Středa 29. listopadu 2023, svátek má Zina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 29. listopadu 2023 Zina

Recept na pampeliškový sirup. Med to není, ale chutná skvěle

"Pamatuju si ho z dětství, maminka nám s ním sladila čaj nebo nám ho dávala po lžičkách, když jsme byli nastydlí, nemocní nebo přišli v zimě promrzlí zvenku," vzpomíná celá řada z nás na domácí "med" z pampelišek. Protože ale s včelami nemá nic společného, jde o sirup; na jehož přípravu je právě teď ideální čas.
Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience a pětilitrovou zavařovací

Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience a pětilitrovou zavařovací sklenici. Citrony pokrájejte na kousky. | foto: Martina Čermáková

Receptů na pampeliškový sirup, nazývaný mezi lidmi zcela běžně medem, koluje nejen na internetu celá řada, v řadě rodin se předávají z generace na generaci. Lehce se liší v množstevních poměrech pampelišek, vody, cukru a citronů respektive kyseliny citronové, ale ve své podstatě mají stejný základ.

Fotogalerie přípravy "medu"

Vždycky platí, že by pampelišky měly pocházet z co nejčistšího prostředí, ideálně z nějaké venkovské louky. My jsme neodolali, a protože je touhle dobou hodně síly i v řadě jiných bylinek, něco málo jsme jich přidali (viz recept).

V podstatě si můžete vybrat, jestli si jako pomocníka vyberete chemicky neošetřený bio citron (případně pomeranč) nebo kyselinu citronovou v prášku. My jsme použili obojí, ovšem bio citrony měly jednoznačnou převahu. U cukru máte taky na výběr; buď sáhnete po bílém, nebo můžete použít hnědý, nerafinovaný, který je zdravější. (Více info o sladidlech v předchozím článku.) 

Příprava pampeliškového sirupu krok za krokem

Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience a pětilitrovou zavařovací sklenici. Citrony pokrájejte na kousky.

Nasbírejte si 350 plně rozkvetlých pampeliškových květů (resp. smetánky lékařské), ideálně před polednem. Pak si ještě připravte po hrsti mladých čerstvých snítek meduňky, kopřiv, rozkvetlého kontryhele a smrkových výhonků. Potřebovat budete také 20 g kyseliny citronové (lze vynechat), čtyři chemicky neošetřené bio citrony, tři a půl litru vody a 3,5 kg cukru. A pětilitrovou sklenici.

Někdo květy pampelišky před použitím propírá ve studené vodě; s případnými broučky ale spláchnete i pyl, takže o něj svůj "med" ochudíte. Je to na vás. Ostatní bylinky (s otazníkem necháme ještě květy kontryhele) opláchnout doporučujeme.

Trhejte jen čisté, plně rozkvetlé květy pampelišek.
Do sklenice nastrkejte všechny pampeliškové květy (případně další bylinky jako...
Přisypte kyselinu citronovou...

Do pětilitrové zavařovačky jsme ke všem bylinkám přidali ještě kyselinu citronovou, pokrájené citrony, vše zalili vařící vodou a nechali 24 hodin stát. Někdo doporučuje směs zhruba 15 minut povařit a pak teprve nechat louhovat.

Obsah sklenice přelijte přes plátýnko do hrnce.
Bylinky a kousky citronu pořádně vyždímejte.
Bylinky a kousky citronu pořádně vyždímejte.

Během celodenního louhování jsme obsah sklenice občas jen promíchali vařečkou, jinak nic. Druhý den jsme obsah sklenice přecedili do velkého hrnce přes plátýnko, respektive nadvakrát přeloženou bavlněnou plenu.

Do přecezené šťávy nasypte odvážený cukr.
Cukr se šťávou promíchejte, aby se rozpouštěl.
Vařící se med průběžně míchejte.

Přidejte odvážený cukr, promíchejte ho se šťávou, aby se začal rozpouštět, a dejte na plotnu. Přiveďte k varu, ideálně za stálého míchání, stáhněte oheň a med nechte vařit, dokud nezačne houstnout.

Během vaření medu z povrchu odstraňujte pěnu, pokud se tvoří.
Med si během vaření průběžně testujte: jednoduše trochu kápněte na talířek a
Horký med rozlijte do čistých sklenic.

Během mírného varu občas promíchejte a podle potřeby odstraňujte pěnu, která se může na povrchu tvořit (mohou za ni saponiny, které se varem uvolňují). 

Voda se během varu odpařuje a sirup houstne. Jeho hustotu si lze během varu průběžně testovat: jednoduše sirup kápněte na talířek, nechte vychladnout, poté uvidíte, jakou bude mít jako studený konzistenci. Nám trvalo cca hodinu a půl, než měl konzistenci tekoucího medu. Barva a chuť byla taky skvělá. Pak ho ještě horký nalijete do čistých sklenic, které můžete vypláchnout alkoholem.

Okraje sklenic otřete dosucha čistým suchým plátnem nebo ubrouskem a...
Med nechte vychladnout a uložte v chladu a temnu.

Naplněným sklenicím otřete okraje, měly by být naprosto čisté a suché, a sklenice zavíčkujte. "Med" po vychladnutí uložte v chladu a temnu a těšte se, až ho začnete "užívat". Do čaje si ho můžete přidávat i preventivně, kdykoliv se ochladí. 

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Křenové máslo a pivo podpoří imunitu. Recept má křen i na revma a pihy

29. listopadu 2023

Tento voňavý kořen je neodmyslitelnou přílohou k vařenému uzenému kolenu z vepříka, jeho využití je...

Kuna v podkroví je katastrofa. Pomohou jedině mechanické zábrany a prevence

29. listopadu 2023

Kuna skalní je na první pohled roztomilý tvor připomínající lasičku. Pro majitele domů však může...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Virtuální jízdenka, hit českobudějovické MHD

28. listopadu 2023

Zájem cestujících o nákup jízdenek pomocí karty, mobilu či chytrých hodinek rychle stoupá. Loni v...

Advent v kraji pozve na hudbu či divadlo

28. listopadu 2023

Načerpat vánoční atmosféru a zkrátit si čekání na Štědrý den bude letos v Libereckém kraji možné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Advent je za dveřmi, upečte perníkový kalendář. Osladí čekání na Vánoce

28. listopadu 2023

Slupnout si o adventu každý den jeden perníček, to zní skoro pohádkově. Až zmizí všechny kousky,...

Život ve slevě. Drahota vede mámu samoživitelku k zoufalým akcím

Premium Davem lidí proplouvá nenápadná žena s červeným deštníkem v obnošené bundě. Očima skenuje výkladní skříně obchodů. Pak...

Pavel Kolář: Naše mechanismy zajišťující přežití jsou deformovány blahobytem

Premium Přisuzují se mu až zázračné schopnosti. Mnoha lidem totiž dokázal pomoci od zdravotních potíží. Ať už šlo o české...

Manažer reprezentace exkluzivně: o konci trenérů a proč dostal funkci u záchodků

Premium Byl první, kdo trenérům reprezentace už během října navrhl: „Neskončíme?“ Dopálila ho hořká atmosféra a nedůvěra...

Kuna v podkroví je katastrofa. Pomohou jedině mechanické zábrany a prevence

29. listopadu 2023

Kuna skalní je na první pohled roztomilý tvor připomínající lasičku. Pro majitele domů však může...

Křenové máslo a pivo podpoří imunitu. Recept má křen i na revma a pihy

29. listopadu 2023

Tento voňavý kořen je neodmyslitelnou přílohou k vařenému uzenému kolenu z vepříka, jeho využití je...

Virtuální jízdenka, hit českobudějovické MHD

28. listopadu 2023

Zájem cestujících o nákup jízdenek pomocí karty, mobilu či chytrých hodinek rychle stoupá. Loni v...

Advent v kraji pozve na hudbu či divadlo

28. listopadu 2023

Načerpat vánoční atmosféru a zkrátit si čekání na Štědrý den bude letos v Libereckém kraji možné...

AURES Holdings a.s.
PRODEJCE AUTOMOBILŮ - OLOMOUC

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

Českého slavíka vyhrála Ewa Farna. Do Síně slávy vstoupil Václav Neckář

V pražském Foru Karlín se rozhodlo o letošních držitelích Českých slavíků. Mezi zpěvačkami vyhrála Ewa Farna, která si...

Jana Bendiga na Slavících posypali moukou a počastovali rasistickou nadávkou

Předávání hudebních cen Český slavík se neobešlo bez skandálu. Na červeném koberci to zpěvák Jan Bendig (29) schytal...

Jeho uhánění mě obtěžovalo. Byla jsem vdaná, říká manželka Tomáše Savky

Někdejší účastník první řady SuperStar a bývalá vynikající sólistka baletu plzeňského Národního divadla jsou manželi už...

Ulož.to končí se sdílením souborů. Kvůli evropské legislativě, vysvětluje

Internetové úložiště Ulož.to Disk od prosince nebude umožňovat stahování souborů, které si na něj uživatelé sami...

Nejsem nácek. Šlo o něco jiného, říká muž, který útočil na Bendiga

Zpěvák Jan Bendig (29) byl v sobotu před předáváním cen Český slavík posypán na červeném koberci moukou. Druhý den...