Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Medu bude málo. Včely zdecimovala dlouhá zima, prudké teplo i povodně

  9:00aktualizováno  9:00
"Letošní úroda medu bude nejhorší od roku 1987, kdy po velmi dlouhé a studené zimě včelaři neměli téměř žádný med," konstatuje Lenka Skoupá z Toulcova dvora v pražské Hostivaři. Medu bude málo, takže se dá očekávat nárůst jeho ceny až o 15 procent.

Na Toulcově dvoře v pražské Hostivaři včelaří už 15 let. Letos poprvé zřejmě nebudou prodávat ze dvora, medu bude málo. | foto: www.toulcuvdvur.cz

Včelstva našich včelařů jsou na tom letos špatně, stíhá je rána za ranou. "Začalo to extrémně dlouhou zimou, kdy včely spotřebovaly veškeré glycidové zásoby v úlech a došlo k velkým úhynům. Čeští včelaři zaznamenali 20 až 50% úhyny včelstev," uvedla Skoupá.

V některých úlech pak místo oplozených matek zůstaly pouze neoplozené, které snášely vajíčka, z nichž se následně líhli pouze trubci. To pak logicky vede k vymření celého takového úlu. Zbylá včelstva, která přezimovala, byla slabá a jejich rozvoj byl velmi pozvolný.

Slabé včely nestihly posbírat nektar z rychle rozkvetlých květů

Nástup jara byl v letošním roce naopak velmi rychlý. "Naráz rozkvetlo mnoho druhů stromů a rostlin, ale chyběla jedna generace včel, takže nestihly z květů nektar posbírat," popisují včelaři z Toulcova dvora.

Včely z pražského Toulcova dvora

Květen byl zase velmi chladný a deštivý. A včely nemohou ve vytrvalých deštích vylétnout. Z prvních medonosných rostlin, tedy z řepky a akátu, nebylo skoro nic. Určitou nadějí pro včelaře je lípa, která teprve začíná kvést.

A aby toho nebylo málo, v červnu si zařádila velká voda a mnoho včelařů přišlo o zbývající včelstva. Ale ani včelaři, kteří svá včelstva před povodní zachránili, nemají vyhráno. "Mnoho krajů jde po velké vodě do boje s komáry pomocí insekticidů a po dobu provádění postřiků musí včelaři svá včelstva uzavřít v úlech. I toto bude mít za následek letošní propad produkce medu," vysvětlila Skoupá.

Medu bude málo, jeho ceny porostou

Včelařství na Toulcově dvoře má patnáctiletou tradici a takhle špatný rok tu nepamatují. "Med z Toulcova dvora je vyhlášený. Lidé si zvykli k nám pro něj chodit a letos poprvé budeme oznamovat, že med není. Budeme rádi, když vytočíme 100 kilogramů pro vlastní potřebu," konstatuje Skoupá.

Cena za kilogram medu od včelaře se v roce 2012 pohybovala kolem 130 korun, v letošním roce se dá očekávat její nárůst až na 150 korun za kilogram. Sežene se i med za nižší ceny, ale jen ten v obchodních řetězcích, kde se většinou v regále objeví jen dovážené medové směsi. "Jedná se o med smíchaný se sirupy vyráběnými z kukuřice, pšenice a dalších komodit," varuje Lenka Skoupá.

Tyto medové směsi tedy s pravým včelím medem nemají mnoho společného. Včelaři dlouhodobě upozorňují na jejich nevalnou kvalitu, což potvrzují výsledky pravidelných kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Prokázaly to i loňské testy sdružení dTEST (podrobnosti čtěte zde). 

Autor:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Nenahřívat, neužívat rozpouštědla. Jak v zimě předejít zamrzlým zámkům

S příchodem prvních mrazíků se vrací i každoroční boj se zamrzlými zámky. Co dělat, když nás ráno překvapí nedobytné...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Najdete na iDNES.cz