: Konec legrace, teď začne pořádné zdražování

Postupné zpomalování růstu cen, které v Česku probíhalo od loňského července, je u konce. V březnu byla inflace na...