VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

aktualizováno 
Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které nutně potřebujete zpracovat. V domácích podmínkách a v malém množství je snadno připravíte v troubě.

Ve spolupráci s Martinem Kucielem, kterého všichni labužníci znají jako pana Cuketku, redakce připravila spolehlivý návod, jak si se švestkami poradit. A že jich letos podle posledních zpráv je dost a úroda je dříve než obvykle. 

Postup, kdy se povidla pomalu pečou v troubě, má několik výhod. V první řadě nevyžadují žádnou extra pozornost. Odpařují a zahušťují se pomalu. Teplo v troubě působí rovnoměrně, a proto se nepřipalují na dně.

Pokud už někde povidla v pekáči karamelizují, tak pěkně na povrchu, kde je můžete kdykoliv vmíchat. Na rozdíl od zahušťování v hrnci tak povidla ani neprskají a nevysílají horké fialové kapičky všude okolo.

Suroviny

  • švestky
  • 200 g cukru na 1 kg švestek
  • 40 ml octa na 1 kg švestek

Pro přípravu je vhodné vždy přidat i dávku cukru. Cukr tady funguje jako pojistka a zajišťuje lepší trvanlivost povidel – nebojte se ho. Cukernatost švestek je pokaždé jiná a přidaný cukr dokáže zajistit dostatečné snížení aktivity vody, na kterém je princip povidel založený.

Co se týče koření, je lepší být opatrný a raději do základní verze žádné nedávat. Badyán, hřebíček i skořice zní moc fajn, ale když to přeženete, tak je to docela malér a všechny koláče a buchty budou navoněné až příliš.

Postup

1. Švestky očistěte a zbavte pecek. Rozmixujte v mixéru a promíchejte s odměřeným cukrem a octem. Zakryjte a nechte odstát – klidně přes noc, v nouzi alespoň 2 hodiny.

2. Odstáté švestky dejte do pekáče a vložte do trouby rozehřáté na 230 °C. Nechte péct asi 30 minut. Poté snižte teplotu na 140 °C a pomalu dopečte, dokud nejsou povidla hustá a tmavá. Podle množství povidel a tvaru pekáče to zabere 3 až 6 hodin.

3. Horká povidla plňte do sterilovaných skleniček. Zakápněte trochou rumu a uzavřete. Skladujte v chladu.

Autor:

Tipy na jaro

Témata: Vaření, povidla

Nejčtenější

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

V Česku se téměř polovina domácností točí kolem psa

Jemná psí masáž . I takové rozmazlování může být součástí služeb psího hotelu.

Česko je psí velmoc. Hafany už nepoužíváme jen k hlídání svého domu. Také s nimi tančíme, voláme jim taxík a posíláme...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko více času. Ale jestli...

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

ROZHOVOR: Dceřino onemocnění nám více dalo, než vzalo
ROZHOVOR: Dceřino onemocnění nám více dalo, než vzalo

V roce 2016 se Elišce Hladové a jejímu partnerovi narodila Beátka. Až do té chvíle netušili, že dcerka nebude v pořádku. Přišla však na svět s Treacher Collinsovým syndromem...

Najdete na iDNES.cz