Čtvrtek 1. října 2020, svátek má Igor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 1. října 2020 Igor

Povidla uvaříte snadno a rychle. Vyzkoušejte tři oblíbené recepty

Vaření povidel si kdoví proč vysloužilo pověst zdlouhavé a nebezpečné práce, při které se ušpiní hromada nádobí, polovina kuchyně a nakonec ještě budete muset nádobí vyhodit, protože ho už nikdy neumyjete. Přitom pro naše babičky to byla běžná práce, kterou považovaly za normální sezonní „akci“.
Část 1/3

Proč vůbec vařit povidla? Pokud se vaše stromy ohýbají pod úrodou švestek a nechystáte se s nimi do pálenice, je to nejlepší způsob zpracování. 

V kuchyni pak slouží po zbytek roku jako náplň. Třeba do koblih, taštiček, ale i ke steakům z nich můžete vyrobit švestkovou omáčku, hodí se i k uzeným masům a bramborovým knedlíkům. 

Podívejte se například na švestkové hody, kde povidla slouží jako náplň nejen knedlíků, ale i rolády.

Švestková povidla podle babičky

Švestky pustí hodně tekutiny.

Švestky pustí hodně tekutiny.

Zvládnete je během dvou nebo tří hodin. Potřebujete jediné tři ingredience: švestky, cukr a ocet. Tato metoda je „hrncová“, tedy předpokládá klasické vaření na sporáku. 

Je pravdou, že je občas musíte promíchat, aby se v prudké fázi vaření nepřipalovala. Rozhodně však nehrozí, že byste museli míchat nonstop, jak se někdy traduje. A hlídejte teplotu, aby směs příliš neprskala. 

Nejenže se chcete vyhnout nepořádku v kuchyni, ale také popáleninám. Švestky umí být počertu horké, podobně jako když prská karamel.

Pro podrobný návod krok za krokem klikněte zde

Autor:
Témata: Povidla, Vaření
  • Nejčtenější

Při vaření ragú šlo o krk Pavlíně a Chili, jedna musela z MasterChefa ven

Posledních šest amatérských kuchařů se utkalo v úterý večer o postup do finálové pětky televizní soutěže MasterChef....

Chvála kvašení zeleniny, které dodá vitaminy a enzymy za rozumnou cenu

Nejspíš vás nepřekvapí, že až třetina potravin, které konzumujeme, se vyrábí nějakým způsobem fermentace, tedy...

Pokochejte se. Hřiby opravdu rostou a čtenáři iDNES houbaří jako o život

Houbaří se od Aše po Beskydy a hřiby opravdu rostou, jak potvrzují desítky fotografií, jež jste nám za poslední týden...

Dvanáctero tipů, co byste do konce září určitě měli stihnout na zahrádce

Tento týden se přehoupl konec léta, ale to babí si zaručeně užijeme. A to i přesto, že teď na podzim nás na zahrádkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když místo traktoru používáte koně, určitě zpomalíte, doporučuje farmářka

Jana a Martin Rosenbaumovi jsou spolu již od roku 2003 a společně hospodaří na 38 hektarech polí, luk a pastvin. Martin...

Nebezpečná místa Česka: pražské hlavní nádraží. Třicet let zde vládne podsvětí

Premium Reportéři MF DNES mapují místa, která podle statistik nejsou výjimečně nebezpečná. Ve skutečnosti jde o no-go zóny,...

Felák, flexit nebo chillovat. Slovník dnešní mládeže uvádí rodiče do rozpaků

Premium Ač to možná ani netušíte, nejspíš i kolem vás denně chodí shiperky, které flexí s teniskami nebo iPhonem, díky čemuž...

Už nebudu kandidovat, odejdu z politiky, říká exministr Adam Vojtěch

Premium Jsem odolný, ale už toho bylo hodně, vysvětluje svůj odchod exministr. Babiš ho podle něj trochu čekal. V rozhovoru pro...

  • Další z rubriky

Jak vybrat čističku vzduchu. Pozor dejte na druh filtrace i výkon

Premium Vzduch je pro správné fungování lidského organismu stejně důležitý jako voda a potraviny. Každý z nás ho spotřebuje až...

Finalisté MasterChefa vařili s rodinou, Pavlínu ty emoce málem stály krk

V soutěži MasterChef bojuje o titul posledních šest amatérských kuchařů, o to bolestivější už je pro ně každé...

Chvála kvašení zeleniny, které dodá vitaminy a enzymy za rozumnou cenu

Nejspíš vás nepřekvapí, že až třetina potravin, které konzumujeme, se vyrábí nějakým způsobem fermentace, tedy...

Topení dřevem je levné, není však snadné. Čeká vás alchymie spojená s dřinou

Premium Topit dřevem je ekologické, příjemné a levnější než třeba elektřinou či plynem. Nejde však jen o to, že vezmete polena...

Herec Petr Čtvrtníček se nakazil koronavirem, leží v nemocnici na JIP

Herec Petr Čtvrtníček (56) skončil kvůli covidu-19 v nemocnici. Minulý týden měl pozitivní testy, a když se mu...

Chci se více věnovat ženě, v plánu je i založení rodiny, říká Adam Vojtěch

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33) se po odchodu z funkce těší na chvilky strávené s přáteli a s manželkou...

Čtvrtníček z nemocnice vtipkuje. Mluví o dýchání i pohlavní nemoci

Herec Petr Čtvrtníček (56) sice kvůli těžšímu průběhu covidu-19 musel do nemocnice, humor ho ovšem neopouští. Svým...

Na Tinderu jsem se nestačila divit, popisuje redaktorka seznamování

Seznamovací aplikace využívá devětapadesát procent Čechů. A to už je dost na to, aby nám dokázaly pěkně zamíchat...

Překvapivé simulace: Roušky a respirátory chrání lépe, než byste řekli

Jak pomáhá ochrana obličeje zastavit šíření epidemie? Lépe, než by se na první pohled zdálo. Lidé totiž často...