Každá část roku má pro jídelníček svůj půvab. Jen ji dobře využít

aktualizováno 
Čtyři roční období, čtyři různé podoby gastronomie. Už dávno neplatí jednotná nabídka a současný trend i selský rozum mluví jasně: řiďte se sezonou. Když se pročtete tímto kalendářem, zjistíte, že každé roční období má něco do sebe a může nabídnout něco dobrého k snědku.
Část 1/4
Symboly jara: ředkvičky, jarní cibulka, čerstvost a lehkost

Symboly jara: ředkvičky, jarní cibulka, čerstvost a lehkost

Magazín Storyous přinesl velký přehled jednotlivých období s jejich nejsilnějšími surovinami, významnými událostmi nebo svátky a potřebami zákazníků. Tyto rady pro majitele restaurací lehce můžeme přenést i do našeho domácího jídelníčku.

„Ten, kdo nedělá sezonní menu, to jednoduše nedělá dobře,“ tvrdí Filip Trousil z restaurace Nuance a rozhodně není ve svém oboru sám. Nejen že se ceny surovin v průběhu roku významně mění, ale mění se i chutě zákazníků.

Jaro je lehké, svěží a čerstvé

Pořádný začátek gastrosezony si pojďme zasadit do období jara, které je plné nových surovin, chutí a pokrmů, tedy období března, dubna a května. S přicházejícím teplem přichází i první úroda a právě na té je vhodné postavit nové menu.

Zelenina: Mezi absolutní klasiky patří suroviny, jako jsou ředkvičky, špenát, jarní cibulka a koncem období samozřejmě i chřest. Právě ten je v posledních letech velmi oblíbený a spousta restaurací nebo bister na něm staví i svá speciální menu.

Chřest není žádná velká exotika, naopak. V českých zemích byl velmi tradiční pochoutkou a poslední roky slaví svůj skutečně velkolepý návrat. Použít se dá na spoustu způsobů, například s holandskou omáčkou, do krémové polévky nebo v těstovinách či rizotu.

Bylinky: Stejně tak k jaru patří i čerstvé bylinky a jedlý plevel, které dokážou jednoduše a levně – zejména ty z vlastní zahrádky – vykouzlit lákavý a supermoderní pokrm. Stačí vyrazit ven a rozhlédnout se po kopřivách, mladých listech pampelišky, sedmikráskách nebo třeba šťovíku. Samozřejmě platí vyhnout se okolí silnic a městských parků. Svůj boom také zažívají jedlé květiny.

Maso: Když se podíváme na sezonní maso, určitě nesmí chybět jehněčí a kůzlečí, z drůbeže pak jarní kuřátko nebo holoubátko. Recepty jsou postavené tak, aby byly co nejlehčí, a často je doplňuje salát nebo třeba zeleninové pyré. Navíc je období Velikonoc a k nim neodmyslitelně patří vejce.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Češi si doma svítí čím dál více, neúsporné zdroje stále převládají

LED žárovka (ilustrační snímek)

České domácnosti se snaží dosáhnout lepšího světelného komfortu, a proto kombinují různé typy osvětlení. Podle průzkumu...

Najdete na iDNES.cz