Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

To když ochutnáš, tak jsi v Americe. Pohlreich otestoval ráje masožroutů

  21:15
Milujete začouzený T-bone steak, pomalu pečená žebírka nebo šťavnatý hamburger, symboly pravého amerického barbecue? V tom případě je čtvrtý Pohlreichův souboj restaurací pro vás dělaný na míru. Stačí pár záběrů do kuchyně a na talíře a budete pražský Dock House i poděbradskou Oboru hledat na mapě.

Když televize Nova vyzvala své diváky, aby doporučili opravdu dobré vyzkoušené podniky do Pohlreichova souboje restaurací, steak housů se sešlo snad nejvíc. O to těžší bylo vybrat dva, které se mezi sebou utkají, nicméně nakonec padla volba na pražský Dock House, kde si prý dáte nejlepší steak ve střední Evropě, a poděbradskou Oboru, kde si na autentickou americkou kuchyni rozhodně také jen nehrají a kde gril nechybí ani venku.

Oba masoužroutské podniky si nejprve prošly zatěžkávacím testem ve svém vlastním podniku, kdy jim Zdeněk Pohlreich zaplnil hospodu třiceti hladovými krky, které najednou vycupitaly z autobusu. Měli dvě hodiny na to, aby všechny uspokojili od předkrmu po dezert, což znamenalo vydat 90 dokonalých porcí.

Dock House v pražské Michli
Zdeněk Pohlreich dorazil vyzkoušet si Dock House při zátěžovém testu.

Dock House v pražské Michli a jeho majitel se svými podobně zapálenými špičkovými kuchaři.

V pražském podniku Dock House si pro hosty připravili portobello se sýrovou espumou a nebo kachní paštiku s pečeným čajem jako předkrm, jako tzv. hlaváček (hlavní chod) telecí steak a hovězí hamburger. A jako dezert koblihu se šodó či čokoládový fondán, což je dezert poměrně náročný a připravil v kuchyni horké chvilky, když se jich pár spálilo a muselo se dlouho čekat na další.

Hamburger s hranolky (Dock House)
Z menu v Dock Housu
Dock House a jeho americká kobliha jako dezert

Z nabídky pražského podniku Dock House, od masa po typicky americký moučník.

Všechno ovšem skvělý tým Dock Housu – kde v kuchyni vládne Vratislav Oehm a Matěj Rábl mu zdatně sekunduje – ustál, i když to chvílemi bylo „o koule“, jak se vyjádřil Vráťa. Bylo evidentní, že jsou všichni skvěle sehraní, což platilo i pro sedmnáctiletou Nelu, dceru majitele, která s visačkou brigádník běhala zkušeně po place a obsluhovala jako profík. Aby ne, narodila se, když její táta Jaroslav Zatloukal Dock House otevíral a v podstatě tu vyrostla. Podle Zdeňka Pohlreicha skvělá nová restaurační krev. Celkově Pohlreich Dock House chválil, nadšený byl z jeho energie i obrovských zkušeností majitele.

Ten vidí své kuchaře jako podobně nadšené blázny, kteří také považují Dock House za výjimečný. „Skvělá restaurace má určitě vynikající jídlo či vína, bezvadný personál, vymazlený interiér. Ta výjimečná k tomu svým hostům ještě přidá vášeň. Něco, co není měřitelné, ale prostě si toho jako host všimnete a velmi pravděpodobně se díky tomu stanete v tom podniku štamgastem,“ vidí to jasně šéfkuchař Vráťa Oehm, který na sebe prozradil, že by z ruky nikdy nedal kuchařku M. D. Rettigové, kterou má po babičce.

Jenže maso nádherně voní i v Poděbradech

Podobně výjimečný je i druhý podnik, který vede fanatik do masa a celým světem ovlivněné americké kuchyně Jakub Parus, ač to nikdy žádný amerikanofil nebyl. Za jeho úžasnou kuchyní odkoukanou přímo za velkou louží musel Pohlreichův autobus s třicítkou hostů zajet do lesoparku v Poděbradech, kde leží půvabná chaloupka s názvem restaurace Obora.

Poděbradská Obora, místo, kde se v dobrém slov smyslu najíte jako v Americe.

Jakub Parus má k masu odmalička blízko. Od šesti let jezdil se svým tátou po zabijačkách.

Jako na nějakém loveckém zámečku tu interiéru vládnou vycpaniny, což se nikdo nesnaží komentovat, protože Jakub Parus je už od pohledu chlap od rány. A neskrývá, umí zařvat, když je potřeba, i když se podle svých vlastních slov zklidnil a personál nebije. Na ruce má výrazné tetování hovězího kusu s nádhernýma očima a u toho výmluvné PETA: People eating tasty animals.

Při sestavování menu pro třicítku hostů se Parus inspiroval Kalifornií: jako předkrm nabídl krevety s avokádem či tatarák z bizona, u hlavního chodu dal na výběr mezi smaženým krabem v černé briošce a hovězím hrudí z vlastního smokeru. Americkou cukrárnu zastoupil skořicový muffin a rozebraný hruškový koláč. Chvilku trvalo, než se tu na place všichni zorganizovali, pak zavládla nervozita, když to vypadalo, že na všechny zájemce nevyjde krab. Jedinou dobře míněnou výtkou od Zdeňka Pohlreicha ovšem bylo, aby se drsňák Jakub nebál dát větší prostor v kuchyni svému personálu.

Hovězí hrudí se zeleninou

Tatarák z bizona

Rozebraný hruškový koláč

U srdcaře Jakuba Paruse – jehož snem je setkat se u grilu s Davem Grohlem z Foo Fighters – je ovšem evidentní, že pro svou kuchyni žije. „Já jsem byl spíš vždycky takový ten „pionýr“, co přináší nově věci a suroviny. Ale co se týče znovuobjevování, rád pracuji s vnitřnostmi a celkově s charakterním masem, které ještě před pár lety nikdo nechtěl a dnes není problém hosta přesvědčit do jehněčích ledvinek, hovězího srdce nebo do skopového. Jinak strašně rád pracuji například s kadeřávkem, pastiňákem nebo tuřínem,“ popisuje svůj styl vaření nadšený šéfkuchař, který neváhá donést jídlo z kuchyně až na stůl, když obsluha nestíhá. Aby ho host měl prostě hned a dokonalé.

Souboj v Next Dooru jako koncert chutí

Finále amerického souboje se opět odehrálo v Pohlreichově podniku Next Door na pražském Poříčí, kde se sešla na večeři dvacítka opravdu náročných hostů, před nimiž si Zdeněk Pohlreich fakt nechce uříznout ostudu.

To se ani jednomu ze steak housů nepodařilo, koneckonců, to by si je Pohlreich do kuchyně ani nepustil. Naopak jim odvážně dal za úkol postavit menu složené z předkrmu a hlavního chodu na vepřovém mase. A hosté byli nadšeni stejně jako „šéf“, pro něhož bylo evidentní radostí dohlížet na ten koncert ve své vymazlené kuchyni i výdej lákavých a voňavých porcí.

Zátěžový test v Dock Housu. Obsloužit od předkrmu po dezert třicet náročných...
Hamburgery i hranolky umí v Dock Housu skvěle.

Zátěžový test podle Pohlreicha lépe zvládl pražský Dock House, a to asi rozhodlo.

„Na každým zvířeti se dá najít část, která se dá použít jako steak,“ nedělali si to komplikované hoši z Dock Housu a hostům nabídli jako předkrm tacos, respektive lokše s trhačkou ze stařeného vepřového bůčku (zrál dva týdny) a pyré z kdoule a pro hlavní chod sáhli po 200g steaku z pupku prasátka iberico s majonézou s jeřabinami a klíčky z hořčice.

Kuchaři z Obory se rozhodli jít odvážně do 300g kotlety s kostí pro hlavní chod, k tomu pyré ze sladkých brambor a grilovaná zeleninka, jako lehký předkrm podávali kukuřičné tacos a ceviche z čerstvé tresky. Kotleta byla na přípravu časově náročná, nicméně oba týmy se v kuchyni dokázaly skvěle domluvit a synchronizovat. Takže všechna jídla měla kvalitu, za níž si kuchaři stáli a Pohlreich s radostí smekl před oběma týmy.

Zátěžový test podle něj lépe zvládl Dock House, vaření u něj v Next Dooru zase poděbradská Obora. Ale protože vyhrál mohl pouze jeden tým, na další výzvy v Pohlreichově souboji restaurací se může těšit pražský Dock House, který na Pohlreicha působí kompaktněji jako tým. Těsné to bylo.

Autor:
  • Nejčtenější

Gorilí ikona, kterou už neuvidíte. Makumba zahynul v souboji s jiným samcem

Proč letos na jaře Marek Ždánský opět vyrazil do Afriky? „Chtěl jsem vidět poslední poddruh goril, které jsem v jejich přirozeném prostředí ještě neviděl – gorily nížinné, o které jsem se staral...

23. července 2024

Dům vlastně koupili kvůli zahradě, učarovala jim i zarostlá. Dnes je to ráj

Před devíti lety koupili dům s nádhernou a na městské poměry obrovskou zahradou, o kterou se léta nikdo nestaral. „V jedné části byla plná náletů od sousední zahrady, a až do jejího středu se táhly...

24. července 2024,  aktualizováno  10:01

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANKETA: Pět variant jména pro luskouní holčičku. Které z nich to bude?

Zhruba dva a půl tisíce návrhů jmen pro samičku luskouna krátkoocasého, která se v Zoo Praha narodila prvního července, se během týdne sešlo od téměř čtyř tisíc čtenářů iDNES.cz. Děkujeme. Zoo Praha...

18. července 2024,  aktualizováno  22.7 12:15

Proč mňoukají, k čemu mají ocas a kolik z DNA tygra? Dejte si kočičí kvíz

Zvládnete levou zadní a bez chybičky desítku otázek motajících se kolem koček? Pokud ano, můžete si zahrát o rodinnou kuchařku Jednou rukou.

25. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Závodky mlely do sekané velrybí maso. Bylo levné, hovězí nebylo, líčí historik

Premium

Snídaně před odchodem do práce, oběd ve dvanáct a teplá večeře? Tyto zvyklosti Češi rychle opouštějí. Čas jídla se posouvá podle potřeby, jíme, když máme čas a náladu. „Vítězí individualismus,“ říká...

20. července 2024

Trénuje psy pro Afriku. Krutost pytláků je neskutečná, říká kynoložka

Premium

Hana Böhme rozhodně není žádná cukrová panenka, při výcviku ostrých psů by jí to ani neprošlo. Tahle drsňačka má ovšem ve skutečnosti srdce na dlani a nesmírně se jí dotýká drancování přírody a...

27. července 2024

Pes Avatar míří do Konga, má být postrachem pašeráků. Vyčenichá slonovinu i munici

Rok a půl starého belgického ovčáka Avatara symbolicky předali zástupci dvorského safari parku a projektu Malina pro slona celníkům z Konga. V pětimilionové africké zemi bude speciálně vycvičený pes...

26. července 2024  17:35

Už žádný plast. Vyrobte si zahradní dřevěný stolek. Rychle a jednoduše

Zahradní stůl pro příjemné posezení ve stínu stromů si samozřejmě můžete koupit. Pokud jste však aspoň trochu šikovní a chcete sedět u „svého“ stolu, můžete si ho snadno vyrobit.

26. července 2024

Zoo v Jihlavě musela uspat žirafího samce Zuberiho, měl v noze těžkou artrózu

Jihlavskou zoologickou zahradu zasáhla smutná zpráva. Přišla o žirafího samce Zuberiho. Chovatelé ho museli nechat uspat. Důvodem byly chronické zdravotní problémy. Zuberi trpěl vážným ortopedickým...

25. července 2024  11:48

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....