Recept na pampeliškový sirup. Med to není, ale chutná skvěle

aktualizováno 
"Pamatuju si ho z dětství, maminka nám s ním sladila čaj nebo nám ho dávala po lžičkách, když jsme byli nastydlí, nemocní nebo přišli v zimě promrzlí zvenku," vzpomíná celá řada z nás na domácí "med" z pampelišek. Protože ale s včelami nemá nic společného, jde o sirup; na jehož přípravu je právě teď ideální čas.

Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience a pětilitrovou zavařovací sklenici. Citrony pokrájejte na kousky. | foto: Martina Čermáková

Receptů na pampeliškový sirup, nazývaný mezi lidmi zcela běžně medem, koluje nejen na internetu celá řada, v řadě rodin se předávají z generace na generaci. Lehce se liší v množstevních poměrech pampelišek, vody, cukru a citronů respektive kyseliny citronové, ale ve své podstatě mají stejný základ.

Fotogalerie přípravy "medu"

Vždycky platí, že by pampelišky měly pocházet z co nejčistšího prostředí, ideálně z nějaké venkovské louky. My jsme neodolali, a protože je touhle dobou hodně síly i v řadě jiných bylinek, něco málo jsme jich přidali (viz recept).

V podstatě si můžete vybrat, jestli si jako pomocníka vyberete chemicky neošetřený bio citron (případně pomeranč) nebo kyselinu citronovou v prášku. My jsme použili obojí, ovšem bio citrony měly jednoznačnou převahu. U cukru máte taky na výběr; buď sáhnete po bílém, nebo můžete použít hnědý, nerafinovaný, který je zdravější. (Více info o sladidlech v předchozím článku.)  

Příprava pampeliškového sirupu krok za krokem

Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience a pětilitrovou zavařovací...

Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience a pětilitrovou zavařovací sklenici. Citrony pokrájejte na kousky.

Nasbírejte si 350 plně rozkvetlých pampeliškových květů (resp. smetánky lékařské), ideálně před polednem. Pak si ještě připravte po hrsti mladých čerstvých snítek meduňky, kopřiv, rozkvetlého kontryhele a smrkových výhonků. Potřebovat budete také 20 g kyseliny citronové (lze vynechat), čtyři chemicky neošetřené bio citrony, tři a půl litru vody a 3,5 kg cukru. A pětilitrovou sklenici.

Někdo květy pampelišky před použitím propírá ve studené vodě; s případnými broučky ale spláchnete i pyl, takže o něj svůj "med" ochudíte. Je to na vás. Ostatní bylinky (s otazníkem necháme ještě květy kontryhele) opláchnout doporučujeme.

Trhejte jen čisté, plně rozkvetlé květy pampelišek.
Do sklenice nastrkejte všechny pampeliškové květy (případně další bylinky jako...
Přisypte kyselinu citronovou...

Do pětilitrové zavařovačky jsme ke všem bylinkám přidali ještě kyselinu citronovou, pokrájené citrony, vše zalili vařící vodou a nechali 24 hodin stát. Někdo doporučuje směs zhruba 15 minut povařit a pak teprve nechat louhovat.

Obsah sklenice přelijte přes plátýnko do hrnce.
Bylinky a kousky citronu pořádně vyždímejte.
Bylinky a kousky citronu pořádně vyždímejte.

Během celodenního louhování jsme obsah sklenice občas jen promíchali vařečkou, jinak nic. Druhý den jsme obsah sklenice přecedili do velkého hrnce přes plátýnko, respektive nadvakrát přeloženou bavlněnou plenu.

Do přecezené šťávy nasypte odvážený cukr.
Cukr se šťávou promíchejte, aby se rozpouštěl.
Vařící se med průběžně míchejte.

Přidejte odvážený cukr, promíchejte ho se šťávou, aby se začal rozpouštět, a dejte na plotnu. Přiveďte k varu, ideálně za stálého míchání, stáhněte oheň a med nechte vařit, dokud nezačne houstnout.

Během vaření medu z povrchu odstraňujte pěnu, pokud se tvoří.
Med si během vaření průběžně testujte: jednoduše trochu kápněte na talířek a
Horký med rozlijte do čistých sklenic.

Během mírného varu občas promíchejte a podle potřeby odstraňujte pěnu, která se může na povrchu tvořit (mohou za ni saponiny, které se varem uvolňují). 

Voda se během varu odpařuje a sirup houstne. Jeho hustotu si lze během varu průběžně testovat: jednoduše sirup kápněte na talířek, nechte vychladnout, poté uvidíte, jakou bude mít jako studený konzistenci. Nám trvalo cca hodinu a půl, než měl konzistenci tekoucího medu. Barva a chuť byla taky skvělá. Pak ho ještě horký nalijete do čistých sklenic, které můžete vypláchnout alkoholem.

Okraje sklenic otřete dosucha čistým suchým plátnem nebo ubrouskem a...
Med nechte vychladnout a uložte v chladu a temnu.

Naplněným sklenicím otřete okraje, měly by být naprosto čisté a suché, a sklenice zavíčkujte. "Med" po vychladnutí uložte v chladu a temnu a těšte se, až ho začnete "užívat". Do čaje si ho můžete přidávat i preventivně, kdykoliv se ochladí. 


Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Srovnejte si biologické hodiny. I noční výlety do lednice tělo rozhodí

Podle vědců by byli lidé při nastavení zimního času celkově psychicky zdravější...

Biorytmy ovlivňují každou buňku v našem těle. Když se vychýlí, zhorší kvalitu spánku, soustředění, a dokonce mohou...

3 nejčastější úrazy dětí a první pomoc: Víte, jak se zachovat?
3 nejčastější úrazy dětí a první pomoc: Víte, jak se zachovat?

Hlídáte je jako ostříž, ale stačí vteřinka nepozornosti a neštěstí je na světě. Pád na hlavičku, opaření nebo vdechnutí předmětu patří mezi nejčastější úrazy dětí. Jak je správně ošetřit, aby následky byly co nejmírnější?

Najdete na iDNES.cz