Falešné olivy z pampeliškových poupat a pravá bresaola
Pokud milujete kombinaci suché šunky, mladého sýra a oliv, tato variace na středomořskou svačinku vás určitě osloví. Oceníte ji v teplých jarních dnech, ideálně v kombinaci s růžovým vínem a čerstvou bagetou.
Pro 4 osoby si připravte 200 g bresaoly (tedy tenkých plátků sušeného hovězího masa), 200 g sýra feta (nebo podobného, co není moc slaný). Na falešné olivy 100 g větších pampeliškových poupat, 10 cl olivového oleje, 1 lžíci hrubé mořské soli, 10 cl vína nebo balsamikového octa. A na salát 1 až 2 hrsti ptačince prostředního a listů pampelišky, 2,5 cl vinného nebo jablečného octa, 25 cl olivového oleje, sůl a mletý barevný pepř.
Příprava sirupu z květů pampelišek krok za krokem |
Poupata vhoďte do vroucího oleje a 30 vteřin až 1 minutu je fritujte. Vylovte je pěnovačkou a přendejte na rozpálenou pánev. Na pánvi poupaty neustále pohybujte a protřásejte je, když začínají karamelizovat, přisypte sůl. Jakmile se poupata obalí solí, přilijte víno a restujte stále na vysokou teplotu, dokud se víno nevypaří. Pak poupata ihned přemístěte z pánve na talíř a nechte vychladnout.
Na salát listy rostlin dobře omyjte a podle tuhosti nakrájejte na širší či užší proužky. Z octa a oleje připravte jen velmi lehký dresink, osolte ho a opepřete a listy v něm promíchejte. Salátek naaranžujte na talíř, přidejte bresaolu, sýr nakrájený na větší trojúhelníčky, pampeliškové olivy. Ihned podávejte.
Nenechte se odradit, když se vám první várka „oliv“ nepovede. Postup si sami musíte tzv. vychytat. „Záleží doslova na každé vteřině, stupni teploty, kapce vína a špetce soli. Můžete je připálit či přelít vínem, takže příliš změknou, nebo přesolit, takže se nedají jíst. Ale nevzdávejte to! Podařený výsledek se ničemu nevyrovná. Dáte to už napodruhé nebo napotřetí jako já,“ slibuje Jana Vlková.