Falešné kapary
Ve Středomoří je kapara trnitá v podstatě plevel rašící ze štěrbin vápencových skal. Kromě nakládaných poupat a plodů se na Kypru jedí dokonce i kaparové šlahouny. Tak proč kapary nezkusit napodobit z něčeho snáze dostupného?
Největší úspěchy sklízejí pampelišková poupata, ale použít lze i plody lichořeřišnice, případně velmi mladá poupata jitrocele či pevná uzavřená poupata nebo mladé plody slézu (“chlebíčky“) - postup přípravy je dále stejný.
Na malou zavařovací skleničku potřebujete 200 g opravdu pevných pampeliškových poupat, z nichž ještě nevykukují žluté lístky, 1 až 2 kávové lžičky soli, 50 ml 8% octa a 150 ml vody.
Sterilovat lze i v myčce!Skleničky s kapary můžete sterilovat i méně tradičním způsobem. Zavařovací skleničky stačí postavit do myčky a pustit intenzivní program, doporučuje Jana Vlková. |
Poupata dobře omyjte - pampelišky vyžadují důkladnou péči, protože pouštějí „mléko“, na které se lepí různé nežádoucí látky. Plňte do skleniček a průběžně prosypávejte solí. Skleničky zavřete a nechejte asi 24 hodin odpočívat, občas protřepte. Můžete přidat i pár zrnek hořčice.
Pak ocet svařte s vodou (v principu jde o poměr 1:3, přičemž lze tyto přísady odměřovat třeba na naběračky nebo skleničky) a nalijte na odležené „kapary“. Sterilujte ve vodní lázni, skleničky při tom ponořte asi do tří čtvrtin a vařte přibližně 20 minut od okamžiku, kdy dosáhne teplota bodu varu.