Proč byste měli chtít na zahradě čmeláky a jak je tam dostat

  10:10
Bez opylování květů nevyrostou žádné plody. Ani jahody, ani jablka, ani hrachové lusky, okurky nebo voňavá šťavnatá rajčata. To se učí již děti na základní škole. V dospělosti už na to myslí většinou jen zahrádkáři a zemědělci.

Jenže včel v přírodě ubývá, ačkoliv se ochránci přírody snaží o osvětu a vysvětlují, že držet si v blízkosti obydlí například divoké včelky samotářky není problém, ale naopak přínos (podrobnosti zde). Ani včely však nezvládnou opylovat vše a za každých okolností.

Čmeláci opylovávají i v dešti a chladném počasí. Včely ne

Takoví včelí medvídci, jak znají čmeláky děti i dospělí z večerníčků, jsou mnohem zdatnější opylovači, kteří si poradí i dlouhými úzkými květy, do kterých včely svým sosákem nedosáhnou. Na rozdíl od včel také usedají z květu na květ i za deště a chladného jarního počasí, kdy se včely z úlu ani nehnou. Přitom právě brzy zjara se rozhoduje o úrodě stromového ovoce.

Bát se čmeláků také nikdo nemusí (více o jejich mírumilovnosti čtěte zde). "Jsou to neútoční dobráci, kterých u nás žije dvacet druhů. Plus dalších sedm druhů pačmeláků," vysvětluje aktivní ochránce volně žijících živočichů Petr Dobrý a odkazuje na web cmelaci.cz, kde jednotlivé druhy popsal Miroslav Stuchl (najdete je zde), pro něhož jsou čmeláci celoživotním koníčkem.

Zhruba polovina čmeláčích druhů je ochotna přijmout za svůj domov čmeláčí úl, který mu na své zahradě, louce či třeba na okraji lesa nabídne člověk. "Prostě a jednoduše takový čmelín, který vychází z jeho přirozených potřeb a dokáže mu je simulovat," říká Petr Dobrý. Přirozeně vhodných míst k hnízdění, a tedy i čmeláků, totiž ubývá. 

Pro potřeby k zemědělců se k nám proto dokonce začaly dovážet druhy, které v Česku nejsou původní. Na tuto praxi zareagoval Výzkumný ústav pícninářský z Troubska a nabídl pěstitelům v Česku jako alternativu laboratorně odchované čmeláky našich původních druhů. "Ti totiž neohrožují naši biodiverzitu," vysvětluje motivaci pícninářů chovatelka čmeláků Alena Bučánková. Praxe je v Troubsku taková, že si zájemci objednají buď osazený čmelín nebo si s vlastním úlem přijedou pro čmeláky osobně. Pro letošek ovšem mají vyprodáno (více zde).

Jak čmelín osadit a jak má správně vypadat

Čmeláčí královna

Čmeláčí samice přezimují v zemi a na jaře si jako nové královny zakládají vlastní hnízdo. Oproti dělnicím jsou samice větší a krásně vybarvené, takže by je měl poznat i laik. Odhaduje se, že zimu přežije každá desátá, fatální pro ně bývá i jarní vypalování trávy. 

Samci, zvaní jako u včel trubci, jsou vždy menší než královny stejného druhu, ale současně většinou větší než dělnice. Často se od královen a dělnic odlišují barevně nebo třeba bohatším ochlupením. Brzy po narození opouštějí natrvalo chovný úl/hnízdo. 

Petr Dobrý dává pro usazení do čmelína přednost čmelákům, kteří právě v této jarní době (letos kvůli dlouhé zimě o něco později) hledají na zahradě to správné místo k založení vlastního hnízda. Poznáte to tak, že čmeláčí samice poletuje nad zemí a prozkoumává každý otvor, každou skulinu, ve snaze najít vhodné místo, kde by mohla založit novou "rodinu" pro tuto sezonu.

"Buď si připravený čmelín sama najde a nebo se ji v této fázi hledání můžete pokusit nasměrovat. To znamená opatrně ji přemístit do čmelína připraveného na vhodném místě ve stínu. Počkejte půl hodinky, pak otevřete zavřený vletový otvor čmelína, aby  měla možnost uletět, pokud by se jí nelíbil," radí Dobrý, jak správně postupovat. "Je to volně žijící chráněný druh, nemůžete se ho zmocnit. Rozhodnutí je na čmelákovi."

Pokud ovšem samice poté začne nad čmelínem kroužit, je to dobré znamení. "V podstatě si zaměřuje jeho umístění, aby se do něj kdykoliv dokázala vrátit. Podle zkušeností z praxe je úspěšný každý čtvrtý pokus o osazení," říká Dobrý.

Jak by měl takový čmelín vypadat, si prohlédněte v naší fotogalerii. Můžete ho jednoduše vyrobit sami, případně ho lze koupit hotový. Je to v podstatě dřevěná bedýnka se vstupním otvorem, od kterého vede zahnutá chodbička simulující vstup do myší díry. Od věci není ani větrací otvor, který lze otevřít v tropických dnech. Nebo vchodová pojistka (viz video) proto čmeláčím škůdcům.    

Čmelín se dá zavěsit i na stěnu domu nebo kůlny, ale hlavně musí být ve stínu,...
Čmelák se potřebuje do čmelína dostávat zakřivenou chodbičkou, podobně jako...
Čmelín s pohledovým okénkem, kterým se dá nahlížet čmelákům do hnízda.

Čmelín se dá zavěsit i na stěnu domu nebo kůlny, ale hlavně musí být ve stínu, aby na něj nepražilo slunce.

Vyplněný by měl být čmeláčí úlek vhodným přírodním materiálem, třeba surovou bavlnou, krejčovskou vatou, koudelí nebo rozcupovanými bavlněnými hadříky smíchanými se suchým mechem. "Čmeláci totiž tento materiál při stavbě hnízda trhají a žvýkají, což se jim u umělých materiálů nemůže podařit," vysvětluje Dobrý. 

Víc čmeláci nepotřebují, poradí si sami. Na podzim čmelín opustí, královna, dělnice i trubci zahynou. Pouze čmeláčí samice přezimují zahrabané v zemi do příštího jara. Na vás zbude čmelín vyčistit a připravit na příští rok. "Musíte tam také každý rok čmelákům vložit nový hnízdní materiál. Čmeláci si jej totiž neumí, narozdíl třeba od ptáků, do hnízda nanosit," dodává ještě Petr Dobrý.  

Střední školy
Autor:

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

Vzácný lup i válečná kořist. Vševěd ví, kdo nás naučil pít kávu a jak pronikla do Česka

Premium

Taky ráno skoro nefungujete, dokud si nedáte kafe, a nejlépe dvě? Přitom tento „zlozvyk“ je poměrně novou záležitostí – do Evropy se káva dostala teprve v 17. století a k nám dokonce až na počátku...

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechat odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

16. dubna 2025

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky. Hrají o gurmánské krmivo a další skvělé ceny

Anketa o nejroztomilejší mazlíčky měsíce dubna odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z hodnotných cen od značky PRO PLAN. Zalistujte galerií a podpořte zvířecí parťáky, které...

15. dubna 2025  8:39

Velikonoce si užijte a vyberte si svoji techniku barvení a zdobení vajíček

Techniky zdobení velikonočních vajíček jsou různé. Kolik jich znáte a používáte? Leptání, vosková batika, vyškrabávání či drátování – přesně tak se zdobily kraslice kdysi. Jenže ruku na srdce, jedná...

15. dubna 2025

Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr
Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr

Letňanský veletrh, zaměřený na budoucí maminky a rodiny s dětmi, přivítá v půlce dubna oblíbené vystavovatele a zároveň představí zcela nové značky...

Od Lkavého čtvrtka k Zelenému. Jak vznikl omyl a jaké zvyky nás čekají

Některé možná znáte a poctivě se jimi řídíte, jiné jsou už skoro zapomenuté. Co takhle si je o letošních svátcích oprášit?

14. dubna 2025

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

13. dubna 2025