Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Užijte si chřest. Vyzkoušejte ho s holandskou omáčkou nebo do rizota

Chřestová sezona trvá až do 24. června, podle německého rčení „Kirscher rot, Spargel tot“, tedy když třešně červenají, chřest je mrtvý. Je jedním z druhů zeleniny, o které lze s přesvědčením potvrdit, že je skutečně sezonní.

Chřest s holandskou omáčkou, bramborami a ztraceným vejcem. | foto: Petr Svoreň

Dnešní recepty nám uvařil šéfkuchař Petr Svoreň, kouč a executive chef brněnského hotelu Passage. Je známý svojí pečlivostí při takzvaném platingu, tedy vysoké estetické úrovni servírování na talíř (rozhovor s ním můžete číst tady).

Chřest s holandskou omáčkou a bramborem

To je kombinace, která obvykle nesmí chybět v žádné pořádné restauraci. Přitom recept není tak složitý a rozhodně ho můžete zvládnout i doma.

Suroviny: 250 g (čtvrtka) másla, 4 žloutky, 1 lžička drcených kuliček pepře, 2 polévkové lžíce bílého vinného octa, 3 polévkové lžíce bílého vína, šťáva z půlky citronu.

Postup: bílé víno, ocet a pepř vaříme při mírné teplotě. Poté necháme vychladnout.

Petr Svoreň sice teď nemůže ještě aktivně vařit, ale o to více trénuje sezonní...

Tuto tekutinu přecedíme do skleněné misky, přidáme žloutky a celou směs vyšleháme.

Připravíme si hrnec s vodou a misku na něj položíme. V této vodní lázni směs šleháme tak dlouho, dokud nezhoustne a nebude hladká, tedy asi 4–6 minut.

Sundáme misku položíme na utěrku, aby nám neklouzala a tenkým pramínkem přiléváme rozpuštěné máslo. Opět šleháme, dokud omáčka nezhoustne. Pak dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem

Očištěný chřest dáme do vroucí lehounce osolené vody. Bílý chřest vaříme asi 6 minut, zelený chřest 4 minuty. Záleží na velikosti chřestu. Chřest uvaříme al dente (na skus).

Chřest přemístíme do misky s vodou a ledem, tím zastavíme proces vaření. Před expedicí chřest orestujeme na pánvičce s máslem.

Mezitím si připravíme přílohu z brambor. Pořádně je umyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou. Pak i se slupkou uvaříme v osolené vodě do měkka. Následně osušené brambory dáme na pekáček vysypaný solí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170–180 °C asi 20 minut.

K tomuto pokrmu se hodí i ztracené vejce, podívejte se, jak na něj, aby se vždy povedlo. a ozdobit můžete nadrcenou parmazánovou sušenkou.

Risotto s chřestem

Italské rizoto s chřestem

Chřest slouží i jako doplněk k italskému rizotu. Na videu dole si můžete zopakovat, jak se vaří v kombinaci s houbami, ale základ je stejný. Podstatné je to, aby se použila rýže typu Arborio, která obsahuje daleko více škrobu než u nás běžně kupovaná rýže, proto bývá výsledek radikálně jiný. Podstatně tekutější, až kašovitý.

14. října 2013

Suroviny: 2 šalotky nakrájené na jemno, 400 g rýže na risotto (my máme Carnaroli, ale použít lze i podobné druhy jako Arborio nebo Vialone), 100 ml suchého bílého vína (ale to jen orientačně, zbytek láhve dopít – pozn. kuchaře), sůl podle chuti, asi 50 ml olivového oleje, 30 g másla, 60 g parmazánu, 1,5 l vývaru z chřestu, bílý a zelený chřest po 8 kouscích.

Postup: Bílý a zelený chřest očistíme a dáme vařit stejně jako v předchozím receptu. Tvrdé spodní části chřestu a slupky použijeme na chřestový vývar (vaříme cca 30 minut). 

Zelený chřest dáme po uvaření do studené vody s ledem, čímž zastavíme proces vaření. Bílý rozmixujeme na pyré, můžeme přidat pár lžic chřestového vývaru.

Nakrájenou šalotku necháme zpěnit, přidáme rýži, orestujeme asi dvě minuty. Pak přidáme víno. 

Necháme odvařit, přilijeme zhruba naběračku vývaru. Ten necháme vstřebat a pak do rizota přidáme teplé pyré z bílého chřestu. Vše provaříme a poté přidáme ohřátý vývar, ale jen tolik, aby byla rýže lehce ponořená. 

Za stálého míchání necháme vývar vyvařit. Postup opakujeme, dokud není rýže uvařená al dente, tedy asi 17–20 minut. 

Pak vmícháme na kolečka nakrájeny zelený chřest. Hlavičky si necháme na ozdobu. Pánev sundáme ze sporáku, vmícháme máslo, parmazán a dochutíme soli a pepřem. 

Pánvičku přiklopíme a risotto necháme asi dvě minuty odpočívat. Hlavičky zeleného chřestu krátce orestujeme na máslem a nadekorujeme hotové risotto. Ke slovu opět přišla i parmazánová sušenka.

Autor:
Témata: Vaření

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

Australský rybář si vytáhl z vody rybu za milion dolarů

14. května 2024

Devatenáctiletý rybář chtěl jen nakrmit svou rodinu. Místo toho se mu povedlo chytit rybu...

Hroši ve Dvoře jsou opět vypuštěni do jezera, užijte si je naživo i online

13. května 2024  10:01

Přímý přenos Skupina pěti dospělých hrochů a jednoho mláděte, samičky narozené letos v lednu, se po zimě opět...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...