Pátek 22. října 2021, svátek má Sabina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 22. října 2021 Sabina

Povidla uvaříte snadno a rychle. Vyzkoušejte tři oblíbené recepty

Vaření povidel si kdoví proč vysloužilo pověst zdlouhavé a nebezpečné práce, při které se ušpiní hromada nádobí, polovina kuchyně a nakonec ještě budete muset nádobí vyhodit, protože ho už nikdy neumyjete. Přitom pro naše babičky to byla běžná práce, kterou považovaly za normální sezonní „akci“.
Část 1/3

Proč vůbec vařit povidla? Pokud se vaše stromy ohýbají pod úrodou švestek a nechystáte se s nimi do pálenice, je to nejlepší způsob zpracování. 

V kuchyni pak slouží po zbytek roku jako náplň. Třeba do koblih, taštiček, ale i ke steakům z nich můžete vyrobit švestkovou omáčku, hodí se i k uzeným masům a bramborovým knedlíkům. 

Podívejte se například na švestkové hody, kde povidla slouží jako náplň nejen knedlíků, ale i rolády.

Švestková povidla podle babičky

Švestky pustí hodně tekutiny.

Švestky pustí hodně tekutiny.

Zvládnete je během dvou nebo tří hodin. Potřebujete jediné tři ingredience: švestky, cukr a ocet. Tato metoda je „hrncová“, tedy předpokládá klasické vaření na sporáku. 

Je pravdou, že je občas musíte promíchat, aby se v prudké fázi vaření nepřipalovala. Rozhodně však nehrozí, že byste museli míchat nonstop, jak se někdy traduje. A hlídejte teplotu, aby směs příliš neprskala. 

Nejenže se chcete vyhnout nepořádku v kuchyni, ale také popáleninám. Švestky umí být počertu horké, podobně jako když prská karamel.

Pro podrobný návod krok za krokem klikněte zde

Autor:
Témata: Povidla, Vaření

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají...

Bageta pro gurmány i vaření v Čestru. Finalisté Masterchefa jsou na roztrhání

V soutěži Masterchef řídnou řady finalistů a v klání o milion korun začíná přituhovat. Mnohdy o bytí a nebytí v soutěži...

V největším rybářském závodě chyběli boleni, candáti přišli až druhý den

Na údolní nádrži Slapy se konal největší český závod v přívlači z lodě King of the Lake. Na závod přijelo osmdesát...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pojízdná pestaurace je splněný psí sen. Dají si venku čerstvý gáblík

Slunečníky, pod nimi nízké stolky a židličky. Na první pohled běžné restaurační posezení pod širým nebem, tady si ovšem...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Test sluchátek: Z šesti novinek nás nejvíce nadchly ty nejlevnější

Premium Test zcela bezdrátových sluchátek přinesl docela neobvyklé překvapení: úplně nejlevnější model v celkovém hodnocení...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

  • Další z rubriky

Borůvkové knedlíky, za nimiž jezdí i z Rakouska, jsou s bůčkem ještě lepší

Radek Kašpárek vzal během letošní borůvkové sezony své kolegy Přemka Forejta a Jana Punčocháře na výlet do rybníkářské...

Než je strčíte do mrazáku, zeleninu oblanšírujte, hrušky zalijte vínem

Stále ještě dozrává spousta lahodných ovocných i zeleninových plodů. Nemusíte mít vlastní zahradu, leckde se dá...

Letošek mezi velké ročníky nevstoupí. Hrozny byly dlouho jako šťovík, říká vinař

Premium Díky Marku Špalkovi a jeho bratrovi vyrábí rodina Špalkova v Novém Šaldorfu vína už po třetí generaci. Může se pyšnit...

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají...

Otestujte flexibilní sušák na prádlo, na který hravě pověsíte povlečení i ubrus
Otestujte flexibilní sušák na prádlo, na který hravě pověsíte povlečení i ubrus

Nemáte doma sušičku a trápíte se po každém praní se svým starým sušákem? Získejte jeden od Viledy, na kterém snadno usušíte ložní prádlo i oblečení...

Přežili krizi i povodně. Dnes mají vyprodáno na půl roku dopředu

Podnikat začal Pavel Jech krátce po revoluci. Zažil vzestupy i pády, letos rodinná firma oslaví již třicet let na trhu....

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

ČEZ od ledna zdraží: elektřinu asi o třetinu, plyn o víc než polovinu

ČEZ od nového roku zdraží elektřinu i plyn. Podle šéfa energetické společnosti Daniela Beneše to může být asi třetina u...

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Rodině postavil dům za Prahou. Z obří obývací kuchyně se stal problém

Pan Jarda je původem z Uherského Brodu, ale již léta pracuje a žije v Praze. Pro svou lásku Alenu a jejich dvě děti...