Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

aktualizováno 
Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve kterých švestky hrají prim. Uvařte si knedlíky z bramborového těsta nebo si upečte masovou roládu se švestkovou nádivkou. A nezapomeňte si kousek letní chuti schovat na zimu. Třeba v podobě povidel.

Švestkové knedlíky s mákem | foto: Profimedia.cz

Švestkové knedlíky s mákem

Bramborové knedlíky se švestkami

Ingredience na 3-4 porce:

  • 300 g švestek
  • 350 g brambor
  • 125 g hrubé mouky + na podsypání
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • moučkový cukr na posypání
  • mletý mák na posypání
  • máslo na přelití

Pracovní postup:

  1. Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme.
  2. Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a prolisujeme do mísy.
  3. Přisypeme hrubou mouku, špetku soli a vejce a vypracujeme těsto.
  4. Z něj odkrajujeme malé kousky, na pomoučeném talířku je zploštíme, naplníme švestkou a zabalíme.
  5. Knedlíky zavaříme do většího množství lehce osolené vody a vaříme asi 7 minut.
  6. Vyjmeme, rozdělíme na talíře, posypeme moučkovým cukrem a mákem a přelijeme máslem.

Tip: Místo máku můžete knedlíky posypat strouhaným perníkem nebo skořicí a přidat zakysanou nebo šlehanou smetanu.

Vepřová roláda se švestkami a cibulí

Vepřová roláda se švestkami a cibulí

Ingredience na 4 porce:

  • 800 g vepřového plecka
  • 150 g švestek
  • 2 cibule
  • 2 lžíce povidel
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce sádla

Pracovní postup:

  1. Maso nařízneme a rozklepeme do pravidelného tvaru čtverce, nebo obdélníku.
  2. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  3. Švestky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a nakrájíme na měsíčky.
  4. Cibule oloupeme a nakrájíme na osminy.
  5. Maso z obou stran osolíme a opepříme. Horní stranu potřeme povidly a poklademe nakrájenými švestkami.
  6. Zabalíme do rolády a svážeme potravinářským provázkem.
  7. Pekáček vymažeme sádlem a vložíme do něj roládu. Přidáme ještě trochu sádla a trošku vody a vložíme do předehřáté trouby.
  8. Pečeme asi čtvrt hodiny a pak teplotu snížíme na 180 °C, přikryjeme a pečeme asi 45 minut zakryté.
  9. Roládu v pekáčku otočíme a pečeme ještě asi 20 minut odkrytou, aby se opekla z druhé strany. V té chvíli také do pekáčku přidáme nakrájenou cibuli. 
  10. Pak otočíme a dopékáme ještě asi 10 minut dozlatova. Průběžně přeléváme výpekem a podléváme vodou
  11. Hotovou roládu rozvážeme, nakrájíme na plátky a podáváme ji s bramborovou kaší přelitou výpekem a obloženou pečenou cibulí.
Švestková povidla

Povidla pečená v troubě

Ingredience:

  • 3 kg švestek
  • 3 lžíce octa
  • 750 g krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce tuzemáku

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 220 °C.
  2. Švestky omyjeme, osušíme, zbavíme pecek a nakrájíme na větší kousky.
  3. Pekáč nebo vysoký plech vyložíme pečicím papírem a nasypeme do něj švestky. Pokapeme je octem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut.
  4. Pekáč vyjmeme z trouby a posypeme ho polovinou odváženého cukru. Vložíme do trouby a pečeme ještě 20 minut. Zopakujeme s druhou polovinou cukru, přisypeme mletou skořici a bez míchání ještě čtvrt hodiny pečeme.
  5. Pak švestkovou směs dáme do vyšší nádoby, přilijeme tuzemák a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
  6. Ještě horkými povidly plníme vymyté a suché uzavíratelné sklenice, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

S vědomím smrti žiju teď každý den, říká Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Je tomu již osmdesát let, co pětiletá dívka porodila zdravé dítě

Lina Medinaová přivedla před osmdesáti lety na svět zdravého chlapce

Přesně před osmdesáti lety malá peruánská dívenka jménem Lina porodila v Limě dítě. Bylo jí pouhých pět let, sedm...

Úzkost jako civilizační nemoc. Pět kroků, jak si můžeme pomoct sami

Ilustrační snímek

Strach je jednou z nejdůležitějších a nejužitečnějších emocí, která nám pomáhá přežít. I úzkost je strach, ale na...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Vzala ten nejmenší nůž a bodla třikrát. Teď sedí za pokus o vraždu

Nikola si odsedí pět let ve vězení.

Monika, která zabila svého manžela, není ve věznici Řepy jediná, která na partnera vztáhla ruku. „Třikrát jsem ho...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Steak z tuňáka s fazolkami a mátou

Steak z tuňáka s fazolkami

Ryba patří do každého zdravého jídelníčku a dopřát byste si ji měli alespoň jednou týdně. Vyzkoušejte recept na tuňáka...

Jak jíst ekologicky? Uberte hovězí a sýry, přidejte rostlinné mléko

Ilustrační snímek

Klimatické změny jsou čím dál větší téma. Vědci se shodují, že je nejvyšší čas přehodnotit, jak se k planetě chováme....

RECEPT DNE: Brambory na loupačku se slaninou a dipem z brynzy

Brambory na loupačku se slaninou a dipem z brynzy

Rychlá a skvělá večeře. To jsou brambory na loupačku. Klasický starý recept jen ozvláštníte tím, že si k nim dopřejete...

Najdete na iDNES.cz