Exotickým jídlům připraveným z ryb, drůbeže nebo mořských plodů dodává tráva jemné citronové aroma a společně s kořením jako je kari, koriandr, chilli, zázvor nebo kokosové mléko i jedinečnou chuť. Využití má ale i jako léčivka. Působí antibakteriálně, takže se její odvar používá při nachlazení a trávicích potížích.
Od semínka po bylinku do kuchyně
Pokud se opravdu rozhodnete pěstovat si tuto subtropickou bylinu sami, máte dvě možnosti. Buď si najdete specializované zahradnictví, kde nabízejí vegetativně množené rostliny západoindického druhu (Cymbopogon citriodorus). A nebo se vrhnete na semínka východoindické citronové trávy (Cymbopogon flexuosus), ze kterých si vlastní rostliny vypěstujete od základu.
Předpěstování sazenic citronové trávy (vlevo) trvá 8 až 10 týdnů, vpravo vzrostlejší rostlina.
Za sáček semínek z českého trhu dáte zhruba 30 korun. Mají bohužel nízkou klíčivost, pouze 30%, přesto vám z jednoho sáčku vyroste i několik desítek rostlin. K vyklíčení potřebují zhruba 10 až 20 dní, kvalitní substrát a jako subtropické rostliny také vyloženě interiérovou teplotu 20 až 22 °C.
Semínka vysejte na misku, na povrch středně těžkého a propustného substrátu. Lehce je zasypte nebo zatlačte do hlíny a s citem zalijte. Misku pak překryjte průhledným mikrotenovým sáčkem nebo sklem. Nezapomeňte substrát čas od času rosit, aby probuzená semínka nezaschla.
Vzešlé mladé rostlinky přepíchejte do květináče a pravidelně a vydatně je zalévejte, ale neutopte. Květináč by neměl nikdy stát ve vodě a před další zálivkou nechte zeminu proschnout. Na léto pak lze nádobu s trávou umístit na terasu či na zahradu, případně trávu druhým rokem vysadit přímo do půdy na chráněné místo.
Citronová tráva naroste i přes metr výšky, mrazy by ovšem nepřežila. Zazimovat ji můžete v dostatečně velké nádobě, v chladné místnosti s omezením zálivky; ale můžete ji mít i v bytě a starat se o ni i přes zimu, podobně jako o jakoukoliv jinou pokojovku. Přihnojení voňatka samozřejmě uvítá, pokud ji však budete konzumovat, používejte čistě přírodní hnojiva a na chemii raději zapomeňte.
V kuchyni ji využijete na mnoho způsobů
Stonky citronové trávy se seřezávají těsně nad povrchem půdy, a to až když je rostlina dostatečně silná. Poté se očistí, oloupají a nakrájejí nebo roztlučou. Výborně dochutí zeleninové saláty, jídla z krevet a dalších darů moře, rýži, kuře i ryby. Její využití se lze naučit i v kurzech vaření, viz předchozí článek V Hiltonu vás naučí vyznat se v asijských surovinách.
Zbytnělou spodní část čerstvých travních výhonků využijete při přípravě rýže, masa i vývarů, kdy se nechá svazek stébel pro chuť a vůni spolu s dalšími surovinami vyvařit a poté se vyhodí.
Ochutit s ní můžete i čaj, případně si pouze z ní připravit odvar, který pomáhá trávení, koncentraci i myšlení. Domorodci v Asii, střední Africe a Karibiku ji používají také jako podpůrný prostředek při léčbě malárie, chřipky, nervových chorob a žaludku. Přidat si ji můžete i do osvěžující koupele.