Vzpomínky na léto budou sladké a ovocné. Sedm tipů na domácí zavařování

Léto je v plném rozpuku, kromě sluníčka se tak radujeme ze spousty sladkého ovoce a dobrých chutí. Co všechno se dá z letošní úrody broskví, angreštu, malin, rybízu, jablek a dalších dobrot připravit a jak na to?

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

V současné době se nejen z nutnosti, ale i s radostí vracíme k tomu, co naše babičky dělaly běžně, tedy zavařovaly a zpracovávaly doslova všechno, co jim přišlo pod ruku. První větší náraz pro hospodyňky přichází ještě před prázdninami s jahodami a rebarborou a pak to pokračuje třešněmi, višněmi, rybízem, malinami, borůvkami a kdoví čím ještě… Takových chutí! Poradíme vám, co se s tím kromě zamrazování a rychlého zpracování dá dělat. A nebojte se, zvládne to každý.

Zásady zavařování

  • Zpracovávejte jen zdravé a zralé plody, natlučené, nahnilé, poškozené prostě vyřaďte – bez kompromisu.
  • Kromě ovoce budete potřebovat také cukr. Je jen na vás, jestli dáte přednost želírovacímu, nebo klasickému bílému či třtinovému.
  • Důležitý je i pektin, který se postará o to, aby hmota zhoustla a zželírovala. Některé ovoce ho má málo, jiné dostatek. Vysoký podíl pektinu má červený rybíz, jablka, všechny citrusové plody, meruňky, naopak minimální množství obsahují třešně či borůvky.
  • A ještě se bude hodit kyselina citronová, která poslouží jako konzervant. Můžete použít citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou v prášku.

Co se dá z ovoce vyrobit? Tipy najdete na následujících stránkách.

Džem z lesního ovoce

1. Džem nebo marmeláda

V džemu najdete kousky ovoce (obvykle se kousky ovoce zasypou v poměru 2 : 1 cukrem a směs se nechá pár hodin odležet, přidá se pektin a kyselina citronová), zatímco do marmelády se ovoce rozmačká nebo rozmixuje na protlak.

12. června 2018

Vdolky s hruškovým rozvarem + stepy

2. Rozvar (přeliv)

Pokrájené ovoce se s trochou vody rozvaří na kaši, osladí (asi 4 díly ovoce na 1 díl cukru) a ještě chvíli se povaří, aby hmota zhoustla. Rozvar se používá třeba jako omáčka na ovocné knedlíky.

Ilustrační snímek

3. Ovocná přesnídávka

Tu milují hlavně děti. Vlastně stačí jen pokrájet ovoce na kousky a rozvařit na kaši. Tu pak ještě rozmixujte, případně propasírujte, nijak nedochucujte, prostě si pochutnejte na čisté ovocné kaši.

Jablečné želé s ananasem

4. Barevné ovocné želé

Kostičky ovoce se spolu s citronovou šťávou a vodou svaří na řídkou hmotu, která se pak propasírujte přes jemné plátno nebo cedník a zahustí pektinem (v poměru 1 : 1). Místo vody lze použít pektinem nabitý jablečný mošt.

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

5. Klasická povidla

Měkké oloupané ovoce (obvykle hrušky, jablka a švestky) pokrájené na kousky se promíchají v míse s panáčkem octa a panáčkem rumu (na 2 kg ovoce) a špetkou soli a při 150 °C se pečou asi 6–7 hodin v troubě. Pak se směs přendá do mísy, kvedlačkou rozmačká a metlou trochu našlehá.

1. září 2018

Třešňový sirup

6. Sirup

Ovocný základ se provaří asi tak 15 minut a pak se nechá přiklopený do druhého dne vychladnout. Druhý den se přecedí přes plátýnko, podle chuti dosladí (na 2 kg ovoce stačí asi 100 g cukru, ale záleží na vaší chuti), přidá se citronová šťáva a směs se ještě krátce provaří. Naplní se do sklenic, které se ještě musí zavařit, třeba v myčce.

Že nevíte jak na to? Naplněné sklenice jednoduše naskládejte do myčky asi 5 cm od sebe. Vyberte nejdelší program na 2 až 2,5 hodiny. Teplotu nastavte na 70–80 °C a myčku spusťte. Program nechte proběhnout až do konce, včetně sušení. Horké sklenice vyndejte a položte je na suchou utěrku víčkem dolů a nechte pomalu vychladnout.

Broskvovo-rybízový kompot

7. Kompot

Očištěné ovoce nebo jeho kousky se v čistých sklenicích zalije sirupem z vody a cukru (1 : 2). Zavařuje se při 90 °C asi 20 minut nebo v myčce, postupuje se úplně stejně jako u sirupu (viz předchozí strana).

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...