Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

aktualizováno 
Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve kterých švestky hrají prim. Uvařte si knedlíky z bramborového těsta nebo si upečte masovou roládu se švestkovou nádivkou. A nezapomeňte si kousek letní chuti schovat na zimu. Třeba v podobě povidel.

Švestkové knedlíky s mákem | foto: Profimedia.cz

Švestkové knedlíky s mákem

Bramborové knedlíky se švestkami

Ingredience na 3-4 porce:

  • 300 g švestek
  • 350 g brambor
  • 125 g hrubé mouky + na podsypání
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • moučkový cukr na posypání
  • mletý mák na posypání
  • máslo na přelití

Pracovní postup:

  1. Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme.
  2. Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a prolisujeme do mísy.
  3. Přisypeme hrubou mouku, špetku soli a vejce a vypracujeme těsto.
  4. Z něj odkrajujeme malé kousky, na pomoučeném talířku je zploštíme, naplníme švestkou a zabalíme.
  5. Knedlíky zavaříme do většího množství lehce osolené vody a vaříme asi 7 minut.
  6. Vyjmeme, rozdělíme na talíře, posypeme moučkovým cukrem a mákem a přelijeme máslem.

Tip: Místo máku můžete knedlíky posypat strouhaným perníkem nebo skořicí a přidat zakysanou nebo šlehanou smetanu.

Vepřová roláda se švestkami a cibulí

Vepřová roláda se švestkami a cibulí

Ingredience na 4 porce:

  • 800 g vepřového plecka
  • 150 g švestek
  • 2 cibule
  • 2 lžíce povidel
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce sádla

Pracovní postup:

  1. Maso nařízneme a rozklepeme do pravidelného tvaru čtverce, nebo obdélníku.
  2. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  3. Švestky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a nakrájíme na měsíčky.
  4. Cibule oloupeme a nakrájíme na osminy.
  5. Maso z obou stran osolíme a opepříme. Horní stranu potřeme povidly a poklademe nakrájenými švestkami.
  6. Zabalíme do rolády a svážeme potravinářským provázkem.
  7. Pekáček vymažeme sádlem a vložíme do něj roládu. Přidáme ještě trochu sádla a trošku vody a vložíme do předehřáté trouby.
  8. Pečeme asi čtvrt hodiny a pak teplotu snížíme na 180 °C, přikryjeme a pečeme asi 45 minut zakryté.
  9. Roládu v pekáčku otočíme a pečeme ještě asi 20 minut odkrytou, aby se opekla z druhé strany. V té chvíli také do pekáčku přidáme nakrájenou cibuli. 
  10. Pak otočíme a dopékáme ještě asi 10 minut dozlatova. Průběžně přeléváme výpekem a podléváme vodou
  11. Hotovou roládu rozvážeme, nakrájíme na plátky a podáváme ji s bramborovou kaší přelitou výpekem a obloženou pečenou cibulí.
Švestková povidla

Povidla pečená v troubě

Ingredience:

  • 3 kg švestek
  • 3 lžíce octa
  • 750 g krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce tuzemáku

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 220 °C.
  2. Švestky omyjeme, osušíme, zbavíme pecek a nakrájíme na větší kousky.
  3. Pekáč nebo vysoký plech vyložíme pečicím papírem a nasypeme do něj švestky. Pokapeme je octem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut.
  4. Pekáč vyjmeme z trouby a posypeme ho polovinou odváženého cukru. Vložíme do trouby a pečeme ještě 20 minut. Zopakujeme s druhou polovinou cukru, přisypeme mletou skořici a bez míchání ještě čtvrt hodiny pečeme.
  5. Pak švestkovou směs dáme do vyšší nádoby, přilijeme tuzemák a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
  6. Ještě horkými povidly plníme vymyté a suché uzavíratelné sklenice, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

Mezinárodní den bez kalhotek: odvážné ženy vědí, jak chodit naostro

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Větrat je třeba, velí horké letní počasí. Odvážné modelky, herečky a zpěvačky o tom vědí své, a to i bez ohledu na...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

Nehrbte se a posilujte břicho. Dvanáct rad proti bolestem svalů a kloubů

cvičení, dieta

Pokud vás bolí záda nebo jiná část těla, vyberte pečlivě sport, který vám bude vyhovovat. Při cvičení nejen zlepšíte...

Týdenní horoskop pro ženy všech znamení od 24. do 30. června

horoskop

Týden začíná a hvězdy vašemu znamení mohou pomoct k tomu, abyste následující dny nejen zvládla, ale také si je užila....

Další z rubriky

RECEPT DNE: Rajčatová polévka s cizrnou

Rajčatová polévka s cizrnou

Nemáte v teple chuť na vydatnou večeři? Uvařte si podle našeho receptu rychlou rajčatovou polévku s cizrnou.

RECEPT DNE: Vepřové kotlety s omáčkou z černého rybízu

Vepřové kotlety s omáčkou z černého rybízu

Rybíz nemusíte využít jen do moučníků. Výborně chutná i v kombinaci s vepřovým masem. Vyzkoušejte náš recept na kotlety...

RECEPT DNE: Rybízovo-angreštový nákyp s tvarohem

Rybízovo-angreštový nákyp s tvarohem

Nákyp trochu jinak. Vyzkoušejte recept na rybízovo-angreštový s tvarohem, kde použijete místo rýže croissanty.

TEST PLEN: Deset miminek jim dalo pořádně zabrat
TEST PLEN: Deset miminek jim dalo pořádně zabrat

Maminky z eMimina otestovaly nové plenky Pampers z řady Premium care. Nejmenší miminka i větší batolata je podrobila důkladnému zkoumání. Prošly Pampersky zátěžovým testem?

Najdete na iDNES.cz